• Ζηλευτή «Μήδεια» στο «Μπάγκειον»

  11:37 πμ, Τρίτη 25 Ιουν 2019 11:37 πμ, Τρίτη 25 Ιουν 2019

  ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

  Ραντεβού στο ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο «Μπάγκειον» που κουβαλά «αρώματα» απ’ τα παλιά κι αποτελεί τον ιδανικό σκηνικό χώρο για την κατά Δημήτρη Γεωργαλά Μήδεια.Ένας μεγάλος, παλιοκαιρισμένος καθρέφτης στο βάθος και πηγές φωτός διάσπαρτες στο χώρο. Σε υποβάλλει ο χώρος με το που μπαίνεις σ’ αυτόν.Κι απ’τα πρώτα λεπτά που ξεκινά η παράσταση-πρόταση του Δημήτρη Γεωργαλά σε κεντρίζει- κερδίζει,σε καθηλώνει,σε συναρπάζει! Με μεγάλο ατού του την «ακριβή» μετάφραση του πολύτιμου Γιώργου Χειμωνά που επιμένει να ερμηνεύει την ιστορία με ψυχαναλυτική προσέγγιση,ο ευφάνταστος σκηνοθέτης φτιάχνει μια δουλειά λιτών,καθαρών γραμμών,κατά την οποία ακούγεται-υπογραμμίζεται ο λόγος του ποιητή με τον ιδανικότερο τρόπο.Με την άμεση και ποιητική μετάφραση του Χειμωνά, «βουτά» στην ψυχή των ηρώων και την αναδεικνύει ζηλευτά. Στον χώρο-αγκαλιά αφουγκράζεται κανείς καλύτερα την Μήδεια και την ιστορία της,το πάθος της,την αίσθηση της προδοσίας που νιώθει,την ανάγκη της να εκδικηθεί,την απόφασή της να σκοτώσει τα παιδιά της για να πονέσει τον Ιάσονα όπως την πόνεσε εκείνος...

  Ο Δημήτρης Γεωργαλάς στήνει με συνέπεια και προσοχή μια παράσταση που αγγίζει και τον πιο δύσκολο θεατή, χωρίς την παραμικρή ...σκηνοθετίτιδα που αποτελεί μάστιγα στις μέρες μας. Με πέντε ηθοποιούς «φωτίζει»την ουσία του έργου, βρίσκοντας λύσεις πολύ ενδιαφέρουσες και στο μοίρασμα ρόλων- χορού και στην κίνηση.Εύρυθμη η δουλειά του οφείλει πάρα πολλά στους Πλάτωνα Ανδριτσάκη-εξαιρετική η μουσική του-, Δημήτρη Ντάσιο-έξοχα τα κοστούμια του- Σάκη Μπιρμπίλη-υπέροχοι οι φωτισμοί του- και Φαίδρα Σούτου-δυνατές οι χορογραφίες της-. Ο Γεωργαλάς έχει δουλέψει σκληρά κι αποτελεσματικά με τους ηθοποιούς του, οδηγώντας τους σε ισχυρές αποδόσεις...

  ΤΗΝ πληρέστερη ερμηνεία της γόνιμης καριέρας της πετυχαίνει η Τζούλη Σούμα ερμηνεύοντας την Μήδεια.Λίγο μετά την προσωπική επιτυχία που γνώρισε στον «Ανατόλ» όπου εντυπωσίασε παίζοντας επτά διαφορετικούς ρόλους, «γίνεται» η ηρωίδα του Ευριπίδη «φωτίζοντας» με συναρπαστικό τρόπο όλες τις πτυχές της. Ζηλεύει,παθιάζεται,πυρπολείται,πονάει, μηχανορραφεί, υποσκάπτει, εκλιπαρεί, εκρήγνυται,υποκρίνεται,μισεί,δολοφονεί, κομματιάζεται,ουρλιάζει, συνταράσσεται και συνταράσσει. Παίρνει...φωτιά μπροστά στα μάτια μας. Μια μεγάλη,ισχυρή νίκη τη η «Μήδεια», της ανοίγει το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερα «στοιχήματα» στο αρχαίο δράμα.

  ΣΤΟ πλάι της ευθύβολοι και καίριοι είναι η εξαιρετική Κυριακή Καραλουκά που έχει μέτρο κι αμεσότητα,ο προικισμένος Γιώργος Σταυριανός που έχει κύρος,ο ικανός Νίκος Δερτιλής που διαθέτει ακρίβεια και ο καίριος Σταύρος Γιαννακόπουλος που έχει ευστοχία.

  ΤΡΕΞΤΕ στο «Μπάγκειον» της Ομόνοιας γιατί απομένουν μόνο έξι παραστάσεις της Μήδειας που θα σας κερδίσει.Το ραντεβού δίνεται στις 28,29,30 Ιουνίου και στις 4,5 και 6 Ιουλίου.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα