Ο Χατζηδάκης μίλησε στην Handelsblatt

Ο Χατζηδάκης μίλησε στην Handelsblatt

 

 

«Καταφέραμε να διασφαλίσουμε την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη», τονίζει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη που παραχωρεί στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt», ενόψει της επίσκεψής του, αύριο, στο Βερολίνο. Ο κ. Χατζηδάκης ομολογεί ότι η μεγάλη του ανησυχία είναι η ανεργία και η φτώχεια και επισημαίνει ότι προτεραιότητα αποτελεί τώρα η στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

«Πλέουμε σε μια καταιγίδα με δυνατό άνεμο 10 μποφόρ. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, είναι να μην αναποδογυρίσουμε. Αυτό μπορέσαμε έως τώρα να το αποφύγουμε. Καταφέραμε, επίσης, να διασφαλίσουμε την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Τώρα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία», δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης και προσθέτει ότι θα διαβεβαιώσει τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, στη συνάντησή τους, αύριο, ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου η χώρα να προχωρήσει μπροστά. «Αυτό περιμένει η Ευρώπη από την Ελλάδα και αυτό είναι και το πατριωτικό καθήκον», υπογραμμίζει και αναφέρει ότι το ερώτημα της παραμονής της Ελλάδα στην ευρωζώνη έχει ήδη απαντηθεί, τόσο από τους Έλληνες όσο και από τους Ευρωπαίους.

Αναφερόμενος στις απώλειες στα εισοδήματα των Ελλήνων, ο κ. Χατζηδάκης εξηγεί ότι η φτώχεια και η ανεργία αποτελούν τη μεγάλη ανησυχία του και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συμπαρασταθεί στους κοινωνικά αδύναμους πολίτες, στον βαθμό που το επιτρέπει ο προϋπολογισμός, δεδομένου ότι υπάρχουν περικοπές στις κρατικές δαπάνες, ενώ εργάζεται με στόχο να βάλει και πάλι την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. «Γι’ αυτό πρέπει να λυθεί πρώτα το θέμα της ρευστότητας και η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών παίζει ρόλο-κλειδί σε αυτό», συμπληρώνει.

Απαντώντας σε ερώτηση «γιατί να επενδύσει κάνεις στην Ελλάδα, την ώρα που οι ελληνικές επιχειρήσεις εγκαταλείπουν τη χώρα», ο υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα είναι τώρα πολύ κοντά στο να σταθεί στα πόδια της και αναλύει την πρόοδο που έχει σημειωθεί: «Η κυβέρνηση προχωρά στην πραγματοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημιουργεί φιλικό κλίμα για τους επιχειρηματίες. Το φορολογικό σύστημα απλοποιείται σε σημαντικό βαθμό και από αυτό θα έχουν κέρδος και οι ξένοι επενδυτές. Επιπλέον, υπάρχει στενή συνεργασία με την Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της αντιμετώπισης της διαφθοράς».

Αναφέρει δε τους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και της βιολογικής γεωργίας ως προνομιακούς όσον αφορά την πιθανότητα επενδύσεων και τονίζει ότι το επενδυτικό κλίμα αρχίζει να αλλάζει προς τη θετική κατεύθυνση, ενώ διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Κάνει δε λόγο για 29 σχέδια αποκρατικοποίησης που βρίσκονται σε εξέλιξη, με πρώτα τη ΔΕΠΑ και τον ΟΠΑΠ και κατόπιν λιμάνια και αεροδρόμια, ακίνητα, ταχυδρομεία και ΤΡΑΙΝΟΣΕ. «Το 2013 θα είναι η χρονιά των αποκρατικοποιήσεων», δηλώνει χαρακτηριστικά, αλλά διευκρινίζει ότι «οι επενδύσεις αποτελούν θέμα της ιδιωτικής οικονομίας» και ότι χρέος μιας κυβέρνησης είναι να διασφαλίζει τις προϋποθέσεις για τις επενδύσεις.

Ο κ. Χατζηδάκης απορρίπτει πάντως κατηγορηματικά την υπόθεση ότι η κυβέρνηση τοποθετεί σε θέσεις-κλειδιά στο Δημόσιο «αποτυχημένους πολιτικούς και πρώην βουλευτές», αντιτείνοντας ότι «σε πολλές κορυφαίες θέσεις δημόσιων επιχειρήσεων έχουν τοποθετηθεί μάνατζερ από τον χώρο της ιδιωτικής οικονομίας, οι οποίοι είναι κομματικά ανεξάρτητοι».

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ