Οι πρώτες φωτογραφίες από το «Σπίτι των επιθυμιών» που…στήνεται στο «Αγγέλων Βήμα»

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤου ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗΜπορεί για την ώρα να «χτυπά»στο «Αγγέλων Βήμα»με την ιδιότητα του ηθοποιού μόνο, στη.γερή «Ζαριά»ο Μανώλης Κλωνάρης,από τον Φεβρουάριο όμως θα «χτυπά»σε αυτό με τον… ρόλο του σκηνοθέτη μια και ανεβάζει την δυνατή κωμωδία παρεξηγήσεων «Το σπίτι των επιθυμιών»της Sor Juana Ines de la Cruz-δες πρώτη παρουσίαση συγγραφέα και έργου στη χώρα μας!Η Sor (=Αδελφή) Juana (1651-1695) συγκεντρώνει ίσως τις περισσότερες ιδιομορφίες για γυναίκα θεατρικό συγγραφέα διεθνώς και διαχρονικά.Ήταν Μεξικανίδα, νόθο παιδί ντόπιας Ισπανικής καταγωγής και Βάσκου, έζησε τον 17ο αιώνα, έμαθε να διαβάζει από τριών ετών, υπήρξε αυτοδίδακτη και πολυμαθέστατη, από δεκατριών ετών έζησε στο ανάκτορο των αντιβασιλέων υπό την εύνοιά τους, από δεκαοκτώ ετών επέλεξε να μπει σε μοναστήρι για να μπορεί να συνεχίσει να μορφώνεται, κάτι που, ως γυναίκα, δεν θα ήταν δυνατόν να το καταφέρει διαφορετικά. Το έργο της έγινε πολύ γνωστό εν ζωή στην πατρίδα της, αλλά και στην Ισπανία, σχημάτισε μόνη της ιδιωτική βιβλιοθήκη που θα την ζήλευε ακόμη και πανεπιστήμιο, ήρθε σε ρήξη με την ιεραρχία του ιερατείου και πέθανε στα σαράντα τέσσερα χρόνια της νοσηλεύοντας άλλες μοναχές σε επιδημία πανούκλας.Το μόνο που δεν θα περίμενε κανείς από μία μοναχή του 17ου αιώνα, έστω και με όλα τα υπόλοιπα δικά της προσόντα, θα ήταν να γράψει θέατρο και μάλιστα έργο ερωτικών παρεξηγήσεων.

Και όμως! Η Sor Juana το έκανε και αυτό! Και μάς παρέδωσε αυτό το αστραφτερό έργο που σφύζει από ζωή, χαρά και έρωτα, γεμάτο νέους ανθρώπους που ερωτεύονται, μηχανεύονται τα πάντα για να κερδίσουν το αντικείμενο του πόθου τους, μπερδεύονται και μπερδεύουν και –πάνω από όλα- συνωμοτούν, γελούν και ξεγελούν!

Συντελεστές :

Μετάφραση:Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου,

Σκηνοθεσία:Μανώλης Κλωνάρης,

Σκηνικά: Θόδωρος Μπρουσκομάτης

Κοστούμια: Πενυ Σπανού

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Μουσική: Κωνσταντίνος Ευστρατίου

Κίνηση: Νίκος Λεκάκης

Βοηθός σκηνοθέτη: Αλεξάνδρα Μιλιώνη

Παίζουν:Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος,Ευθύμης Γεωργόπουλος,Βασίλης Ζήσης, Μαρία Θωμά, Ιουστίνα Μάτσιασεκ, Ευγενία Ξυγκόρου και Δημήτρης ΤσιγκριμάνηςΦωτογραφίες: Ρία Τσάπα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ