Γιώργος Καρκάς: Είμαι υπερήφανος για αυτό αποχώρησα από τις πρόβες της παράστασης “Γράμματα”

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Πρώτος σου πρόδωσα πως ο ηθοποιός Γιώργος Καρκάς μετά από την άγρια περιπέτειά του και λίγο καιρό έπειτα από την πολυσυζητημένη αποφυλάκιση και δικαίωσή του, ετοιμαζόταν να κάνει come back στο θέατρο που λατρεύει, συμπράττοντας στην παράσταση της Ομάδας «Οδός», με τίτλο «Γράμματα»! Και πρώτος τώρα, λίγες μέρες πριν από την πρεμιέρα στην ταράτσα του «Εμπρός» σου αποκαλύπτω πως ο Καρκάς αποχώρησε από τις πρόβες μόλις χθες. Τον αναζήτησα και με ενημέρωσε για όλα όσα τον οδήγησαν στην… Οδό της απόφασής του αυτής.

«Είμαι υπερήφανος, για αυτό αποχώρησα από τις πρόβες. Δεν υπήρξε σαφής διαχωρισμός καλλιτεχνικών ρόλων, πράγμα το οποίο στο θέατρο είναι το Α και το Ω, όπως το έμαθα εγώ. Δεν μπορεί ένας ηθοποιός να κουβεντιάζει την άποψή του, να λέει την γνώμη του και να εκφράζει την αντίθεσή του στο σκηνοθέτη του για κάτι που αφορά το ρόλο του και να έχει άποψη ένας άλλος ηθοποιός της παράστασης για αυτό. Πόσο μάλλον να θεωρείται φυσιολογικό και από το σκηνοθέτη και να μην παίρνει θέση».

Και συνεχίζει «Δεν μπορεί ο ηθοποιός μιας παράστασης να θεωρεί αρμοδιότητά του το τι θα συζητήσει ένας άλλος ηθοποιός με το σκηνοθέτη της παράστασης και ο σκηνοθέτης να μην παίρνει θέση ξανά. Είναι ασέβεια. Δεν μπορεί να ορίζει ένας ηθοποιός μιας παράστασης το καλλιτεχνικό πλαίσιο ενός άλλου ηθοποιού και το τι θα τον προβληματίσει στην παράσταση και να καταλήγει εν τέλει να τον σκιαγραφεί ηθικά και να τον προσβάλλει… και ο σκηνοθέτης να είναι ξανά ανύπαρκτος, χωρίς θέση και άποψη ! Αυτό είναι ασέβεια, ξανά. Ανύπαρκτος εννοώ ως συντονιστής, σε καμία περίπτωση δεν μιλάω για καλλιτεχνική ανυπαρξία του. Δεν μπορεί να προσπαθεί κάποιος να βοηθήσει επικοινωνιακά την παράσταση και την ομάδα κατ’ επέκταση -χωρίς να είναι και υποχρεωμένοι να το κάνει- και να υπάρχει κάθε μέρα αλλαγή θέσης σε βασικά πράγματα και να εκτίθεται αυτός που μιλάει δημόσια τελικά και «φαίνεται»….και εν τέλει αυτή η κίνηση να μην εκτιμάται κιόλας… και ο σκηνοθέτης να μην έχει σαφή και ξεκάθαρη θέση πάλι ! Είναι ελαφρότητα».

Το γεγονός του έχει κοστίσει και ξεκαθαρίζει την θέση του «Ηθοποιός είμαι. Πήγα να δουλέψω με όλη μου την ψυχή. Δεν πήγα να ασχοληθώ με τις προσωπικές ευαισθησίες των άλλων. Έχω δικιές μου και είναι και πολλές. Ο ευθύς και ξεκάθαρος τρόπος με τον οποίο δείχνω την αντίθεσή μου όταν με προσβάλλουν είναι χαρακτηριστικό για το οποίο είμαι υπερήφανος. Εγώ παίρνω ξεκάθαρη θέση στα πάντα… και σαν επαγγελματίας και σαν άνθρωπος! Υπάρχουν αρκετά δείγματα γραφής από εμένα νομίζω. Όταν χαρακτηρίζεται «επίθεση» η απάντησή σου στην προσβολή σου και την καλλιτεχνική ασυνέπεια, είναι βολικός χειρισμός για να δημιουργήσεις αφορμή για κάτι… Ας μιλήσει ο καθένας για ελευθερία και δικαιώματα, όπως τα αντιλαμβάνεται. Η ελευθερία κάποιου, δεν σημαίνει ανελευθερία για το διπλανό του… πόσο μάλλον την καλλιτεχνική. Όταν είμαστε ξεκάθαροι, λοιπόν, πληρώνουμε το τίμημα. Για μένα είναι αξία. Επιμένω σε αυτό. Είμαι υπερήφανος και ξεκάθαρος.Τα διαζύγια τα παίρνουν και τα πιο ταιριαστά ζευγάρια, λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων ή αξιών (ηθικών και καλλιτεχνικών).Τους εύχομαι καλή επιτυχία. Να ναι καλά όλοι τους! Στις πρόβες, όσες κάναμε περάσαμε ωραία . Έχω δίψα για θέατρο, δίψα για δουλειά. Συνεχίζω χωρίς Οδό, συνεχίζω στο μονοπάτι μου».

Κάθε εμπόδιο για καλό και ίσως για κάτι καλύτερο !…Πάμε !

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΕΛΙΣΣΑΡΓΟΥ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ