Παπανδρέου:Απόφαση καθοριστικής σημασίας

Παπανδρέου:Απόφαση καθοριστικής σημασίας

 

Η απόφαση για τη θέσπιση του Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών είναι μια από τις λίγες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την περίοδο της κρίσης, που έχει θετικό κοινωνικό πρόσημο, δήλωσε, μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, χαιρετίζοντας την απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει στη δήλωσή του, η απόφαση είναι «καθοριστικής σημασίας». Και προσθέτει: «Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις πολύχρονες προσπάθειες που έχουν καταβάλει η Σοσιαλιστική Διεθνής, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του, όπως και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και πολλές δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις σε ολόκληρο τον κόσμο»

Θα υπάρξουν, προσθέτει ο κ. Παπανδρέου, «μια σειρά από αξιοσημείωτες θετικές επιπτώσεις για όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Κι αυτό διότι, όπως εξηγεί:

«Στοχεύει τους κερδοσκόπους, η απληστία των οποίων είχε καταστροφικές συνέπειες για τις οικονομίες και τους πολίτες.

Παρεμβαίνει ρυθμιστικά σε έναν χώρο που ουσιαστικά δεν ελέγχεται επαρκώς και μάλιστα, σε ένα περιβάλλον με κατακερματισμένη διακυβέρνηση παγκοσμίως.

Διαμορφώνει δυνατότητες για την αποκατάσταση ορισμένων αδικιών από τις οποίες ευνοήθηκε ο χρηματοπιστωτικός τομέας την περίοδο της κρίσης, καθώς είναι ο βασικός υπεύθυνος για αυτήν.

Αποσκοπεί στη διασφάλιση εσόδων που θα συνεισφέρουν στην μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των κρατών – μελών με πιο δίκαιο κοινωνικά τρόπο.

Επιδιώκει την επαναφορά του χρηματοπιστωτικού τομέα στον πραγματικό του ρόλο, την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας».

Αναφέρει επίσης ότι: «Η σημερινή απόφαση, ικανοποιεί ένα σημαντικό μέρος από τους στόχους που έθεσα και προωθήσαμε μαζί με όλα τα κόμματα – μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για ρύθμιση και έλεγχο των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και των φορολογικών παραδείσων».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ