«Τέφρα και σκιά» – Ήμελλος και Σκουλά σε αποκλειστικές πόζες απ’ το backstage της φωτογράφησης

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Το λατρεμένο Θέατρο της οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής, ένα από τα σημαντικότερα και επιδραστικότερα θέατρα της αθηναϊκής σκηνής που μεγαλούργησε ο σπουδαίος θεατράνθρωπος Λευτέρης Βογιατζής περνάει στη νέα του εποχή. Χτίζοντας γέφυρες με την «ακριβή» ιστορία του ιδρυτή του και με το βλέμμα ταυτόχρονα στραμμένο μπροστά, o πολιτιστικός οργανισμός ‘Λυκόφως’ του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου ανέλαβε για τα επόμενα 10 χρόνια το ιστορικό θέατρο της Κυψέλης. Η έναρξη της νέας εποχής του θεάτρου σηματοδοτείται από το ανέβασμα των σπουδαίων έργων ‘Τέφρα και Σκιά’ και ‘Συμφορά από το πολύ μυαλό’.

Τη σεζόν πρόκειται να ανοίξει το έργο ‘Τέφρα και Σκιά’ του Χάρολντ Πίντερ σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα με πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Ήμελλο και τη Μαρία Σκουλά, που πρόσφατα φωτογραφήθηκαν για την προώθηση της παράστασης κι από το backstage της έχουμε αποκλειστικές πόζες.Το έργο πρωτοανέβηκε από τον Λευτέρη Βογιατζή το 2000 με τη Ρένη Πιττακή και τον ίδιο επί σκηνής, να «κεντούν» ερμηνευτικά. Τα φιλμς που αποτελούσαν μέρος της παράστασης του 2000 είχε υπογράψει ο Γιώργος Σκεύας. Προγραμματισμένη πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2020, εφόσον ανοίξουν τα θέατρα.

Στην συνέχεια, έρχεται το έργο-σταθμός της ρωσικής δραματουργίας ‘Συμφορά από το πολύ μυαλό’ του Αλεξάντρ Γκριμπογέντοφ θα παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο του 2020 σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού, με έναν επιλεγμένο 15μελή θίασο ως επί το πλείστον νέων ηθοποιών. Το θεμελιώδες αυτό κείμενο ανέβηκε για πρώτη φορά από τον Λευτέρη Βογιατζή το 1986 και έκτοτε δεν παρουσιάστηκε ποτέ ξανά στην Ελλάδα. Η παράσταση σηματοδοτεί την επιστροφή του Στάθη Λιβαθινού στο ελεύθερο θέατρο, καθώς πρόκειται για την πρώτη του σκηνοθεσία μετά τη θητεία του ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.Παράλληλα, επιστρέφουν δυναμικά τα σεμινάρια και εργαστήρια της «νέας ΣΚΗΝΗΣ», στα οποία ανιχνεύεται ο τρόπος με τον οποίο δούλευε ο ίδιος και στα οποία θα διδάξουν καλλιτέχνες που δούλεψαν μαζί του, όπως η Αμαλία Μουτούση, ο Νίκος Κουρής, ο Γιώργος Σκεύας και άλλοι. Τέλος προγραμματίζεται η αξιοποίηση του πολύτιμου και σπάνιου οπτικοακουστικού αρχείου του Λευτέρη Βογιατζή που έχει δωριστεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, καθώς και η συντήρηση στην ανανεωμένη αποθήκη του θεάτρου των πολύτιμων κοστουμιών, σκηνικών και εκδόσεων της ‘Εταιρείας των φίλων της Τέχνης του Θεάτρου’. Μια παρακαταθήκη με αξία ιστορική, εκπαιδευτική και καλλιτεχνική, η οποία θα πραγματοποιηθεί από την ‘Εταιρία των Φίλων της Τέχνης του Θεάτρου’ σε συνεργασία με τη ‘Λυκόφως’.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ