Η Σούμα γίνεται… Μήδεια στο Μπάγκειον με σκηνοθέτη τον Γεωργαλά

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Λίγο μετά την μεγάλη προσωπική της νίκη στον ζηλευτό «Ανατόλ» που κέρδισε κοινό και ειδήμονες στο θέατρο «Αλκμήνη», η άξια Τζούλη Σούμα ανεβάζει κι άλλο τον πήχη, αναλαμβάνοντας το ρόλο της Μήδειας στο κατά Δημήτρη Γεωργαλά ανέβασμα που θα δούμε στο «Μπάγκειον» από τις 14 Ιουνίου, για δέκα μόνο παραστάσεις [κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00]. Πάμε να στα πω από την αρχή όλα!

ΜΗΔΕΙΑ, Ευριπίδη, θέατρο Μπάγκειον. Ιδού τι σημειώνει ο πολυσχιδής Δημήτρης Γεωργαλάς για την παράστασή του «Η πρώτη φορά που ασχολείσαι με την αρχαία τραγωδία, είναι σαν μια πρώτη εξερεύνηση ενός οικείου –άγνωστου τόπου. Υπάρχουν πολλά να δεις και να σε τραβήξουν μέσα στη δίνη της και πολλά που σου αποκαλύπτονται όταν έχεις φύγει από εκεί και σε κάνουν να θες να ξαναγυρίσεις.

-Η Μήδεια δεν είναι η ιστορία ενός άντρα και μιας γυναίκας.

-Είναι ο πρώτος πόλεμος ή ο πρώτος Γάμος μεταξύ του ΑΝΤΡΑ και της ΓΥΝΑΙΚΑΣ.

-Είναι η ρήξη μεταξύ δύο ισχυρών πολιτισμών.

-Είναι η αναμέτρηση , η καταδικασμένη , του ανθρώπου με τη φύση και με το « θείο».

-Είναι, για μένα, ένα αρχέγονο μυστήριο απ’ το οποίο βγαίνεις σοκαρισμένος και καθαγιασμένος. Ο θεός Έρωτας, σαν άλλος Διόνυσος, αποκαλύπτεται και επιβάλλεται μέσα από πράξεις καταλυτικές για την ανθρώπινη ψυχή.

Η πρώτη ευκαιρία μου δόθηκε από το θέατρο STET- the English Theatre και το Εθνικό Θέατρο της Χάγης, όπου παρουσιάστηκε πρώτη φορά στα ελληνικά η τραγωδία του Ευριπίδη, πριν δυο χρόνια στα πλαίσια του φεστιβάλ Μήδειας που έγινε εκεί. Η παράσταση εκείνη παρουσιάζεται τώρα στο Μπάγκειον. Από τότε η προσέγγιση οφείλει να έχει πάει πιο βαθιά. Τόσο για μας όσο και για τους θεατές , η «Μήδεια» είναι ο ΤΟΠΟΣ μέσα μας όπου θα θελήσουμε σίγουρα να ξαναγυρίσουμε».

Συντελεστές :

Μετάφραση : Γιώργος Χειμωνάς

Σκηνοθεσία- Επεξεργασία : Δημήτρης Γεωργαλάς

Μουσική : Πλάτων Ανδριτσάκης

Κοστούμια : Δημήτρης Ντάσιος

Φωτισμοί : Βασίλης Αποστολάτος

Χορογραφίες- Επιμέλεια Κίνησης : Φαίδρα Σούτου

Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ

Δημιουργικό: Ανδρέας Πούρνος

Ηθοποιοί :

Τζούλη Σούμα

Κυριακή Καραλουκά

Γιώργος Σταυριανός

Νίκος Δερτιλής

Σταύρος Γιαννακόπουλος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ