Υπερπαραγωγή το «Σινεμασκόπ -The musical» του Μάκη Δελαπόρτα

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Και ουρές στα ταμεία και απανωτά sold out και συνεχείς παρατάσεις! Όλα αυτά για την ζηλευτή μουσική παράσταση «Σινεμασκόπ – The musical» των Μάκη Δελαπόρτα-Στέλιου Παπαδόπουλου που ξεσηκώνει αλλά και ενθουσιάζει το κοινό στο Vergina Theatro του Regency Casino της Θεσσαλονίκης! Πρόκειται για μια υπερπαραγωγή με την απόλυτη έννοια του όρου, για ένα ζηλευτό, λαμπερό αφιέρωμα στον παλιό, αγαπημένο Ελληνικό Κινηματογράφο που κερδίζει και τον πιο δύσκολο και απαιτητικό θεατή!

«Σινεμασκόπ και έγχρωμον, κατάλληλον για όλους, με μουσικές υπέροχες και αγαπημένους ρόλους. Ένα δικό μας Χόλυγουντ.. με greek ταμπεραμέντο, που από πίσω έκρυβε πολύ-πολύ ταλέντο! Ατάκες και αθάνατες νότες και μελωδίες. Μέσα από τις αξέχαστες ελληνικές ταινίες. Τραγούδια που μοναδικά έντυσαν την εικόνα κι είναι τ’ αγαπημένα μας σχεδόν μισό αιώνα..». Η εμπνευσμένη παρλάτα που με μπρίο και κέφι λέει από σκηνής ο αφηγητής και δημιουργός της δυνατής παράστασης δίνει το απόλυτο στίγμα της! Το «Σινεμασκόπ-The musical» που εμπνεύστηκαν ο Δελαπόρτας με τον Παπαδόπουλο-εδώ έχουμε το αρτιότερο «πάντρεμά» τους!- προσφέρει ένα υπέροχο ταξίδι στις φαντασμαγορικές εκείνες εικόνες που δεν είχαν σε τίποτα ζηλέψουν τις Χολιγουντιανές υπερπαραγωγές της εποχής, αλλά «ντύθηκαν» με χρώμα ελληνικό, μπουζούκι, ζεϊμπέκικο, χασάπικο και συρτάκι, χαρίζοντάς μας μουσικά και χορευτικά «διαμάντια» που έμειναν για πάντα ανεξίτηλα στη μνήμη μας αλλά και στην καρδιά μας!

«Φαντασμαγορικό» σαν φινάλε από ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, «νοσταλγικό» σαν μελωδία του Μίμη Πλέσσα, «αστείο» σαν ατάκα του Αλέκου Σακελλάριου κι «αυθεντικό» σαν τις πενιές του Γιώργου Ζαμπέτα. Η Ελλάδα μέσα από αυτές τις υπέροχες μουσικές ταινίες απέκτησε το δικό της «Χόλυγουντ» και τα δικά της μυθικά «αστέρια». Ηθοποιοί και τραγουδιστές έλαμψαν και αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από το κοινό. Ηθοποιοί όπως, η Βλαχοπούλου, η Βουγιουκλάκη, η Λάσκαρη, η Καραγιάννη, η Σαπουντζάκη, η Χρονοπούλου, ο Παπαμιχαήλ, ο Κούρκουλος, ο Βουτσάς, ο Εξαρχάκος, ο Ηλιόπουλος, αλλά και τραγουδιστές, όπως: Μαρινέλα, Πουλόπουλος, Βοσκόπουλος, Μοσχολιού, Βογιατζής, Βάνου και Μπιθικώτσης, καθιερώθηκαν πλατιά και έγιναν τα πιο λαμπερά ονόματα της μεγάλης οθόνης. Ένα «Ταξίδι στ όνειρο» λοιπόν, νοσταλγικό, χιουμοριστικό, λαμπερό, υπέροχο, στολισμένο με τα πιο αγαπημένα τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου, όπως: «Θα πιω απόψε το φεγγάρι», «Καμαρούλα μια σταλιά», «Έχω στενάχωρη καρδιά», «Η αγάπη θέλει δυο», «Θέλω τα όπα μου», «Ο πιο καλός ο μαθητής», «Άνοιξε πέτρα».

ΤΟ «ΜΕΝΟΥ»ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ μια και ο Μάκης Δελαπόρτας λατρεύει το παλιό καλό ελληνικό σινεμά και το φωτίζει, με την αρωγή του Παπαδόπουλου, με τρόπο εξαιρετικό σε μια φαντασμαγορική παράσταση, μια υπερπαραγωγή που θα όφειλε να ζηλέψει η θεατρική Αθήνα… Το «μοντάζ» του Δελαπόρτα είναι όντως έξοχο -«παντρεύει» τραγούδια και μνήμες, σκηνές από ταινίες αγαπημένες, κάνοντας εξαιρετικά αφιερώματα στην μοναδική Αλίκη Βουγιουκλάκη που λάτρευε και την υπέροχη Βίκυ Μοσχολιού. Στις τρεις ώρες που διαρκεί η παράσταση το κοινό συμμετέχει, τραγουδά, γελάει με την καρδιά του, χειροκροτάει και στο τέλος αποθεώνει τους συντελεστές που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό… Το «δώρο» είναι «ακριβό», γιατί ο κόσμος ψυχαγωγείται, διασκεδάζει, ξεχνιέται από όσα τον «βαραίνουν» και απολαμβάνει το όμορφο «ταξίδι» στο χρόνο και το σινεμά…

ΓΕΡΗ ΟΜΑΔΑ έφτιαξε ο «δαιμόνιος» Δελαπόρτας για την μουσική παράστασή του, που είναι άρτια από όλες τις απόψεις. Ο σημαντικός Κώστας Μακεδόνας δίνει ρέστα και στο τραγούδι –τι θεσπέσια φωνή και τι γκάμα-αλλά και στην πρόζα- στον …λατερνατζή του, το γλεντάει και γλεντάει μαζί του και το κοινό. Έξοχη στο πλάι του η μοναδική Κατερίνα Κούκα που ξέρει πάντα τον τρόπο να ξεσηκώνει τους θεατές με τις επιδόσεις της-άλλη μεγάλη φωνή!-. Πλάι τους η χαρισματική Νίνα Λοτσάρη αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι γεννημένη σοουγούμαν -εδώ πετυχαίνει την καλύτερη σκηνική εμφάνισή της!- Η σαρωτική Σοφία Μουτίδου είναι ισχυρή μονάδα της κωμωδίας και με το που εμφανίζεται στη σκηνή κάνει τον κόσμο να κλαίει από τα γέλια -στόφα σπάνια-,ενώ είναι εξαιρετική και στα τραγούδια της. Ευθύβολος κι αποτελεσματικός ο Πασχάλης Τσαρούχας κερδίζει τις εντυπώσεις τόσο παίζοντας όσο και τραγουδώντας. Αληθινά εκθαμβωτική η Νικολέτα Καρρά, αρέσει στις διάφορες και διαφορετικές εμφανίσεις της. Στο ρόλο του αφηγητή είναι θαυμάσιος ο Μάκης Δελαπόρτας. Η «νίκη» του αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει πετύχει και θα έλεγα πως θα ήταν καλό να τη δούμε και σε κάποιο χώρο στην Αθήνα, γιατί όντως αξίζει πολύ! Στην ενορχήστρωση μοναδικός όπως πάντα ο Κωνσταντίνος Παγιάτης. Χορός, χορογραφίες: Μάρκος Γιακουμόγλου. Εξαιρετικά χορεύουν και οι Αθηνά Αγγελή, Αρσένης Γαβριηλίδης Ελένη Δήμου, Ειρήνη Κυζίρογλου, Παναγιώτης Ντόβας, Αντωνία Πιτουλίδου, Ντίνος Φραγκούλης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ