Τσίπρας: Η πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν αφορά μόνο εμάς…

Τσίπρας: Η πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν αφορά μόνο εμάς…

 

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Οικονομία και εξωτερική πολιτική βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε χθες με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της πενθήμερης επίσκεψής του στις ΗΠΑ. 

Στις επαφές του, τόσο με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις Έρικ Ρούμπιν, όσο και με τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Κρίστοφερ Σμαρτ, ο Έλληνας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στην άποψη ότι η λιτότητα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση και πως η γερμανική επιμονή οδηγεί σε περαιτέρω ύφεση και επικίνδυνο αδιέξοδο, με πηγές από την ελληνική αντιπροσωπεία να μιλούν για «κοινή διαπίστωση» των δύο πλευρών επ’ αυτών. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ακόμα στην αναγκαιότητα υπεράσπισης «κοινών αξιών» και «αμοιβαίας συνεργασίας», με τον κ.Τσίπρα πάντως να υποστηρίζει ότι «δεν έχουμε τους ίδιους φίλους, δεν έχουμε τους ίδιους εχθρούς»… 

Ο κ.Τσίπρας, που συνοδευόταν από τους κ.κ.Γιάννη Μηλιό, Γιώργο Αϋφαντή και Νίκο Παππά, καθώς και την κυρία Ρένα Δούρου, επισήμανε στους συνομιλητές του ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη και την Αμερική, καθώς και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει τον «δρόμο της καταστροφής» και δεν έχει πολυτέλεια να περιμένει ως τις γερμανικές εκλογές. Έκανε άλλωστε λόγο για επιπτώσεις του μνημονίου που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, αλλά και για ακραία φτώχεια και εξάπλωση του φασισμού στην χώρα μας. Ειδικά για την Χρυσή Αυγή, αναφέρθηκε στα τελευταία φαινόμενα επιθέσεων και στις αιτίες που μπορεί να οδηγούν στην άνοδό της. Σύντομη συζήτηση έγινε και για τα φαινόμενα τρομοκρατίας, με τους συνομιλητές του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζονται κατά πληροφορίες ικανοποιημένοι από τις απόψεις του, καθώς αναφέρθηκε στις «δημοκρατικές παραδόσεις» του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε την ανάγκη «η οργή και η αγανάκτηση των πολιτών να μετατρέπεται σε πολιτική δύναμη». 

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, επανέλαβε την πάγια άποψη του κόμματός του περί πολυδιάστατης και ενεργητικής πολιτικής, με συνέχεια και συνέπεια, ώστε να συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής, ενώ μιλώντας για την ΑΟΖ έκανε λόγο για «κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας» το οποίο και θα ασκήσει. Επανέλαβε δε τις πάγιες απόψεις του κόμματός του για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ εξέφρασε την πικρία του για το γεγονός ότι οι «ειλικρινείς προσπάθειες της κυβέρνησης Χριστόφια» για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, δεν βρήκαν ανταπόκριση. 

Στο σημερινό πρόγραμμά του, ο Αλέξης Τσίπρας, θα περάσει στις εννιάμιση το πρωί (ώρα Ουάσινγκτον) για πρώτη φορά το κατώφλι του ΔΝΤ, για να έχει συνάντηση με το «νούμερο 2» του Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον. Αμέσως μετά, τόσο εκείνος όσο και τα μέλη της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει θα επιβιβαστούν στο τρένο, για να μεταβούν στην Νέα Υόρκη, με πρώτο σταθμό εκεί το πανεπιστήμιο Columbia, σε εκδήλωση του οποίου και θα είναι κεντρικός ομιλητής.

 

Πηγή: real.gr

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ