• Εντυπωσιακός «Βικτόρ» στη Θεσσαλονίκη

  2:49 μμ, Δευτέρα 15 Ιουλ 2019 2:49 μμ, Δευτέρα 15 Ιουλ 2019

  ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

  Λίγους μήνες πριν μαζί με το υπόλοιπο κοινό του «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» χειροκροτούσα θερμότατα τον νεαρό ηθοποιό Βασίλη Ντάρμα για το υποκριτικό «κέντημά» του κι αναρωτιόμουν ποιο θα ήταν το επόμενο «χτύπημά» του. Λίγους μήνες μετά και πάλι στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, αλλά στην ΕΜΣ πια, είχα και πάλι κατακόκκινες παλάμες απ’το χειροκρότημα για τον εξαίρετο ηθοποιό και το νέο του «στοίχημα» στον γερό «Βικτόρ»! Ο ευφυής Γιάννης Αναστασάκης που διευθύνει επιτυχώς το ΚΘΒΕ όχι μόνο τον κράτησε σε αυτό για την επανάληψη του «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα», αλλά του εμπιστεύτηκε και τον ομώνυμο ρόλο στο «Βικτόρ» που σκηνοθέτησε με έμπνευση κι αποτελεσματικότητα ο ίδιος! Χαρισματικό πλάσμα ο Ντάρμας, κατάφερε να κάνει ... επιτυχία πάνω στην επιτυχία, μέσα από σκληρή δουλειά-με την πολύτιμη αρωγή φυσικά του Αναστασάκη! Εγεννήθην πρωταγωνιστής -το είχα γράψει και στο «Σκύλο»! Και «ανθίζει». Πάμε να στα πω από την αρχή όμως όλα...

  Η ιδέα του Γιάννη Αναστασάκη να ανεβάσει το σπουδαίο έργο «Βικτόρ ή Τα παιδιά στην εξουσία» του Ροζέ Βιτράκ στην ΕΜΣ μέσα στο καλοκαίρι με τέλειο κλιματισμό ήταν εξαιρετική κι αυτό φαίνεται από τη θερμή ανταπόκριση του κόσμου απ’την Παρασκευή που έγινε η πρεμιέρα- ήμουν κι εκεί φυσικά! Το κοινό που μένει στην πόλη διψά για καλό θέατρο και το βρίσκει στην φιλόξενη αίθουσα του ΚΘΒΕ. Πάμε ανέβασμα; Ο Αναστασάκης έχει φτιάξει μια καλαίσθητη και εξαιρετικά εύρυθμη παράσταση που φωτίζει όλες τις πλευρές του μικρού αυτού «διαμαντιού» του Βιτράκ, έχοντας ως γερό άσσο στα χέρια του τη μοναδική μετάφραση του πολύτιμου πάντα Παύλου Μάτεσι. Η εξωφρενική κωμωδία, που αποτελεί το έργο – ορόσημο του σουρεαλισμού, ευτυχεί στην παρουσίασή της στην ΕΜΣ και κερδίζει και τον πιο δύσκολο θεατή -το ραντεβού δίνεται από Τρίτη έως Παρασκευή στις 21.00 και αξίζει να αναφέρουμε ότι η παράσταση παρουσιάζεται με υπέρτιτλους στα αγγλικά για τους ξένους θεατρόφιλους που βρίσκονται στην πόλη.

  ΠΑΜΕ ΕΡΓΟ...

  Ο εννιάχρονος Βικτόρ τη μέρα των γενεθλίων του αποφασίζει να αποτινάξει την ταυτότητα του υποδειγματικού γιού και να ξεσκεπάσει όλα τα καλώς κρυμμένα - κακώς κείμενα, της οικογένειάς του. Τραβώντας αργά και επιδέξια το σεντόνι της αστικής υποκρισίας, κατευθύνει τα πράγματα μέχρι το τέλος του έργου σε αποκαλύψεις που οδηγούν στη διατάραξη της οικογενειακής γαλήνης, του πατριωτικού εφησυχασμού, της κοινωνικής σύμβασης. Ο Βικτόρ με την ειλικρίνεια, την αφέλεια, την αθωότητα αλλά και την πονηράδα ενός παιδιού, επιτίθεται σε όσα δεν μπορεί να κατανοήσει και να αποδεχτεί ως προϋποθέσεις μιας ασφαλούς και ήσυχης κοινωνικής ζωής. Εκπρόσωπος του κινήματος του σουρεαλισμού, ο Βιτράκ συνθέτει ένα πρωτότυπο έργο με όπλα του το χιούμορ, τον λυρισμό και την πρόκληση. Στρέφει τα βέλη του ενάντια στην αστική οικογένεια, τοποθετώντας τον θεατή στα ανασφαλή εδάφη μιας κωμωδίας με… «τραγικόν τέλος».

  Η «νίκη» του Αναστασάκη στον «Βικτόρ» οφείλει πολλά στη Μαρία Μυλωνά [λιτά και λειτουργικότατα τα σκηνικά της κι εξαιρετικά τα κοστούμια της], στον Δημήτρη Θεοχάρη που «ντύνει» με γερές μουσικές του τα επί σκηνής δρώμενα, τον Στέλιο Τζολόπουλο που έχει κάνει καίριους φωτισμούς. Ο Ντάρμας «κεντά» με ζηλευτό τρόπο παίζοντας το εννιάχρονο αγόρι, τον Βικτόρ, που έχει πληθωρική ευαισθησία και ασυμβίβαστη προσωπικότητα. Έχει μέτρο, αμεσότητα και «σαρώνει» τη σκηνή! Ένας «δαίμονος» επί σκηνής -έτσι μπορώ να τον χαρακτηρίσω! Πλάι του εντυπωσιάζουν η θαυμάσια Σοφία Καλεμκερίδου, οι ευθύβολοι Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Μαρία Μπαγανά η εύστοχη Γωγώ Παπαϊωάννου, η απολαυστική Φωτεινή Τιμοθέου, ο εύστοχος Θάνος Φερετζέλης. Έκλαψα από το γέλιο με την κωμική στόφα της σαγηνευτικής Κλειούς-Δανάης Οθωναίου που... τα δίνει όλα στον ρόλο-έκπληξη [δεν κάνει να προδώσω γιατί ...κλαίμε, θα το δείτε και θα...κλάψετε κι εσείς]. Ο παλαίμαχος μα πάντα ενεργότατος Κώστας Σαντάς είναι εξαιρετικός στο ρόλο του Στρατηγού. Μαζί τους αρέσουν οι Γιώργος Παπαστυλιανός και Γεωργία Κυριαζή. Να τον δείτε οπωσδήποτε τον ισχυρό «Βικτόρ» του ΚΘΒΕ αν ανεβείτε στην Θεσσαλονίκη μου αγαπημένη, γιατί είναι έξοχα ανεβασμένος!

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα