Τη χρηματοδότηση περιμένουν τα κόμματα

Τη χρηματοδότηση περιμένουν τα κόμματα 

 

Ρεπορτάζ: Κωνσταντάτου Μαριάνθη

«Ανάσα» περίπου 15 εκατ. ευρώ στα υπερχρεωμένα κόμματα, που εδώ και μήνες έχουν απλήρωτους εργαζομένους, ενοίκια, προμηθευτές και δόσεις σε δάνεια, δίνει η απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 52,5 δισ. ευρώ.

Γιατί μπορεί τα χρήματα αυτά να μην σημάνουν αυτόματα και τόνωση της ρευστότητας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όπως παραδέχτηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιώργος Προβόπουλος, το ίδιο όμως δεν θα ισχύσει για τα κόμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως από την κυβέρνηση για να «ξεπαγώσουν» η τρίτη και η τέταρτη δόση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα για το 2012, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν είχαν δοθεί αφού όπως χαρακτηριστικά έλεγαν από το Υπουργείο Εσωτερικών «τα λεφτά δεν υπήρχαν». Απώτατο χρονικό όριο για την καταβολή των χρημάτων προς τα κόμματα αποτελεί η 31η Δεκεμβρίου, καθώς αν δεν έχουν δοθεί μέχρι τότε, χάνονται.

Το συνολικό ποσό που θα λάβουν τα κόμματα ανέρχεται σε 15.440.000 ευρώ, το ζήτημα όμως που ανακύπτει έχει να κάνει με το πώς θα μοιραστούν τα χρήματα αυτά.

Ο τρόπος με τον οποίο θα μοιραστούν, αν δηλαδή θα δοθούν με βάση τα εκλογικά ποσοστά του 2009 ή με βάση τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών του Ιουνίου του 2012, δημιουργεί ισχυρές «αντίρροπες» δυνάμεις ανάμεσα στα κόμματα.

Από την μία πλευρά βρίσκονται τα κόμματα, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ αλλά και η ΝΔ, που επιθυμούν οι υπολογισμοί να γίνουν με βάση τα ποσοστά των εκλογών του 2009 καθώς έτσι θα εξασφαλίσουν πολλά εκατ. ευρώ επιπλέον και από την άλλη πλευρά οι πολιτικές δυνάμεις όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και η Δημοκρατική Αριστερά που, αν δεν ληφθούν υπόψη τα ποσοστά των πρόσφατων εκλογών του 2012 μένουν στην πραγματικότητα «εκτός μοιρασιάς» και χάνουν αρκετά εκατ. ευρώ.

 

Με δεδομένη μάλιστα τη ζοφερή εικόνα που παρουσιάζουν τα οικονομικά σχεδόν όλων των κομμάτων, ειδικά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τα χρέη των οποίων προς τις τράπεζες ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, το θέμα αποτελεί αναμφισβήτητα «καυτή πατάτα».

«Το θέμα μας ξεπερνάει» απαντάνε από το Υπουργείο Εσωτερικών, «δείχνοντας» ουσιαστικά προς την κατεύθυνση του Μαξίμου. Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πηγές φαίνεται ότι η απόφαση για «ξεπάγωμα» της δόσης και διανομή της με βάση τα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών του 2009 έχει ήδη κλειδώσει.

Αναλυτικά, ο ν. 3023/2002, που αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο για την κατανομή της ετησίας κρατικής χρηματοδότησης, προβλέπει ότι το ύψος της ορίζεται ως ποσοστό επί των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού (1,02 τοις χιλίοις για το 2012), ενώ παράλληλα προβλέπει και τον τρόπο που το ποσό αυτό κατανέμεται στα κόμματα. Σύμφωνα με την πρακτική που ακολουθήθηκε μέχρι το 2010 , ολόκληρο το ποσό που αντιστοιχούσε σε κάθε κόμμα καταβαλλόταν από το Υπουργείο Εσωτερικών στην αρχή κάθε έτους, τον Ιανουάριο και υπολογιζόταν με βάση τα ποσοστά των πιο πρόσφατων εκλογών.

Ωστόσο, μετά το 2010, και την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης από τον κ. Γιάννη Ραγκούση, τα χρήματα άρχισαν να καταβάλλονται στα κόμματα σε τέσσερις ισόποσες δόσεις ανά τρίμηνο, με βάση όμως τον υπολογισμό που γίνεται τον Ιανουάριο κάθε έτους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για το 2012 οι δύο πρώτες δόσεις (πρώτο και δεύτερο τρίμηνο), που ήδη τα κόμματα έχουν εισπράξει, δόθηκαν με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα του 2009, εφόσον ακόμα δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές του Ιουνίου. Το ερώτημα λοιπόν που ανακύπτει είναι αν οι δύο τελευταίες δόσεις του τρέχοντος έτους θα δοθούν με βάση τα ίδια ποσοστά (εκείνα δηλαδή του 2009), όπως έγινε με τις δύο πρώτες δόσεις, ή με βάση τα ποσοστά των εκλογών του 2012.

Στην περίπτωση που τηρηθεί το γράμμα του νόμου, λύση η οποία όπως φαίνεται προς το παρόν προκρίνεται και τα χρήματα δηλαδή δοθούν με βάση τα ποσοστά των εκλογών του 2009, ο «μεγάλος κερδισμένος» θα είναι το ΠΑΣΟΚ που θα ωφεληθεί με το εξωπραγματικό ποσό των 4.258.629 ευρώ που δικαιούται ως… πρώτο κόμμα που ήταν το 2009! Κερδισμένοι σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι όμως τόσο το ΚΚΕ (θα κερδίσει 558.691 ευρώ), όσο και η ΝΔ (θα κερδίσει 619.530) καθώς και οι Οικολόγοι Πράσινοι (θα κερδίσουν 171.555 ευρώ) αλλά και ο ΛΑΟΣ (θα κερδίσει 902.385), παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι εκτός Βουλής.

Μεγάλος χαμένος αντίθετα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που από το 4,6% στις εκλογές του 2009 «εκτινάχτηκε» στο 26,89% (χάνει 2.763.550 ευρώ), αλλά και ο Φώτης Κουβέλης (χάνει 1.164.776 ευρώ). Χαμένα θα είναι όμως και τα υπόλοιπα κόμματα που για πρώτη φορά μπήκαν στη Βουλή το 2012, δηλαδή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (χάνουν 1.330.059) και η Χρυσή Αυγή (χάνει 1.252.404), τα οποία στην περίπτωση που τα χρήματα μοιραστούν με βάση τα ποσοστά των εκλογών του 2009, δεν θα εισπράξουν ούτε 1 ευρώ.

 

Πηγή: real.gr

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ