Σήμερα η πρόταση για την προανακριτική

 Σήμερα η πρόταση για την προανακριτική 

 

 

 Ρεπορτάζ: Κωνσταντάτου Μαριάνθη

Στην τελική ευθεία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει την ύπαρξη τυχόν ποινικών ευθυνών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την παραποίηση της λίστας Λαγκάρντ, μπαίνει η Βουλή με την κατάθεση της κοινής πρότασης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Η πρόταση των τριών της συγκυβέρνησης, που συντάχθηκε από τον γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο και στη συνέχεια πήρε το πράσινο φως από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, αναμένεται να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή σήμερα το πρωί.

Για την έγκυρη κατάθεση της πρότασης απαιτούνται οι υπογραφές από τουλάχιστον 30 βουλευτές. Στη συνέχεια μέσα σε προθεσμία 15 ημερών από την επίσημη ανακοίνωση της κατάθεσης της πρότασης στην Ολομέλεια, ακολουθεί συζήτηση και μυστική ψηφοφορία.

Κατά την ψηφοφορία, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, θα στηθούν κάλπες για κάθε πρόσωπο ξεχωριστά, ενώ στους βουλευτές θα διανεμηθούν ψηφοδέλτια στα οποία θα αναφέρεται το πρόσωπο κατά του οποίου προτείνεται να ασκηθεί δίωξη, καθώς και τα συγκεκριμένα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η παραπομπή του π.χ. νόθευση εγγράφου. Για να γίνει δεκτή η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής απαιτούνται οι θετικές ψήφοι της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή 151 θετικές ψήφοι).

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον η Βουλή έχει τη δυνατότητα να ζητήσει πριν, ή και κατά την διάρκεια της προανακριτικής επιτροπής τη γνωμοδότηση ειδικής Τριμελούς Γνωμοδοτικής Επιτροπής, η οποία αποτελείται από ανώτατους δικαστές και αποφαίνεται για νομικά ζητήματα όπως είναι η παραγραφή. Η γνωμοδότηση αυτή, πάντως, δεν είναι δεσμευτική.

Αν η Ολομέλεια δώσει το πράσινο φως για τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής, αυτή θα αποτελείται από τουλάχιστον 12 μέλη και οι συνεδριάσεις της θα είναι μυστικές, καθώς δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων. Εντός συγκεκριμένης προθεσμίας η επιτροπή καλείται να ολοκληρώσει το έργο της και να εκδώσει πόρισμα. Το πόρισμα της Επιτροπής μοιράζεται μετά στα κόμματα και ακολουθεί συζήτηση και ξανά μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια, η οποία κρίνει την παραπομπή ή όχι του πρώην Υπουργού σε Ειδικό Δικαστήριο.

Και στο στάδιο αυτό, όμως, δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ως «ανάχωμα» για τον πρώην Υπουργό το θέμα της παραγραφής, καθώς ανάμεσα στην απόφαση της Βουλής και το Ειδικό Δικαστήριο, μεσολαβεί η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου. Το Δικαστικό Συμβούλιο αποτελείται από ανώτατους δικαστές και αποφαίνεται όχι μόνο αν στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες εναντίον του ερευνώμενου προσώπου αλλά και αν υπάρχει θέμα παραγραφής που αποκλείει την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου είναι δεσμευτική. 

Χαρακτηριστικό είναι, για παράδειγμα, το προηγούμενο της υπόθεσης του Βατοπεδίου, όταν το Δικαστικό Συμβούλιο είχε επιχειρηματολογήσει υπέρ της παραγραφ��ς, με αποτέλεσμα η έρευνα της υπόθεσης να κλείσει, χωρίς να στηθεί Ειδικό Δικαστήριο.

 

Πηγή: real.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ