Χωρίς ευρώ τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ

Χωρίς ευρώ τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ

 

 

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Αδειάζουν τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, τα χρέη του κόμματος στις τράπεζες αγγίζουν τα 120 εκατ. ευρώ ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν εννέα μήνες απλήρωτοι.

 Πάνω από 90 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη του ΠΑΣΟΚ στην ΑΤΕ, στην οποία και έχει παραχωρήσει για αυτό το λόγο το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνει ως το 2017, εάν βεβαίως ως τότε …υπάρχει ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα, επιμέρους μικρά δάνεια σε άλλες τράπεζες ανεβάζουν τα χρέη του κόμματος προς αυτές στα 115-120 εκατ. ευρώ, ενώ, πάνω από έξι εκατ. ευρώ χρωστάει η Ιπποκράτους σε προμηθευτές. Ακόμα και για να πληρώσει τη ΔΕΗ, έχει κάνει ειδική ρύθμιση ως το τέλος Δεκεμβρίου.

Αναλαμβάνοντας την γενική διεύθυνση του ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο, ο Νίκος Σαλαγιάννης, βρήκε απλήρωτους εργαζομένους από το φθινόπωρο του 2011. Φρόντισε λοιπόν να κλείσει άμεσα τις οφειλές του κόμματος προς αυτούς για το 2011.

Στη συνέχεια, άρχισε δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας του κόμματος να καταβάλει μόνο τα δώρα (Πάσχα, αδείας κτλ) και έναντι ύψους 500 ευρώ τον μήνα σε κάθε εργαζόμενο, πράγμα όμως που σταμάτησε τον Αύγουστο. Σε κάθε περίπτωση, διατηρώντας καλές σχέσεις μαζί τους, ο κ. Σαλαγιάννης τους ενημερώνει επακριβώς για το «πού βρισκόμαστε» κάθε φορά, στις Γενικές Συνελεύσεις που συγκαλούνται.

Η υπόσχεσή του όμως τον Σεπτέμβριο ότι θα πληρώνονταν στα μέσα Οκτωβρίου, οπότε και αναμενόταν η εκταμίευση της τελευταίας δόσης της κρατικής επιχορήγησης για το 2011 δεν κατέστη εφικτό να υλοποιηθεί, με τον ίδιο να τους αποστέλλει επιστολή στις 18 Οκτωβρίου, συνδέοντας την πληρωμή τους με την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την χώρα, ύψους 31,5 δισ. ευρώ. Εξέφραζε λοιπόν την ελπίδα ότι το θέμα θα ρυθμιστεί εντός του Νοεμβρίου ενώ κατέληγε με την φράση «η συγγνώμη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ για όλα αυτά, είναι το λιγότερο που μπορώ να σας ζητήσω»…

Δεν είναι λίγοι πάντως όσοι υποστηρίζουν στην Ιπποκράτους ότι η όλη κατάσταση οφείλεται στην κακή διαχείριση του παρελθόντος. «Τα τελευταία πέντε χρόνια, το ΠΑΣΟΚ έμπαινε μέσα 1 εκατ. τον μήνα και εμείς εδώ κάναμε προσλήψεις», λένε με νόημα καλά γνωρίζοντες. Αφήνουν μάλιστα να εννοηθεί πως όταν το κόμμα θα είναι σε θέση να πληρώσει τους εργαζομένους και να δώσει τις απαραίτητες αποζημιώσεις, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο κάποιοι να φύγουν… Νομαρχιακές Επιτροπές και Περιφέρειες δε, θα πρέπει στο εξής να καλύπτουν μόνες τα έξοδά τους, πληρώνοντας οι ίδιες τους εργαζομένους που σήμερα αμείβονται από την Ιπποκράτους.

Σε μία προσπάθεια εξορθολογισμού της λειτουργίας του, το ΠΑΣΟΚ ανέθεσε σε έξι εταιρείες τον έλεγχο των οικονομικών του σε βάθος πενταετίας, προκειμένου να αποφανθούν για το «πώς έφτασε ως εδώ» – «καρφώνοντας» ουσιαστικά τον Γ.

Παπανδρέου ως ηγέτη και τον Γ. Ραγκούση ως γραμματέα-  και μαζί την εκπόνηση σχεδίου για την έξοδό του από την υπερχρέωση.

Οι άνθρωποι των εταιριών ΣΟΛ, Εrnst&Young, GrantThorton, PWC, KPMG και Delloitte έχουν ήδη πιάσει δουλειά, έναντι συμβολικής αμοιβής 10.000 ευρώ. Προβλέπεται λοιπόν περιστολή εξόδων κατά 50% ετησίως, με το πρώτο βήμα να έχει ήδη γίνει στα μισθώματα των κτιρίων που συντηρεί το κόμμα.

Από τις 67.000 ευρώ τον μήνα για το κτίριο της Ιπποκράτους, το μίσθωμα συμφωνήθηκε να φτάσει τα 35.000 ευρώ, ενώ τα 380.000 ευρώ από απλήρωτα μισθώματα μειώνονται στο μισό, αν το υπόλοιπο καταβληθεί μέσα σε ένα έτος. Αντιστοίχως, από 11.500 ευρώ/μήνα, στα 5.000 ευρώ κατέβηκε το μίσθωμα για την Χαρ. Τρικούπη, με τις οφειλές να μειώνονται στα 50.000 ευρώ (από 110.000 ευρώ) και τα υπόλοιπα να καταβάλλονται σε δέκα μηνιαίες δόσεις.

Μεταφέροντας δε, τις λειτουργίες του ΙΣΤΑΜΕ και των Νομαρχιακών Επιτροπών του Λεκανοπεδίου (συνολικά μισθώματα σήμερα 11.000ευρώ) στα δύο κτίρια, επιχειρείται ακόμα μεγαλύτερη μείωση των λειτουργικών δαπανών.

 

ΠΗΓΗ:real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ