Τσίπρας:Bρήκαμε ανοικτά αυτιά

Τσίπρας:Bρήκαμε ανοικτά αυτιά

«Bρήκαμε ανοικτά αυτιά. Παρά τις διαφορές μας, βρήκαμε κάποια σημεία επαφής και προσδιορίσαμε ένα πλαίσιο συζήτησης, συμφωνώντας στο βασικό: ότι το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο, είναι αναποτελεσματικό», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «θετική» την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

«Αποδαιμονοποιήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική μας πρόταση, γιατί οι συνομιλητές μας είδαν ότι αυτή έχει πολιτική βάση», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ελληνικό Γραφείο Τύπου της Νέας Υόρκης.

Τόνισε ότι «μας δόθηκε η ευκαιρία να καταθέσουμε με σαφήνεια την εναλλακτική μας πρόταση. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και τον Κόσμο», υπογραμμίζοντας ότι στόχος της επίσκεψης ήταν η διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ευρώ είπε: «Για να τελειώνουμε μια και καλή με αυτή την ανόητη και επικίνδυνη συζήτηση, εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ. Είτε θέλουμε, είτε δεν θέλουμε. Μπορεί να γίνει κριτική στο πώς μπήκαμε στο ευρώ, τώρα είμαστε όμως στο 2013 και εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ. Και η λύση είναι να αλλάξει στρατηγική η Ευρώπη για να γίνει βιώσιμο το ευρώ. Και δεν μπορεί να γίνει με πολιτικές που διαλύουν την κοινωνική συνοχή».

Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στο State Department και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισήμανε ότι οι θέσεις που παρουσίασε κινήθηκαν σε τρεις άξονες:

-Τερματισμός προγράμματος λιτότητας.

-Σύγκληση ευρωπαϊκής διάσκεψης για να δοθεί τέλος σ’ αυτή την αδιέξοδη πολιτική με τη διαγραφή του χρέους, όχι μόνο της Ελλάδας.

– Ανάπτυξη.

 «Η κρίση είναι δομική και αφορά την Ευρώπη. Εγκυμονεί κινδύνους αν συνεχιστεί η πολιτική της λιτότητας. Υπάρχει ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι  «μέχρι να γκρεμίσουμε τον καπιταλισμό, πρώτη προτεραιότητά μας είναι πως θα σταματήσει αυτή η τραγωδία.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και ηθική και «για να αλλάξουμε τα πράγματα πρέπει να συνεργαστούμε συλλογικά». «Σύνθημά μας είναι: Αλληλεγγύη για όλους. Και το υποστηρίζουμε με ένα δίκτυο σε όλη τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερωτήσεις που αφορούν στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο της ακροδεξιάς, για «ακροδεξιούς συμβούλους στην κυβέρνηση», όπως είπε, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική κατάσταση είναι πολύ ρευστή και ότι επαναπροσδιορίζεται η πολιτική συνείδηση των πολιτών, αποφεύγοντας να κάνει εκτιμήσεις και προβλέψεις για ζητήματα συγκυβέρνησης και συνεργασιών μετά από μελλοντικές εκλογές.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ