Προβληματισμός στην τρικομματική

Προβληματισμός στην τρικομματική

 

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

 

Περαιτέρω προβληματισμό για την πολιτική σταθερότητα, ενόψει μάλιστα και πολύ κρίσιμων εξελίξεων, κοινωνικών εντάσεων και ψηφοφοριών στη Βουλή, προκαλούν οι διεργασίες στο χώρο του ΠΑΣΟΚ με τη διαγραφή Λοβέρδου. 

Ήδη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαθέτουν πλέον μόλις 150 έδρες στη Βουλή, γεγονός που καθιστά ρυθμιστικό και ιδιαίτερα αναβαθμισμένο το ρόλο της ΔΗΜΑΡ. Χωρίς το κόμμα του Φώτη Κουβέλη δεν υπάρχει πλέον πολιτική και αριθμητική πλειοψηφία στη νέα Βουλή, παρότι ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε και χθες στη ΝΕΤ ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση.

Κρίσιμες ψηφοφορίες, όπως αυτή για τον εφαρμοστικό νόμο για τα εργασιακά που θα έρθει στη βουλή αρχές του έτους και η ΔΗΜΑΡ έχει δηλώσει ότι δεν το ψηφίζει, δημιουργούν ήδη ισχυρούς πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Η ηγεσία της κυβέρνησης άλλωστε θα πρέπει πλέον να παίρνει πολύ σοβαρά υπόψη της τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ σε καυτά θέματα όπως η ιθαγένεια ή θα αναγκαστεί να κωλυσιεργεί αναβάλλοντας τη λήψη αποφάσεων στα ζητήματα που υπάρχουν διαφωνίες. 

Πολύ περισσότερο που οι πληροφορίες επιμένουν ότι στο εξής η ΔΗΜΑΡ θα κρατά πολύ πιο κριτική στάση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, την οποία πάντως και θα στηρίζει. 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν στο Μέγαρο Μαξίμου και την απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου να προτείνει τη διαμόρφωση νέας προγραμματικής συμφωνίας στην κυβέρνηση, αλλά και νέους κανόνες λειτουργίας, κάτι που δεν αποκλείεται να πράξει και στην προσεχή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ή – το πιθανότερο – μετά την εκταμίευση της δόσης, όταν ο πρωθυπουργός θα έχει επιστρέψει από τα ταξίδια του στο εξωτερικό. 

Άλλωστε, παρά του περί αντιθέτου λεγόμενα, ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα για τη συνέχιση της παραμονής του κόμματός του στην κυβέρνηση, κάτι όμως που αν συμβεί θα γίνει με τη συμμετοχή πλέον πολιτικών στελεχών. 

 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ