Κοινά σημεία ΣΥΡΙΖΑ-Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Κοινά σημεία ΣΥΡΙΖΑ-Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ταύτιση απόψεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικ Ρούμπιν, σχετικά με την αναποτελεσματικότητα του προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε μια εκτενή συζήτηση για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την Ελλάδα σε συνάντησή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με το βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Έρικ Ρούμπιν, τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Κρίστοφερ Σμαρτ, καθώς και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξαν «σημεία συμφωνίας και διαφωνίας», με ταύτιση απόψεων και «κοινή διαπίστωση» ότι το πρόγραμμα λιτότητας δεν οδηγεί στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης, η Ελλάδα δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη και ότι η Γερμανία επιμένει σε επικίνδυνες πολιτικές.

Κατά τη συνάντηση έγινε «ουσιαστική ανταλλαγή» απόψεων στα ζητήματα της οικονομίας, της ΑΟΖ και της εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, παρουσίασε με «ξεκάθαρες τοποθετήσεις» τις θέσεις του για την εξάπλωση της βίας στην Ελλάδα, για τη Χρυσή Αυγή και τον αντισημιτισμό, χωρίς οι συνομιλητές του να δώσουν συνέχεια στα θέματα αυτά, εμφανιζόμενοι ικανοποιημένοι για τις θέσεις που διατύπωσε ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις απόψεις του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, τις διαφορές με την πΓΔΜ, ενώ υπογράμμισε επίσης το κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας για αξιοποίηση της ΑΟΖ προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, σημειώνοντας την αντίθεσή του περί «συμψηφισμού» με το χρέος της χώρας.

Τέλος, επισήμανε τις «δημοκρατικές παραδόσεις» του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας στους Αμερικανούς συνομιλητές του ότι μπορεί ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή να εμφανίζεται αποδυναμωμένος λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά η χώρα μας έχει να διαδραματίσει ένα «σημαντικό ρόλο», στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τη «συνέχεια και τη συνέπεια» στην εξωτερική πολιτική.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ