Τσιάρας:Απαράδεκτες οι δηλώσεις Μπερίσα

Τσιάρας:Απαράδεκτες οι δηλώσεις Μπερίσα 

“Οι πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Αλβανίας στην Αυλώνα υπήρξαν ατυχείς”, τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της Χρυσής Αυγής με θέμα τις πρόσφατες δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα.

 

“O κ. Μπερίσα, σε μία συγκυρία, όπου ο γειτονικός λαός έχει κάθε λόγο να εορτάζει μία ιστορική για την πορεία του επέτειο, έθεσε σε αμφιβολία την προσήλωση της κυβέρνησής του στην οικοδόμηση δεσμών αμοιβαίας εμπιστοσύνης, φιλίας και συνεργασίας με τις γειτονικές προς την Αλβανία χώρες και ειδικότερα την Ελλάδα”, είπε ο κ. Τσιάρας , υπογραμμίζοντας ότι “το προκλητικό περιεχόμενο των δηλώσεων αυτών καθίσταται έτι περαιτέρω ακατανόητο, δεδομένης της σταθερά εκπεφρασμένης θέσεως σειράς ελληνικών κυβερνήσεων υπέρ της ενίσχυσης των δεσμών, που διαχρονικά συνδέουν τους δύο λαούς, αλλά και την υποστήριξη και αρωγή που έχει -και εξακολουθεί να- προσφέρει η Ελλάδα στην γείτονα χώρα, σε περιόδους, που η τελευταία δοκιμάστηκε, σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο”.

 

Ο υφυπουργός Εξωτερικών επέσημανε ότι η Ελλάδα επιθυμεί καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές της και εργάζεται εντατικά γι’ αυτές.

“Υπογραμμίζω, ωστόσο, ότι οι αρχές της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής αξιοπρέπειας είναι απαραβίαστες. Η άμεση και αποφασιστική αντίδραση, συνεπώς, της χώρας μας, στις απαράδεκτες αυτές δηλώσεις, ήταν αναγκαία και αναπόφευκτη. Το πώς αντιλαμβάνεται η Ελλάδα τον σεβασμό αυτό, επεχείρησε να καταδείξει στην συνέντευξη, που παραχώρησε προ ημερών ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλος, στην αλβανική εφημερίδα «Panorama»”, συμπλήρωσε ο κ. Τσιάρας.

 

“Η Ελλάδα υποστηρίζει πάντοτε την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η χώρα αυτή θα ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις”, είπε ο κ. Τσιάρας, ενώ στην δευτερολογία του ανέφερε ότι σύσσωμος ο ελληνικός πολιτικός κόσμος τις αποδοκίμασε απερίφραστα, ενώ την απαρέσκειά της, εξάλλου, δεν έκρυψε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

‘Είναι γεγονός, ότι, τόσο ο κ. Μπερίσα, όσο και η λοιπή πολιτειακή ηγεσία της Αλβανίας, προέβησαν, με νεώτερες δηλώσεις τους, σε ανασκευαστικές διευκρινήσεις. Τούτο είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Κριτήριο, ωστόσο, για την διακρίβωση της ειλικρίνειας των προθέσεων της γειτονικής χώρας θα είναι η μελλοντική στάση και συμπεριφορά της, την οποία παρακολουθούμε αδιαλείπτως”, είπε.

 

“Η Ελλάδα δεν παραμένει θεατής. Το ζήτημα της ανάπτυξης ακραίων πολιτικών τάσεων στην Αλβανία, ιδίως δε εάν αυτές στρέφονται κατά της Ελλάδος ή της Ελληνικής Μειονότητας, ευρίσκεται ψηλά σε κάθε διμερή επαφή μας με την αλβανική πλευρά και επιδιώκουμε να βρούμε τρόπους αντιστροφής αυτού του κλίματος που επιβαρύνει τις διμερείς σχέσεις.Υπό το πρίσμα αυτό θα συνεχίσουμε να προωθούμε με συνέπεια και συγκεκριμένες δράσεις την εμπέδωση της καλής γειτονίας”, κατέληξε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ