Δώστε τέλος στην αστάθεια!

Δώστε τέλος στην αστάθεια!Η συνεχιζόµενη επί µακρόν παράταση της αβεβαιότητας στη διαπραγµάτευση µε τους δανειστές έχει ήδη επιφέρει δραµατικές συνέπειες στην εσωτερική κατάσταση της χώρας, τόσο σε οικονοµικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Στην οικονοµία, η ασφυξία ρευστότητας που έχει επιβληθεί από την ΕΚΤ στο ελληνικό τραπεζικό σύστηµα, αλλά και η αδυναµία του κράτους να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις οικονοµικές υποχρεώσεις του απέναντι στους ιδιώτες οδηγούν την αγορά σε νευρική κρίση. Πολλές καλές -µικρές και µεσαίες- επιχειρήσεις που κατάφεραν να µείνουν όρθιες τα τελευταία πέντε χρόνια, παρά τη ραγδαία επιδείνωση του οικονοµικού κλίµατος και παρά τη δραµατική µείωση της ζήτησης, στην οποία οδήγησαν τα µνηµόνια, κινδυνεύουν τώρα µε ξαφνικό θάνατο, όχι λόγω των αποτελεσµάτων τους, αλλά εξαιτίας της έλλειψης ρευστού. Νέα λουκέτα και νέες απώλειες θέσεων εργασίας θα έλθουν να επιβαρύνουν την ήδη τραγική εικόνα της οικονοµίας µας, αν δεν ληφθούν άµεσα µέτρα χαλάρωσης και αν δεν ανοίξουν τάχιστα οι κρουνοί της χρηµατοδότησης των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Οι κοινωνικές συνέπειες θα είναι δραµατικές…

ΚΑΙ ΣΤΗΝ εσωτερική πολιτική σκηνή, όµως, οι επιπτώσεις της παρατεινόµενης άκαρπης διαπραγµάτευσης µε τους εταίρους µας και της συνεπακόλουθης αστάθειας είναι πολλές και σηµαντικές. Η χώρα δεν κυβερνάται όπως θα έπρεπε, καθώς τόσο το Μέγαρο Μαξίµου, όσο και ικανός αριθµός υπουργών καταναλώνουν µέγα τµήµα του χρόνου και της ενέργειάς τους στη διαβούλευση µε τους «θεσµούς» και µε τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σε βάρος των καθηµερινών κυβερνητικών τους καθηκόντων. Οι συνέπειες είναι προφανείς, ιδιαίτερα µάλιστα στον συντονισµό του κυβερνητικού έργου, που µέχρι σήµερα αποδεικνύεται πληµµελής. Οι συνεχείς δηµόσιες διαφωνίες µεταξύ υπουργών και η πρωτοφανής κυβερνητική πολυγλωσσία, σε πολλά και κρίσιµα ζητήµατα της επικαιρότητας, φανερώνουν είτε απουσία συνεκτικού σχεδίου, είτε προβληµατική εσωτερική συνεννόηση. Ιδίως στα οικονοµικά υπουργεία η εικόνα θυµίζει Βαβέλ…

ΑΡΚΕΤΑ από τα τελευταία περιστατικά δηµοσίων ενδοκυβερνητικών συγκρούσεων επισήµανε χθες στο κύριο άρθρο της η νέα σαββατιάτικη εφηµερίδα «Αγορά»:

• Οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονοµικών Νάντια Βαλαβάνη και ∆ηµήτρης Μάρδας δήλωναν όλες τις προηγούµενες µέρες ότι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόµενο αύξησης του ΦΠΑ σε τουριστικά νησιά. Ο προϊστάµενός τους υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης, αντίθετα, είπε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει ποτέ τέτοια απόφαση.

• Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του οικονοµικού της τοµέα Γιάννης ∆ραγασάκης διαβεβαίωσε την κινεζική κυβέρνηση ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ θα προχωρήσει. Ο καθ’ ύλην αρµόδιος αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής ∆ρίτσας είπε τα αντίθετα!

• Η συνολική εκχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδροµίων θα προχωρήσει κανονικά, διαβεβαίωσε τους εταίρους µας ο υπουργός Οικονοµικών Γιάνης Βαρουφάκης µε το email του. ∆ιαφορετική άποψη εξέφρασε ο υπουργός Οικονοµίας (Ανάπτυξης) Γιώργος Σταθάκης, που θεωρεί και δηλώνει ότι πρέπει να εξετασθεί κάθε περίπτωση χωριστά.

• Στόχο πρωτογενούς πλεονάσµατος ύψους έως και 3,9% έθεσε ο «τσάρος» Γιάνης, µε τη λίστα που έστειλε στους «θεσµούς». Αυστηρά στο 1,5% η υποχρέωσή µας προς τους δανειστές, έσπευσε να διευκρινίσει θορυβηµένο από τις αντιδράσεις το Μέγαρο Μαξίµου…

• ∆εν θα εξοφληθεί η δόση προς το ∆ΝΤ, αν αυτό κριθεί απαραίτητο προκειµένου να πληρωθούν µισθοί και συντάξεις, άφησαν να εννοηθεί οι κορυφαίοι υπουργοί Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Βούτσης. Η δόση θα πληρωθεί κανονικά, έσπευσε να διαβεβαιώσει λίγο αργότερα, για να καθησυχάσει τους δανειστές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης…

ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ είναι µερικές µόνον από τις δηµόσιες τριβές και διαφωνίες µελών της κυβέρνησης. Περιοριστήκαµε στην παράθεση παραδειγµάτων από τον οικονοµικό τοµέα, ενώ υπάρχει πληθώρα και σε άλλους κυβερνητικούς τοµείς. Είναι προφανές ότι 2,5 µήνες µετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, η χώρα πρέπει τώρα να αρχίσει να κυβερνάται, µε τρόπο σοβαρό, υπεύθυνο και αποτελεσµατικό. Η διαπραγµάτευση µε τους δανειστές είναι ώρα -επιτέλους- να ολοκληρωθεί. Η παράταση της αβεβαιότητας βλάπτει πλέον σοβαρά την υγεία της ελληνικής οικονοµίας και υπονοµεύει τη σταθερότητα και την οµαλή εξέλιξη της πολιτικής µας ζωής. Τα χρονικά περιθώρια και οι αντοχές της ελληνικής οικονοµίας βαίνουν προς εξάντληση. Ο έντιµος συµβιβασµός µε τους εταίρους µας, για τον οποίο µίλησε ο πρωθυπουργός στις προγραµµατικές του δηλώσεις, είναι ο µόνος ασφαλής δρόµος. Και µετά δουλειά…

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ