Ο Φεζολλάρι ανεβάζει την “Αμαλία” με τις Παλαιολόγου-Ευαγγελίδου να μοιράζονται τον ρόλο της Βασίλισσας

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Η Ελλάδα κάνει τα πρώτα της βήματα σαν ελεύθερο κράτος και η Αμαλία έρχεται στην Αθήνα στις 2 Φεβρουαρίου του 1837 ως η πρώτη βασίλισσα της χώρας, στο πλευρό του βασιλιά Όθωνα.

«Ερωτεύεται», όπως ομολογεί η ίδια στις επιστολές της προς τον πατέρα της, τη νέα της πατρίδα, εργάζεται με πάθος για να υλοποιήσει όσα οραματίζεται ασκώντας άμεση επίδραση στην κοινωνία, τη μόδα αλλά και την πολιτική της εποχής. Μέσα από τα μάτια και τα λόγια της, τα ιστορικά στοιχεία φωτίζονται με διαφορετικό τρόπο προσφέροντάς μας ένα νέο σημείο θέασης της ιστορίας της Ελλάδας, έκκεντρο και συνάμα γοητευτικό. Η Αμαλία εμφανίζεται μαχητική, απολογητική, περισσότερο συναισθηματική φιγούρα παρά πολιτική περσόνα –ωστόσο πιο μεθοδική απ’ ό,τι ο εντελώς ακατάλληλος για διοίκηση Όθωνας– και ξαναζεί μέσα από τις ολοζώντανες μνήμες της τα χρόνια της πρώτης βασιλείας της χώρας. Κομβικό στοιχείο της αναπόλησής της η ατεκνία της, που δοκίμασε βασανιστικά τον ψυχισμό της, τη γυναικεία της υπόσταση αλλά και την πολιτική οντότητα του βασιλικού οίκου καθώς αναδείχθηκε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μεθοδευτεί η εκθρόνιση του Όθωνα.

Το έργο που στηρίχθηκε σε ιστορικές πηγές, μαρτυρίες και αρχειακό υλικό, κυρίως από τις επιστολές και τα ημερολόγιά της Αμαλίας, αλλά και ιστορικά κείμενα διαφορετικών οπτικών, δραματοποιήθηκε με έναν ιδιότυπο και γλαφυρό τρόπο. Ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος όχι με έναν θεατρικό μονόλογο αλλά με ένα κείμενο διαλογικά αναπτυγμένο αφού η βασίλισσα ενσαρκώνεται από δύο ηθοποιούς πάνω στη σκηνή, οι οποίες μοιάζει να συνομιλούν με τον καθρέφτη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Τη Βασίλισσα Αμαλία ερμηνεύουν οι ηθοποιοί

Αλεξάνδρα Παλαιολόγου και Καλλιόπη Ευαγγελίδου

Τη σκηνοθεσία και την καλλιτεχνική σύλληψη υπογράφει ο σκηνοθέτης Ένκε Φεζολλάρι.

Ιστορική έρευνα: Δρ Άντα Διάλλα

Κείμενο παράστασης- Μαρία Κυριάκη

Δραματουργική επεξεργασία: Καλλιόπη Ευαγγελίδου, ΈνκεΦεζολλάρι, Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης

Σύμβουλος δραματουργίας : Ναταλί Μηνιώτη

Επιμέλεια σκηνικού χώρου / κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης

Φωτογραφίες -Τρέιλερ : Ξένια Τσιλοχρήστου

Βοηθός σκηνοθέτη : Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος

Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών – Κ.Βέρρος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ