Είναι επίσημο πια: Η Ευαγγελάτου στο… τιμόνι του Φεστιβάλ Αθηνών

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Το είχα…προδώσει στην ραδιοφωνική μου εκπομπή “Αυλαία και πάμε”στον Realfm πως η χαρισματική Κατερίνα Ευαγγελάτου ανήκει στα φαβορί για την διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών, μετά επανήλθα για να αναφέρω ότι μπαίνει δυναμικά στην κούρσα και ξεχωρίζει και την Παρασκευή επιβεβαίωσα πως … κλείδωσε για τον απαιτητικότατο αυτό «ρόλο» -έκανα και ανάρτηση στο facebook-.

Ενώ λοιπόν περιμέναμε αύριο Δευτέρα να γνωστοποιηθεί και επισήμως από το Υπουργείο Πολιτισμού η χαρμόσυνη για το θέατρο είδηση, «έσκασε» σήμερα η ενημέρωση. Ω ναι! Το Υπουργείο κινήθηκε αμεσότατα και ναι,ναι, η Κατερίνα Ευαγγελάτου είναι επισήμως πια καλλιτεχνική διευθύντρια του Ελληνικού Φεστιβάλ.Έπειτα από απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη η εξαιρετική δημιουργός μπαίνει στο τιμόνι του Φεστιβάλ. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου η θητεία της θα είναι τριετής, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του φορέα. Παράλληλα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την Υπουργό, θα προετοιμαστεί εγκαίρως η προκήρυξη για την πλήρωση της οικείας θέσης μετά την λήξη της θητείας της, σύμφωνα με καλές διεθνείς πρακτικές και μέσα από διάλογο με την καλλιτεχνική κοινότητα, και με στόχο να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος και το όραμα του Φεστιβάλ σε έναν διαρκώς εξελισσόμενο διεθνή καλλιτεχνικό χάρτη. Επιπλέον, αναφέρεται ότι στόχος του Υπουργείου είναι, σε συνεργασία με την Καλλιτεχνική Διευθύντρια και με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, το οποίο θα οριστεί άμεσα, να καταρτιστεί και να οριστικοποιηθεί εντός του έτους ένας σύγχρονος εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός φεστιβάλ διεθνούς εμβέλειας και μεγάλης καλλιτεχνικής βαρύτητας, όπως το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Ποια είναι η Ευαγγελάτου…

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου είναι αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου με παράλληλες σπουδές Μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο. Μεταπτυχιακά σπούδασε Σκηνοθεσία στο Λονδίνο με Υποτροφία Ωνάση (κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου με Διάκριση [Distinction] στην Σκηνοθεσία Θεάτρου από το Midlessex University) και τη Μόσχα, (Κρατική Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης GITIS). Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ρώσικα. Είναι μέλος της Εταιρείας Σπουδών της Σχολής Μωραΐτη και της Επιτροπής Υποτροφιών Μινωτή-Παξινού του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης. Πρωτοεμφανίστηκε ως σκηνοθέτις το 2006 στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (Άσκηση Φαντασίας- Τρίτη Εντολή), ενώ την ίδια χρονιά ίδρυσε και διηύθυνε στο “Αμφι-Θέατρο Σπύρου Α. Ευαγγελάτου” την σκηνή “Είσοδος Κινδύνου”, όπου παρουσίασε τρεις παραστάσεις σε πανελλήνια πρώτη (Ερωτευμένη Νεκρή, Η Λέσχη της Αυτοκτονίας, Εκδίκηση). Έχει σκηνοθετήσει πάνω από 20 μεγάλες παραγωγές (Πρόζα και Όπερα) σε κορυφαίους θεατρικούς Οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού όπως το Εθνικό Θέατρο, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Κρατική Όπερα της Περμ στη Ρωσία και το Κρατικό Θέατρο του Άουγκσμπουργκ στη Γερμανία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ