Θρίαμβος Ζαχαράτου στο «Παλλάς»

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ επί σειρά ετών τον χαρισματικό Τάκη Ζαχαράτο να κάνει πρωταθλητισμό, να κερδίζει μετάλλια, να γεμίζει αίθουσες, να χτυπά απανωτά sold out, να ξεσηκώνει το κοινό που τον λατρεύει και ομολογώ ότι του… βγάζω το καπέλο που στιγμή δεν επαναπαύεται στις …δάφνες του και την ιδρώνει όλο και περισσότερο τη φανέλα. Από τις μικρές εναλλακτικές σκηνές, στις μπουάτ κι από εκεί σε όλο και μεγαλύτερες σκηνές κερδίζει ολοένα και περισσότερο «στοιχήματα»με πάρα πολύ σκληρή δουλειά. Και θέλω να σταθώ σε αυτό! Ο Ζαχαράτος έχει χάρισμα, αλλά δεν μένει σ’ αυτό. Δουλεύει σκληρά πάνω σε αυτό και ανεβάζει όλο και πιο ψηλά τον πήχη, με τρόπο έως και συγκινητικό. Κάθε φορά που πάω να τον απολαύσω σε μια νέα του παράσταση, ξέρω ότι δεν θα προσφέρει …ξαναζεσταμένο φαγητό, γιατί το σιχαίνεται και ο ίδιος. Έχει μια συνταγή-όπως όλοι και πάνω σε αυτή προσθέτει κάθε φορά άλλα… μυρωδικά, άλλα καρικεύματα καταφέροντας να κερδίσει- απογειώσει και τον πιο απαιτητικό θεατή. Ο Τάκης αγαπά να εκπλήσσει τον εαυτό του και μετά να εκπλήσσει και το κοινό του! Και το καταφέρνει …με το σπαθί του! Όπως τώρα με το «Ζω για σένα» που ανέβηκε για λίγα βράδια στο «Παλλάς» και παίρνει συνεχείς παρατάσεις με τρελές ουρές στα ταμεία-και δη σε ένα θεατρικό χειμώνα πάρα πολύ δύσκολο! Κι αν ρίχνει αυλαία στις 9 Φεβρουαρίου το κάνει μόνο και μόνο επειδή παίρνει σκυτάλη η παράσταση Moby Dick των Παπαδημητρίου- Κακλέα-αλλιώς θα παιζόταν μέχρι το τέλος της σεζόν.Γιατί; Γιατί είναι σόουμαν ο Ζαχαράτος! Γιατί έχει το χάρισμα να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού με μια τρίωρη υπερπαραγωγή. Γιατί έχει λάμψη σταρ που ελάχιστοι διαθέτουν. Γιατί το αξίζει. Γιατί δουλεύει-το ξανατονίζω-πολύ σκληρά.Κι όταν κοπιάζεις για αυτό που αγαπάς,η αγάπη δεν μπορεί παρά να γυρίσει πίσω δεκαπλάσια και να γεμίσει το θεόρατο Παλλάς ξανά και ξανά.

Δύσκολα μπορεί να περιγράψει κανείς τι κάνει στο φαντασμαγορικό show του ο Τάκης Ζαχαράτος με την πολύτιμη αρωγή της σπουδαίας σκηνοθέτιδας-χορογράφου Σοφίας Σπυράτου που τον «απογειώνει»με το μαγικό ραβδί της.Γιατί ναι, το «Ζω για σένα» είναι ό,τι σπουδαιότερο έχει πετύχει ο Ζαχαράτος μέχρι σήμερα.Και ο πήχης θα ανέβει κι άλλο. Τι να πρωτογράψω; Για τις σπαρταριστές, συναρπαστικές μιμήσεις του; Για τον τρόπο που αλλάζει μέσα σε δευτερόλεπτα αμέτρητα …πρόσωπα,με δεινότητα ζηλευτή και ακρίβεια που κόβει την ανάσα; Για την καυστική σάτιρα που κάνει πάνω στην κοινωνικοπολιτική και τηλεοπτική επικαιρότητα; Για την εξαιρετική φωνή του, τα άψογα χορευτικά του, την μοναδική λάμψη του, το απίστευτο σκηνικό εκτόπισμά του; Τον τρόπο που «αγκαλιάζει» την δεκαμελή ορχήστρα του, το εντυπωσιακό μπαλέτο δώδεκα χορευτών και τις φωνάρες που’ χει πλάι του; Για τον τρόπο που σαρώνει στο λειτουργικό σκηνικό του Γιάννη Μουρίκη, με τα έξοχα κοστούμια της Φιλίτσας Νικολαίδη και με τον …μαιτρ Γιάννη Κυφωνίδη να διευθύνει την εξαιρετική ορχήστρα; Ότι και να γράψω δεν μπορεί να …χωρέσει όσα γίνονται στη σκηνή του «Παλλάς»και στο Ζω για σένα.

ΤΡΕΞΤΕ να δείτε το προικισμένο αυτό πλάσμα να…γίνεται η Αλίκη και να τραγουδά Ζαμπέτα, να μεταμορφώνεται σε Βλαχοπούλου, Χρονοπούλου,Καζαντζίδη και Μαρινέλλα…μαζί[!],να «τα σπάει»ερμηνεύοντας Μπάουϊ και Γουάινχαουζ και να …περνά σε Μέρκελ,Ερντογάν,Τσίπρα, Τσιτσιπά και μετά σε Μποφίλιου,Ζουγανέλλη, Άντζελα,Πανταζή,Βέρτη,Μαζωνάκη αλλά και σε…όλους τους ήρωες από τις Άγριες Μέλισσες; Κλαίγαμε απ΄τα γέλια-όπως κλαίμε πάντα απ’ τα γέλια με τον Ζαχαράτο. Όταν όμως «έγινε»η…Θρήνου-αυτό κι αν δεν περιγράφεται-εκεί πια τραντάχτηκε όλο το Παλλάς.Όχι,δεν περιγράφω άλλο.Να τρέξετε να τον δείτε να μαγεύει με τη λάμψη, την θετική ενέργεια και κυρίως το ταλέντο του!

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ