Ο Γιώργος Στριφτάρης γίνεται…Τιμ Κράουτς στον τολμηρό «Συγγραφέα»!

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Ο «πολύς» Τιμ Κράουτς έρχεται δυναμικά στο φιλόξενο θέατρο Vault.Aυτή τη φορά όχι αυτοπροσώπως, όπως έχει συμβεί επανειλημμένα στο παρελθόν με τις παραστάσεις του στο Bios. Αλλά ας εξηγηθούμε. Ο Τιμ Κράουτς,“ο Πιραντέλο της Μεγάλης Βρετανίας” αυτό είναι το παρατσούκλι του, είναι ένας ηθοποιός που βαρέθηκε την ανεργία αλλά και τα τηλεοπτικά σίριαλ όπου έπαιζε για να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Και κάποια στιγμή, γύρω στα 40 του αποφάσισε να γράψει και να παίξει ο ίδιος τα έργα του. “Ο συγγραφέας” το έργο του Τιμ Κράουτς που κάνει πρεμιέρα στις 3 Οκτωβρίου στο Vault Theatre έχει την εξής ιδιομορφία. Οι πρωταγωνιστές του έργου, ο συγγραφέας, δυο ηθοποιοί και ένας θεατής καλούνται να να υποδυθούν τον εαυτό τους. Τι γίνεται όμως όταν το έργο φεύγει από την Αγγλία και έρχεται στην Ελλάδα. Ποιός θα υποδυθεί τον ίδιο τον Συγγραφέα που από γραφής του έργου είναι ο ίδιος ο Τιμ Κράουτς ; Το δύσκολο αυτό εγχείρημα αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας ο Γιώργος Στριφτάρης και να μπει στα παπούτσια του συγγραφέα Τιμ Κράουτς.

“Ο συγγραφέας” έκανε πρεμιέρα στο Royal CourtTheatre το 2009, ενώ στην Ελλάδα ανέβηκε για πρώτη φορά το 2011 από το Θέατρο του Νέου Κόσμου και φέτος παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη. Μαζί με τον Γιώργο Στριφτάρη παίζουν οι Στέλιος Ψαρουδάκης, Άρης Κυπριανού και Άννα-Αθηνά Κολιοφώτη

ΠΑΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ.O Πολυχώρος Vault παρουσιάζει τον «Συγγραφέα»[The Author)

του Τιμ Κράουτς από την γερή ομάδα ProvaT.O.(Prova Theatre Organization) σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη. Από 3 Οκτωβρίου κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00. Ιδού τι μας συστήνουν: Αυτό το έργο απευθύνεται σε τολμηρούς θεατές. Μη ρωτήσετε. Μην γκουγκλάρετε. Απλώς πηγαίνετε. Ένα έργο το οποίο ένας δημοσιογράφος περιέγραψε ως: «αηδιαστικό, πορνογραφικό, σεξιστικό και μισογυνιστικό». Ένα έργο για το οποίο γράφτηκαν αρκετά οργισμένα γράμματα. Ένα έργο που απέσπασε κάποιες κριτικές πέντε αστέρων. Ένα έργο που έχει κερδίσει το John Whiting Award και το Total Theatre Award, το 2010. Ένα έργο, κατά τη διάρκεια του οποίου, ένα 10% του κοινού αποχώρησε από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της παράστασης. Ένα έργο, κατά τη διάρκεια του οποίου, ένας θεατής λιποθύμησε. Αλλά κι ένα έργο όπου περισσότεροι από 13.000 θεατές έμειναν να το παρακολουθήσουν μέχρι τέλους, άκουσαν και σκέφτηκαν και ένιωσαν και ασχολήθηκαν με τις δυσκολίες του. Ένα έργο όπου έσπασε ταμεία όπου κι αν πήγε.Ένα έργο αγενές, χωρίς τηλεοπτικούς ηθοποιούς. Ένα έργο που προκάλεσε συζητήσεις, διαμάχες και έντονους χρονοβόρους διαπληκτισμούς.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ:

“Ο Συγγραφέας” μιλάει για τη βία και για την ενδοοικογενειακή κακοποίηση. Στην ουσία όμως, μιλάει για τη βία που κρύβει ο καθένας μας μέσα του και για την ηδονοβλεπτική διάθεση του θεατή. Μιλάει για την ευθύνη μας ως θεατές απέναντι σε αυτό που επιλέγουμε και μας αρέσει να βλέπουμε, όσο δυσάρεστο, όσο βίαιο, όσο σοκαριστικό κι αν είναι. Είναι μία ιστορία ελπίδας, βίας και εκμετάλλευσης. Μία θεατρική εμπειρία που δεν αφήνει κανένα να γλιτώσει, ανοίγοντας τα μάτια των θεατών και δείχνοντάς τους αυτό που θα έπρεπε να βλέπουν ήδη, το αυτονόητο: Όλοι έχουμε επιλογή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Tim Crouch

Μετάφραση: Δημήτρης Κιούσης

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης

Σκηνικός χώρος: Γιώργος Λυντζέρης

Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Στριφτάρης

Trailers: Θοδωρής Θεοδώρου, Γιώργος Στριφτάρης

Αφίσα παράστασης : Γιάννης Καρδάσης

Επιμέλεια προγράμματος: Εκδόσεις Άπαρσις

Παραγωγή: Vault

FB page : https://www.facebook.com/provatheatreorganization/

E mail: [email protected]

ΠΑΙΖΟΥΝ:Γιώργος Στριφτάρης, Στέλιος Ψαρουδάκης, Άρης Κυπριανού, Άννα-Αθηνά Κολιοφώτη

Περιέχει υλικό που μπορεί να ενοχλήσει. Συνιστάται για ηλικίες 18+.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ