• Παπανδρέου: Ο Σαμαράς ακολούθησε το πρόγραμμά μου

  11:52 πμ, Τετάρτη 16 Ιάν 2013 11:52 πμ, Τετάρτη 16 Ιάν 2013

  Παπανδρέου: Ο Σαμαράς ακολούθησε το πρόγραμμά μου

  Στην οικονομική κρίση που κλυδωνίζει την Ελλάδα, αλλά και στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 12 Ιανουαρίου στην εφημερίδα «The Oregonian».

  Ερωτηθείς για το πώς η Ελλάδα μπήκε σε μία τέτοια οικονομική αναταραχή και να ευθύνεται αυτή για τα προβλήματα της Ευρώπης, ο κ.Παπανδρέου απάντησε: «Λοιπόν, αυτό θα ήταν μια ωραία δικαιολογία- δεν θα ήταν;-, αν το 2% ή 2,5%τοις του ΑΕΠ της Ευρώπης δεν έφταιγε μόνο για την ευρωπαϊκή κρίση, αλλά για μια κρίση που θα μπορούσε να γίνει σχεδόν μια παγκόσμια ύφεση; Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ιδιαίτερα η μία πριν αναλάβω εγώ, κακοδιαχειρίστηκε την οικονομία, αρκετά άσχημα. Καταλήξαμε με ένα τεράστιο, τεράστιο έλλειμμα και επίσης με έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Σύμφωνα με την ορθοδοξία, που τότε επικρατούσε στην Ευρώπη, αν εμείς απλά περικόπταμε, αν απλά κάναμε λιτότητα, τότε τα προβλήματα θα επιλύονταν και οι αγορές θα έκαναν πίσω».

  Για το πρόβλημα αυτό ο κ.Παπανδρέου δήλωσε ότι έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις. «Οι άνθρωποι που είχαν πάρε-δώσε με την εξουσία, το χρήμα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν ήταν τόσο χαρούμενοι. Και τότε φυσικά, έπρεπε να μειώσω τις συντάξεις και τους μισθούς για το μέσο όρο των απλών ανθρώπων. Ήξερα ότι θα είχε πολιτικό κόστος για μένα( ...)».

  Οσον αφορά τον Αντώνη Σαμαρά, ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι τις ημέρες που ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός, ο κ.Σαμαράς ήταν «αρνητικός και εξαιρετικά επικριτικός και εύκολα εκμεταλλευόταν τον πόνο του ελληνικού λαού».

  «Πολλές φορές του ζητούσα, επισήμως, να εργαστούμε από κοινού στις περιπτώσεις που χρειάζεσαι μια ευρύτερη συναίνεση. Αυτό που συμβαίνει τώρα στις ΗΠΑ, όσον αφορά το πώς θα διαχειριστείς αυτά τα μεγάλα, τα πιο κρίσιμα ζητήματα, σε αντίθεση με την καθημερινή πολιτική. Τώρα νομίζω ότι έχει αλλάξει εντελώς τον σκοπό του. Αποδέχθηκε ουσιαστικά το πρόγραμμα που είχα εγώ ακολουθήσει», πρόσθεσε.

  Σε ερώτηση για το αν μπορεί να ανταποκριθεί η Ελλάδα στους στόχους μείωσης του χρέους που έχει θέσει το ΔΝΤ, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι «Το ίδιο το ΔΝΤ αναθεωρεί τις πολιτικές του. Η λιτότητα έχει στην πραγματικότητα είχε κάτι παραπάνω από ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα από αυτό που περίμεναν. Έχει γίνει ένας φαύλος κύκλος. Θέλουν να δουν περισσότερη ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης επανεξετάζει, το πώς πρόκειται να τονωθεί η ανάπτυξη. Πλησιάζουμε τώρα ένα πρωτογενές πλεόνασμα και δεν θα έχουμε κανένα πρωτογενές έλλειμμα το 2013. Αυτή είναι μια μεγάλη, μεγάλη αλλαγή (...)».

  Ερωτηθείς πώς επιβιώνουν σήμερα οι Ελληνες με 25% ανεργία και υψηλές τιμές πετρελαίου θέρμανσης, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι πολύ δύσκολο. Παράλληλα, τόνισε ότι χρειάζεται να αυξηθούν οι εξαγωγές και ναι «Ο αγροτικός τομέα μας έχει μεγάλες δυνατότητες, αλλά εξαρτώμαστε από τις επιδοτήσεις και δεν είμαστε ανταγωνιστικοί. Κοιτάξτε το ελαιόλαδο. Με σημαντικές περικοπές και υψηλότερους φόρους, υπάρχει περισσότερη φτώχεια και ανεργία. Προτείνω να δώσουμε κουπόνια στους ανέργους και να τους αφήσουμε να σπουδάσουν οπουδήποτε θέλουν, κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης και να μετεκπαιδευτούν. Διαφορετικά, θα είναι μια χαμένη γενιά», ανέφερε ο κ.Παπνδρέου.

  Για την ΕΕ και το Νόμπελ Ειρήνης που κέρδισε ο κ.Παπανδρέου ανέφερε χαρακτηριιστικά: «Έχω υποστηρίξει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ακόμη είναι ένα έργο σε εξέλιξη. Πρέπει να γίνουν κάτι περισσότερο από Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Πρέπει να μιλήσουμε για εκλογή προέδρου της ΕΕ, παρά να έχουμε κάποιον επιλεγμένο από τους αρχηγούς των κυβερνήσεων. Η Αραβική Άνοιξη μπορεί να πετύχει ή να αποτύχει, ανάλογα με το αν η Ευρώπη είναι έτοιμη να συμμετάσχει με ένα πολύ πιο ενεργό τρόπο πολιτικά και οικονομικά. Αυτή τη στιγμή είμαστε στραμμένοι στα δικά μας προβλήματα».

  Πηγή: Εθνος

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα