Αποθέωση στα Χανιά για τον Κραουνάκη και την Σπείρα-Σπείρα του

Ήμουν κι εγώ εκεί! «Δραπέτευσα» λίγο από την Αθήνα και «χτύπησα» Κρήτη προκειμένου να απολαύσω το «Φίλα με…στα Χανιά» του χαρισματικού Σταμάτη Κραουνάκη και της «ακριβής»του Σπείρας-Σπείρας.

Το έξοχο «Φίλα με» που…έσπασε πόρτες το χειμώνα στις «Γραμμές», φόρεσε τα…καλοκαιρινά του και περιόδευσε ανά την Ελλάδα με εξίσου μεγάλη επιτυχία-έπεται και Θεσσαλονίκη,το νου σας-.

Η μεγάλη λαϊκή γιορτή που έστησε ο «δαιμόνιος» Κραουνάκης ξεσήκωσε το κοινό σε όλες τις πιάτσες που φιλοξενήθηκε και αγκαλιάστηκε με μεγάλη θέρμη. Αυτό που έζησα όμως εγώ το περασμένο Σάββατο ήταν πρωτόγνωρο. Ο κόσμος έσπευσε να γεμίσει το θέατρο της Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά κι από τα πρώτα λεπτά έδειξε την αγάπη του για τον σημαντικό μας συνθέτη.

Με το που βγήκε από τα παρασκήνια και προχώρησε μπροστά απ’ τους θεατές με μια ιδιαίτερη ανθοδέσμη από ευωδιαστούς βασιλικούς που του δώρισε ένας συγγενής του-όπως είπε άλλωστε έχει καταγωγή από την υπέροχη Κρήτη-«έπεσε» το θέατρο από το χειροκρότημα και ακούστηκαν τα πρώτα «Σταμάτη σ’αγαπάμε» που συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας.

Κάθισε στην πρώτη σειρά,χάρηκε την σπουδαία «Σπείρα» του να κεντάει, ούσα πιο δυνατή από ποτέ κι έπειτα ανέβηκε κι αυτός στη σκηνή για να τα…σπάσει με τον μοναδικό τρόπο που έχει.Μας έκανε να γελάσουμε μέχρι δακρύων,να τραγουδήσουμε μαζί τους,αλλά και…μόνοι μας-ήταν μαγικά στην Τάφρο να ακούγονται οι μεγάλες του επιτυχίες από τόσους ανθρώπους που τον αγαπάνε και τον ακολουθούν πάντα με λατρεία γιατί ξέρουν πως ποτέ δεν κάνει «εκπτώσεις» και πάντα σηκώνει τον πήχη πιο ψηλά.

«Έπαιξε» με το κοινό, πήρε ατάκες του και τις χώρεσε σε κομμάτια του που άφησαν εποχή, παρωδώντας τα, τα…έδωσε όλα με την δυνατή Σπείρα του κι έπειτα μας γέμισε τα μάτια δάκρυα.

Οι-συγκλονιστικοί-φωτισμοί χαμήλωσαν,άναψε ένα [ακόμα]τσιγάρο, ακούστηκαν οι πρώτες νότες από το θεϊκό «Πάτωμα».Μυσταγωγία.Με βουρκωμένα μάτια κι εκείνος. Τον έχω απολαύσει πολλές φορές να το ερμηνεύει-σε διάφορους και διαφορετικούς χώρους.

Στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου ήταν Σπουδαίος. Ήταν Συγκλονιστικός.Με ψυχή για την ψυχή.Για αυτό και το κοινό αφού τον συνόδευσε με απαλές φωνές, τον αποθέωσε για αρκετά λεπτά-εδώ ήρθε και το «Είσαι μοναδικός-σε λατρεύουμε».

Κάποιες παραστάσεις-κάποιες συναυλίες τις «κουβαλάς» για πάντα. Αυτή της Τάφρου ανήκει σε αυτές! Ένα μεγάλο «δώρο»,από έναν μεγάλο δημιουργό-ίσως τον αξιότερο που έχουμε.

Ένα μεγάλο εύγε λοιπόν αξίζει σε εκείνον κι ένα άλλο στην Σπείρα του που μεγαλουργεί πια.Ο Χρήστος Γεροντίδης, ο Σάκης Καραθανάσης,ο Κώστας Μπουγιώτης, ο Γιώργος Στιβανάκης,ο Νίκος Σταδιάλης,ο Βάιος Πράπας,ο Βασίλης Ντρουμπογιάννης και ο Γιώργος Ταμιωλάκης είναι σημαντικοί και ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί ως … Σπείρα.Αυτοί είναι τα «διαμάντια»,ο πλούτος του Σταμάτη Κραουνάκη-του Χατζιδάκι της εποχής μας, που μας «πλουτίζει»με το έργο του και την παρουσία του σε όσα συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ