Ηχηρά μπράβο για τον έξοχο «Κερατά» που ανέβασε η Τσίχλη στο ΚΘΒΕ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Νέα ισχυρή νίκη για την Ελεάνα Τσίχλη! Ένα χρόνο μετά το συναρπαστικό ανέβασμα του «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα», «χτυπά» εκ νέου στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας με ζηλευτά αποτελέσματα που κερδίζουν και τον πιο δύσκολο θεατή. Απόλαυσα τον «Μεγαλοπρεπή Κερατάς» της στην πρεμιέρα του στο Βασιλικό Θέατρο της πανέμορφης Θεσσαλονίκης κι ομολογώ ότι ενθουσιάστηκα με τον τρόπο που η ανερχόμενη σκηνοθέτιδα «φώτισε»το έργο του Φερνάν Κρομλένκ, «απογειώνοντάς»το, έχοντας στα χέρια της την εξαιρετική μετάφραση της Έφης Γιαννοπούλου. Πάμε να σου πω τα του έργου και επιστρέφω στα της υποδειγματικής, ευφάνταστης παράστασης της Τσίχλη; Ο έρωτας του Μπρούνο και της Στέλλας είναι τόσο δυνατός και αμοιβαίος που παρασύρει τους πάντες γύρω τους σε ένα παραλήρημα ευτυχίας. Όμως ξαφνικά όλα αλλάζουν όταν στη σκέψη του Μπρούνο εισβάλλει η υποψία της απιστίας και το μυαλό του χάνεται μέσα στα σκοτεινά μονοπάτια της ζήλιας.

Ο «Μεγαλοπρεπής κερατάς» ακροβατεί ανάμεσα στο φαρσικό και στο τραγικό και πάνω σε αυτό το στοιχείο στήνει την καλοκουρδισμένη παράστασή της η Ελεάνα Τσίχλη. Τα πρόσωπα τη μια στιγμή ερωτεύονται, αγαπούν, διασκεδάζουν και την άλλη πληγώνουν, πληγώνονται και υποφέρουν. Από το δροσερό, ανάλαφρο, κωμικό περιβάλλον μεταφέρονται σε έναν εφιαλτικό τόπο χωρίς επιστροφή, κυριευμένο από εμμονές και πάθη, όπου κάθε λογική καταρρίπτεται. Ο πραγματικός εχθρός του ήρωα είναι ο ίδιος του ο εαυτός και αυτό υπογραμμίζεται στο δραματικό φινάλε. Έχει ξεκαρδιστικές σκηνές η νέα αυτή γερή παραγωγή του ΚΘΒΕ, αλλά έχει και σκηνές σκοτεινές-έως και δραματικές,όπως αυτή του τέλους,με τον Γιώργο Στάμο που «ντύνεται»τον Μπρούνο να «κεντά»με μέτρο. Παίζει την κωμωδία στα δάκτυλα, αλλά και στις δραματικές-σκοτεινές νότες είναι εξαιρετικός. Θαυμάσια είναι πλάι του στο ρόλο της συζύγου του Στέλλας η ικανότατη Ευσταθία Λαγιόκαππα! Έχει ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.Έξοχος μαζί τους ο Γιώργος Δημητριάδης στον Πέτρο του. Ο τάχιστα ανερχόμενος Θανάσης Ραφτόπουλος που συνάρπασε στον «Υπηρέτη Αφεντάδων», φτιάχνει και εδώ μια ζηλευτή λεπτοδουλειά παίζοντας τον Γελαδάρη.Ισχυρή μονάδα του θεάτρου, «ανθίζει» και καρποφορεί. Ο έμπειρος Δημήτρης Σιακάρας ξέρει τον τρόπο να κερδίζει τις εντυπώσεις σε κάθε του εμφάνιση-ο Κόμης του είναι τέλειος. Σαρωτικός και ξεκαρδιστικός ο Νικόλας Μαραγκόπουλος.Και μαζί τους εύστοχοι οι Έφη Δρόσσου, Μαρία Μπαγανά, Μελίνα Αποστολίδου, Χρήστος Διαμαντούδης,Νίκος Ορτετζάτος,Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Δήμαρχος),Αλκιβιάδης Σπυρόπουλος. Ικανοί ηθοποιοί που με την πολύτιμη καθοδήγηση της Τσίχλη πετυχαίνουν ένα εξαιρετικό σύνολο. Βρήκα θαυμάσιο το λειτουργικότατο σκηνικό του Κωνσταντίνου Σκουρλέτη-όπως και τα υπέροχα κοστούμια του. Μεγάλος άσσος της παράστασης η μουσική του Θοδωρή Αμπαζή. Με δεινότητα δίδαξε την κίνηση η Σοφία Παπανικάνδρου και φώτισε τα επί σκηνής δρώμενα ο Νίκος Σωτηρόπουλος.

ΤΑ μπράβο που ακούστηκαν στην πρεμιέρα του «Μεγαλοπρεπή Κερατά»ήταν πολλά και δυνατά, όπως δυνατά ήταν και τα χειροκροτήματα που έφεραν στη σκηνή τους συντελεστές τέσσερις φορές.Μια δυνατή παραγωγή του ΚΘΒΕ που πρέπει να χαρείτε!

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ