Τσίπρας: Διεθνής διάσκεψη για το χρέος

Τσίπρας: Διεθνής διάσκεψη για το χρέος

 

Τη διενέργεια διεθνούς διάσκεψης για τη διευθέτηση του χρέους των χωρών του Νότου στο σύνολό τους και όχι μόνο της Ελλάδας πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «The Guardian». Επανέλαβε δε, ότι η τελευταία συμφωνία για τη διευθέτηση μέρους του ελληνικού χρέους ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού από τον οποίο δεν θα υπάρξει διέξοδο αλλά «μόνο διαιώνιση της αβεβαιότητας».

 

«Η μόνη βιώσιμη λύση είναι ένα κούρεμα του χρέους όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της νότιας περιφέρειας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση «εμείς προτείνουμε μια διάσκεψη κατά το πρότυπο εκείνης που είχε πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο το 1953 και απάλλαξε τη Γερμανία από περίπου το 60% του χρέους της».

 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινήθηκε στην προοπτική της διαπραγμάτευσης του προβλήματος, τονίζοντας ότι «θέλουμε να συμφωνήσουμε με τους δανειστές μας για μια αξιόπιστη λύση» και συμπλήρωσε: «Δεν έχει σημασία πού θα γίνει (η διάσκεψη) αλλά θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό».

 

Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε «ειρωνεία» το γεγονός ότι «η Ελλάδα ως σύμμαχος χώρα είχε συμμετάσχει σ’ εκείνη τη συνδιάσκεψη κατά την οποία τέθηκαν τα θεμέλια για την ανάδυση του μεταπολεμικού οικονομικού θαύματος της Γερμανίας».

 

«Η συμφωνία έδινε τη δυνατότητα στην κατεστραμμένη χώρα του Χίτλερ να εξοφλήσει το χρέος της σε περίοδο μεγαλύτερη των τριάντα χρόνων αλλά εξαρτούσε και τη διευθέτηση των υποχρεώσεών της με την οικονομική της πρόοδο» κατέληξε ο Τσίπρας.  

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ