«Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα» για Μέντη – Γερασιμίδου. Τα λένε όλα στο enikos.gr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Ο σημαντικός Παναγιώτης Μέντης έρχεται να μας δωρίσει έναν ολοκαίνουργιο γερό μονόλογό του, τον οποίο θα ερμηνεύσει η εξαιρετική Ελένη Γερασιμίδου ,με την σκηνοθετική καθοδήγηση της ικανής Αγγελικής Ξένου. Το ραντεβού δίνεται στο φιλόξενο “Από κοινού”τον Μάρτιο και οι δυο τους είναι αληθινά χαρούμενοι για το “πάντρεμά”τους. Να τι μας λένε για το “Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα” τους…

Παναγιώτης Μέντης: Την Ελένη Γερασιμίδου την θαυμάζω και την αγαπώ. Συναντηθήκαμε και συνεργαστήκαμε στο θέατρο και η εκτίμηση ήταν δεδομένη. Ένα βράδυ στο φουαγιέ ενός θεάτρου, όπου κι οι δυο μας θεατές, ετοιμαζόμαστε να δούμε μια παράσταση θεατρικού μονολόγου, μου λέει: Γράψε μου ένα μονόλογο να παίξω. Την κοίταξα και της το υποσχέθηκα. Από την άλλη μέρα, σαν να ήταν δίπλα μου, έστω και νοερά, μου υπαγόρευσε τις περιπέτειες της ηρωίδας μας. Η κυρία Αγάπη, απαιτούσε καθημερινά να γίνει ρόλος και να τη ζωντανέψει στη σκηνή η Ελένη. Έτσι κι έγινε! Την κυρία Αγάπη την εμπνεύστηκα και την έγραψα για την Ελένη Γερασιμίδου. Κι ο τίτλος του έργου έπαιζε πάντα στο μυαλό μου με δυο εκδοχές: «Το ανάκτορο στην Άνω Τούμπα» – αφού στην Άνω Τούμπα της Θεσσαλονίκης είναι κτισμένο – ή «Το ανάκτορο της Αγάπης».

Ελένη Γερασιμίδου: Ο Παναγιώτης Μέντης το έγραψε για μένα κι αυτό είναι ξεχωριστή χαρά μου. Το «Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα», είναι η λαχτάρα του νόστου, η απόδειξη του αγώνα ζωής του εκπατρισμένου, του οικονομικού μετανάστη Έλληνα. Του Έλληνα που έπρεπε να φύγει από τη χώρα του για να βρει τρόπο να επιβιώσει. Είναι η διαβεβαίωση στην γενέτειρα πως δεν την ξέχασε, πως δεν τη θεώρησε ποτέ μητριά πατρίδα. Η ηρωίδα του θεατρικού έργου κοιτώντας πίσω, στον χρόνο που την έκανε από παιδί, γυναίκα, και στη συνέχεια βλέποντας μπροστά, στα χρόνια που έγινε μητέρα και απόκτησε παιδιά κι εγγόνια, θέλει κάπου να βρει ένα στέρεο καρφί, να κρεμάσει τα ημερολόγια με τα όνειρα της ζωής της. Η κυρία Αγάπη, Ελληνογερμανίδα πια, στην ηλικία της σύνταξης, θέλει την πολυθρόνα της για να ξεκουραστεί, σε μια βεράντα με γεράνια, που η αντοχή τους μοιάζει με τις δικές της αντοχές. Το «Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα» είναι ο λαβύρινθος της ζωής της, και καθώς ψάχνει την έξοδό, συνειδητοποιεί πως η ελευθερία της απαιτεί την κατεδάφισή του»

Το έργο θα ανέβει στα μέσα του Μάρτη στο «Θέατρο Από Κοινού» της οδού Ευπατριδών στο Γκάζι.

Σκηνοθεσία: Αγγελική Ξένου

Σκηνικό – Κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ