“Φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό από την παραίτηση Κοτζιά – Η επόμενη μέρα στην κυβέρνηση και οι αντιδράσεις

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό βάζει η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει τις αιχμές της αντιπολίτευσης ότι «θυσίασε» τον υπουργό Εξωτερικών για χάρη του Πάνου Καμμένου και διαμηνύει ότι δεν υπήρξε για τον Πρωθυπουργό δίλημμα « ή Κοτζιάς ή Καμμένος».

Κυβερνητικές πηγές: Το αυστηρό μήνυμα του Πρωθυπουργού για τη διγλωσσία δεν αφορούσε τον Ν. Κοτζιά

Ως “κίνηση αποφασιστικότητας και πυγμής”, με “αμιγώς πολιτικό κριτήριο να μην τεθεί σε διακινδύνευση η συλλογική προσπάθεια για την οικονομική ανάκαμψη, την εδραίωση της αλλαγής σελίδας στα μνημόνια και τα μέτρα ελάφρυνσης που έχουν αναγγελθεί στη ΔΕΘ” χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την απόφαση του Πρωθυπουργού να κάνει δεκτή την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Ωστόσο, σύμφωνα με το real.gr όλα τα παραπάνω και κυρίως το περιεχόμενο της δήλωσης του Πρωθυπουργού φαίνεται ότι δεν έχουν τόσο πολύ στόχο τον άρτι παραιτηθέντα υπουργό Εξωτερικών και όσα πλέον είναι παρελθόν, αλλά είναι προσανατολισμένα στο μέλλον και μάλλον αποτελούν προειδοποίηση για τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Σε αυτή την κατεύθυνση συντείνει, σύμφωνα με το real.gr, ότι συνεργάτες του Πρωθυπουργού επισημαίνουν τα ιδιαίτερα θερμά λόγια με τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τον Νίκο Κοτζιά. Με αντίστοιχο, δε, τρόπο εκφράστηκαν για τον υπουργό δημόσια ή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλά στελέχη της κυβέρνησης, ενώ αρκετοί άλλοι επέλεξαν να επικοινωνήσουν μαζί του.

Επιπλέον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός, με την επιλογή του να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών, σηματοδοτεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τη συνέχιση μέχρι τέλους του αγώνα για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Επισημαίνεται, δε, ότι το αυστηρό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα πως δεν θα ανεχτεί στο εξής καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας, δεν

αποτελούσε μομφή προς τον κύριο Κοτζιά, με τον οποίο δεν υπήρχαν, εξάλλου, τέτοιες διαφορές…Τζανακόπουλος για Κοτζιά: Πολιτικά ακατανόητη η παραίτησή του – ΒΙΝΤΕΟΟ Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, επανέλαβε πως το μήνυμα των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα ήταν διπλό και ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα ανεχθεί τη διγλωσσία και προσωπικές διαδρομές. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός έδωσε σαφές μήνυμα ότι η συμφωνία είναι ζωντανή και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πορεύεται με ενότητα και χαρακτήρισε πολιτικά πλήρως ακατανόητη την παραίτηση Κοτζιά. «Δεν τέθηκε ποτέ δίλημμα Κοτζιάς ή Καμμένος, πρόκειται για ερμηνεία των γεγονότων που δεν προκύπτει από πουθενά» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ καμία σκιά ως προς την ηθική ακεραιότητα του κ. Κοτζιά».

Αιχμηρή δήλωση Σκουρλέτη για Καμμένο

Ένα βήμα παραπάνω έκανε ο Σκουρλέτης, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να διαταράξει ξανά την κυβερνητική συνοχή. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, υποστήριξε ότι μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, έχει την αίσθηση πως ο κ. Καμμένος θα αλλάξει τη στάση του σε ότι αφορά την «απειλή» να ρίξει την Κυβέρνηση για το Σκοπιανό . «Ο κ. Καμμένος από την επόμενη του υπουργικού συμβουλίου θα πρέπει να μην επαναλάβει αυτές τις απειλές του» τόνισε και πρόσθεσε πως αν ο κ. Καμμένος επαναλάβει ανάλογες θέσεις, τότε θα πρόκειται για “μείζον πολιτικό ζήτημα». Ο κ. Σκουρλέτης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επέλεξε τον κ. Καμμένο, έναντι του κ. Κοτζιά. «Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία τέτοια κατάσταση, ότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε να μείνει ο κ. Καμμένος έναντι του κ.Κοτζιά», είπε, ενώ και εκείνος σημείωσε ότι δεν κατανοεί τους πολιτικούς λόγους παραίτησης Κοτζιά. «Θα κατανοούσα τους λόγους της παραίτησης του κ. Κοτζιά εάν βλέπαμε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη για αλλαγή στάσης στη Συμφωνία των Πρεσπών. Το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα αναλάβω εγώ ο ίδιος το υπ. Εξωτερικών με πρώτο λόγο να φέρω σε πέρας τη συμφωνία, δείχνει ότι δεν υπάρχει τέτοιου είδους προσέγγιση. Σε καμία περίπτωση δεν επιλέχθηκε η εγκατάλειψη της πολιτικής στο θέμα του Μακεδονικού χάριν του κ. Καμμένου, το αντίθετο» τόνισε. Χρυσοβελώνη: Η παραίτηση Κοτζιά έγινε για προσωπικούς και όχι πολιτικούς λόγους – ΒΙΝΤΕΟ

“H παραίτηση του κ. Κοτζιά δεν οφείλεται σε μία πολιτική διαφωνία, όχι σε κάποιο πολιτικό θέμα. Ο κ. Κοτζιάς παραιτήθηκε για λόγους προσωπικούς, έτσι έκρινε εκείνος”, υποστήριξε η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Η υφυπουργός Εσωτερικών, υπογράμμισε ότι μετά τη “σαφή και κρυστάλλινη δήλωση του Πρωθυπουργού που αποτελεί πυξίδα πλεύσης για όλους μας. Όλοι μαζί, ενωμένοι, συνεχίζουμε το κυβερνητικό έργο, το οποίο είναι μεγάλο, σημαντικό και έχει ως στόχο την ανακούφιση των πολιτών”.

“Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι αυτή που θα καθορίσει το μέλλον και το έργο της κυβέρνησης. Δεν είναι δυνατόν να πορευόμαστε μέχρι τη λήξη της θητείας αυτής της κυβέρνησης, συζητώντας μόνο το συγκεκριμένο θέμα”, πρόσθεσε.

Κουρουμπλής στον Realfm 97,8: Ο Κοτζιάς έχει κάνει ένα πελώριο έργο προς όφελος της χώρας

“Υπάρχουν στιγμές δύσκολες και τριβές και ο κ. Καμμένος ενώ είναι ένας άνθρωπος ο οποίος πραγματικά έχει σταθεί σταθερά σε δύσκολες στιγμές, εγώ το έζησα στο υπουργικό συμβούλιο, πολλές φορές έχει έναν παρορμητισμό. Από εκεί και πέρα δεν έθεσε ποτέ ζήτημα αμφισβήτησης της κυβέρνησης. Από την άλλη μεριά, ο Νίκος Κοτζιάς έχει κάνει ένα πελώριο έργο προς όφελος της χώρας. Είναι ένας άνθρωπος που έτρεξε, έχει ανοίξει πόρτες, έχει διαμορφώσει μία εικόνα της χώρας εξαιρετικά καλή και βεβαίως είναι και μαζί με τον Πρωθυπουργό οι αρχιτέκτονες μίας υπέρβασης της χώρας σε μία εκκρεμότητα η οποία σερνόταν πάρα πολλά χρόνια” σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Ψάλτη.

“Εγώ πάντα στήριζα τον Νίκο Κοτζιά στην προσπάθεια αυτή και την κυβέρνηση γενικά, γιατί το πιστεύω σαν θέμα. Τα εθνικά θέματα δεν χρειάζονται εμμονές και προκαταλήψεις… Ο Κοτζιάς παραμένει μία δεσπόζουσα προσωπικότητα στον χώρο, μαζί ξεκινήσαμε όλη αυτή την προσπάθεια, μαζί θα συνεχίζουμε την προσπάθεια. Συμβαίνουν τέτοια πράγματα, τέτοιες δύσκολες στιγμές. Είναι μία δύσκολη στιγμή αλλά θα συνεχιστεί η προσπάθεια”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο δήλωσε ότι “στην πολιτική πρέπει να βλέπεις τα πράγματα ρεαλιστικά, δεν είναι συναισθηματικές οι σχέσεις στην πολιτική είναι πολιτικές. Εγώ παρόλο που δεν συμφωνώ με την κίνηση στην Αμερική, διότι αυτά τα πράγματα πρέπει να γίνονται σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, υπήρξε μία υπέρβαση… Αλλά από εκεί και πέρα, όλα αυτά τα χρόνια, σε δύσκολες στιγμές δεν μπήκε ποτέ θέμα αμφισβήτησης, όπως και τώρα”.

Ο αποκαλυπτικός διάλογος Καμμένου – ΚοτζιάΟ “Ελεύθερος Τύπος” δημοσιεύει τους επίμαχους διαλόγους σχετικά με τα μυστικά κονδύλια που τον οδήγησαν τον Νίκο Κοτζιά να αποχωρήσει από την αίθουσα και λίγο αργότερα να παραιτηθεί. Αναλυτικά:Νίκος Κοτζιάς: Προτείνω να ησυχάσουμε, να σιωπήσουμε όλοι και να περιμένουμε τις εξελίξεις στα Σκόπια.Πάνος Καμμένος: Δεν μπορεί να με υποκαθιστά ο υπουργός Εξωτερικών και να μαθαίνω από τρίτους το τι γίνεται και ιδίως ότι χρησιμοποιεί με αδιαφάνεια τα 45 εκ. ευρώ των «μυστικών κονδυλίων» και να τα σκορπίζει.Νίκος Κοτζιάς: Ποια 45; 11 εκατ. ευρώ έχω στο υπουργείο Εξωτερικών και από αυτά το 50% πάει στην Εκκλησία. Και μάλιστα δεν τα δίνω εγώ, τα δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Ευκλείδη πες του σε παρακαλώ! (σ.σ.: απευθυνόμενος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του προς τον Πάνο Καμμένο)Ευκλείδης Τσακαλώτος: (….)

Νίκος Παππάς: (….)Δημήτρης Βίτσας: Νομίζω ότι αυτά δεν αφορούν το Υπουργικό Συμβούλιο…Αλέξης Τσίπρας: Αυτά είναι διαπροσωπικές διαφορές. Καλύτερα να προχωρήσουμε.Εκείνη τη στιγμή ο Νίκος Κοτζιάς σηκώθηκε και έκλεισε εκνευρισμένος την πόρτα πίσω του. Τα όσα διέρρευσαν λίγο αργότερα και αφορούσαν τις παρεμβάσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου (ο οποίος φέρεται να πήρε το μέρος του κ. Καμμένου) και του Νίκου Παππά (ο οποίος φέρεται να είπε ότι ο κ. Καμμένος δεν είναι Σαλβίνι κ.λπ.) δε συνέβησαν όσο ο κ. Κοτζιάς ήταν μέσα στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως διαβεβαιώνουν στελέχη του Υπουργικού Συμβουλίου. Λίγο αργότερα οι συνεργάτες του πρώην υπουργού Εξωτερικών έλεγαν ότι ο κ. Κοτζιάς έφυγε από το Υπουργικό Συμβούλιο για να προλάβει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το ενδιαφέρον πάντως στρέφεται και στις επόμενες κινήσεις του Νίκου Κοτζιά. Στην κυβέρνηση θεωρούν πως ο κ. Κοτζιάς δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση, ενώ και πηγές που βρίσκονται κοντά στον τέως υπουργό επισημαίνουν ότι δεν έχει έναν τέτοιο προσανατολισμό. Η Πολιτική Γραμματεία του ΠΡΑΤΤΩ, του πολιτικού φορέα στον οποίον είναι επικεφαλής ο Νίκος Κοτζιάς συνεδριάζει σήμερα και αναμένεται να παρθούν οριστικότερες αποφάσεις.

Στο ΠΡΑΤΤΩ ανήκουν τρεις βουλευτές που έχουν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και ανήκουν στην κυβερνητική πλειοψηφία, ο Νίκος Κοτζιάς, ο Νίκος Τόσκας και η Γεωργία Γενιά.

Αποστάσεις Βούτση Σαφείς αποστάσεις από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο για τις απόρρητες δαπάνεςτου Υπουργείου Εξωτερικών κράτησε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Η Βουλή γνωρίζει τα ειδικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών με βάση το νόμο που ψηφίστηκε το 2017. Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους επιβεβαίωσε όσα και ο Νίκος Κοτζιάς χθες ανέφερε για το ζήτημα του ελέγχου των ειδικών δαπανών και πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα έξι φορές η Βουλή έχει λάβει γνώση για τις δαπάνες άνω των 25.000 ευρώ, όπως ο νόμος ορίζει. Σε ότι αφορά τα άλλα υπουργεία ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε:«Δεν γνωρίζω να υπάρχει σε κανένα άλλο υπουργείο καθεστώς απορρήτων δαπανών για εθνικούς σκοπούς. Για τις ειδικές δαπάνες του ΥΠΕΞ, η Βουλή λαμβάνει γνώση».

Ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε και στην παραίτηση Κοτζιά. Είπε ότι η χθεσινή δεν ήταν μια καλή εξέλιξη, όμως με την εξέλιξη αυτή διευκρινίστηκε σε όλους τους τόνους και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, ότι η κυβέρνηση μένει προσηλωμένη στη μεγάλη επιλογή της συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία με μεγάλη συνέπεια θα την υπηρετήσει, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών.

«Η Βουλή τα τελευταία δύο χρόνια, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους και του κοινοβουλευτισμού, έχει μπει στη διαδικασία ελέγχου των απορρήτων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών», ανέφερε και επισήμανε: «Επί χρόνια το ζήτημα του ελέγχου των απορρήτων δαπανών, ήταν ζήτημα που προκαλούσε εντάσεις και ερωτηματικά, και στην κοινή γνώμη. Πριν αναλάβει η παρούσα κυβέρνηση, το 2013 και το 2014, με πρωτοβουλία του μετέπειτα πρωθυπουργού, του κ. Τσίπρα, είχε τεθεί αυτό το ζήτημα, ανοιχτά και δημοσίως, για την ανάγκη ελέγχου, γνώσης, που θα πρέπει να έχει η Βουλή, το κοινοβουλευτικό σύστημα, για τη διάθεση απορρήτων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών».

Ο πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε ότι η Βουλή λαμβάνει γνώση ειδικών δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνοντας: «Εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχουν άλλες απόρρητες δαπάνες υπουργείων. Ίσως για τα εξοπλιστικά προγράμματα να γίνονται κάποιες συζητήσεις, μερικές φορές από το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας αλλά αυτές δεν αφορούν σε απόρρητα κονδύλια, αφορούν σε προαποφασισμένες ή σε υπό έγκριση αποφάσεις που αφορούν σε αμυντικές δαπάνες της χώρας. Πάντως δεν γνωρίζω να υπάρχει ζήτημα απορρήτων δαπανών σε άλλον τομέα της κυβερνητικής πολιτικής».

Σε ερώτηση για την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε: «έχει προκαλέσει μια ακόμη μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι είμαστε σταθερά προσηλωμένοι να προχωρήσει και να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, η συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον βέβαια εξαντληθεί ο οδικός χάρτης από τη γείτονα χώρα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα γίνει. Η χθεσινή εξέλιξη δεν ήταν μια καλή εξέλιξη. Όμως διευκρινίστηκε σε όλους τους τόνους, σε ανώτατο επίπεδο, ότι η κυβέρνηση μένει προσηλωμένη στη μεγάλη αυτή επιλογή και με μεγάλη συνέπεια θα την υπηρετήσει με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών».

Σε ερώτηση αν η παραίτηση Κοτζιά μπορεί να δημιουργήσει θέματα συνοχής, ο πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι ο κ. Κοτζιάς δεν είναι απλά προσηλωμένος αλλά πρωταγωνιστής της εξωτερικής πολιτικής αυτή την τριετία, πάντα στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό, και με αυτή την έννοια, επ΄αυτού, δεν υπάρχει ζήτημα αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση έχει όλα τα εκ του Συντάγματος προβλεπόμενα για να ολοκληρώσει το έργο της», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.Τη δημοσιοποίηση στοιχείων σχετικά με τα μυστικά κονδύλια, ζητά από Καμμένο και Κοτζιά, η ΝΔ

Για μείζον πολιτικό ζήτημα κάνει λόγο η ΝΔ αναφορικά με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του κράτους. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος επισημαίνει πως ο κ. Καμμένος που κατήγγειλε τον κ. Κοτζιά για αδιαφανείς διαδικασίες στη διάθεση των απόρρητων κονδυλίων του ΥΠΕΞ, οφείλει σήμερα κιόλας να δημοσιοποιήσει ό,τι στοιχεία έχει, προσθέτοντας πως το ίδιο πρέπει να κάνει και ο κ. Κοτζιάς που προφανώς, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, δεν ζήτησε τυχαία να ελεγχθούν τα κονδύλια που διαχειρίζεται ο κ. Καμμένος ως υπουργός Άμυνας.

«Η διαχείριση των κρατικών κονδυλίων δεν αφορά μόνο τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και τους αλληλλοεκβιαζόμενους συναρχηγούς της, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας οφείλουν να δώσουν στους πολίτες ξεκάθαρες απαντήσεις» τονίζει η ΝΔ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ