Μην χάσετε τη «Ζωή…χαρισάμενη»

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του Βασίλη Μπουζιώτη

Μας είχε λείψει πολύ από την θεατρική Αθήνα ο «ακριβός» μας Κώστας Τσιάνος αλλά μας «πλούτισε» με την δυναμική επάνοδό του με την «Ζωή …χαρισάμενη»που φιλοξενείται επιτυχώς στο «Προσκήνιο»της Καπνοκοπτηρίου.Ο σπουδαίος θεατράνθρωπος που μας έχει       κάνει πολλά και μεγάλα θεατρικά «δώρα», έφτιαξε μια ζηλευτή παράσταση που δεν πρέπει να χάσει κανείς-μέχρι τις 28 Μαρτίου παίζεται οπότε θα πρέπει να κάνετε άμεσα τα… κουμάντα σας!-. Η «Ζωή…χαρισάμενη» είναι ένας γερός θεατρικός μονόλογος με την έμπειρη και προσοντούχα Αγγελική Λεμονή να πετυχαίνει μια ζηλευτή ερμηνεία καθώς «ντύνεται»την πολύπαθη Ζωή μια γυναίκα αγράμματη ,αγνώστου πατρός και μητρός, που βρέθηκε στο περιθώριο της ζωής από την πρώτη μέρα που ήρθε στον κόσμο. Μέσα από τα συγκλονιστικά λόγια της γνωρίζουμε την ιδιαίτερα δύσκολη πορεία της και όσα στιγμάτισαν την ίδια αλλά και την εποχή στην οποία έζησε!

ΟΠΩΣ σημειώνει με δεινότητα ο ίδιος ο Τσιάνος «Η Ζωή, η ηρωίδα του έργου, πέρασε “Δια Πυρ(αι)ός και σιδήρου” από     τη μέρα που την βρήκαν νεογέννητη σαν …πεταμένο σκατό στο κατώφλι κάποιου χωριάτικου σπιτιού. Πότε από δω, πότε     από κει κατέληξε, πάμφτωχη κι αγράμματη, παραδουλεύτρα σε οίκο ανοχής.Αστεφάνωτη και με τρία παιδία νόθα έζησε μια “Ζωή… χαρισάμενη” ανάμεσα σε δεκάδες πόρνες, σωματέμπορους, μαυραγορίτες, προδότες και μ’ όλα τ’ αποβράσματα της κοινωνίας. Γνώρισε τη δικτατορία του Μεταξά, τον πόλεμο, την κατοχή, τον εμφύλιο σπαραγμό και όλη τη ζοφερή μετεμφυλιακή περίοδο.

Σε μια Ελλάδα εξαθλιωμένη πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά, κατόρθωσε με     το παντοδύναμο μητρικό της ένστικτο να μεγαλώσει και να αποκαταστήσει μόνη τα παιδία της. Έχοντας έμφυτο το αίσθημα της αυταπάρνησης, της γενναιοψυχίας και του αυτοσαρκασμού βρήκε νικήτρια στη ζωή και τελικά αποδεικνύεται πρόσωπο ιερό,σεβαστό όπως τόσες και τόσες γυναίκες που βίωσαν κι αυτές μια Ζωή…χαρισάμενη». Εξαιρετικό το κείμενο που έγραψε ο Κώστας Τσιάνος κι έξοχος ο τρόπος που το ανέβασε σε μια λιτών και καθαρών γραμμή παράσταση-η σκηνή που η ηρωίδα του πηγαίνει το νυφικό της αγκαλιά στο κρεβάτι είναι σπουδαία-.Μια περίπου ώρα διαρκεί η παράστασή του και …θες κι άλλο. Δεν την χορταίνεις! ΖΗΛΕΥΤΟΣ είναι ο τρόπος που έχει διδάξει ο Κώστας Τσιάνος την Αγγελική Λεμονή να «γίνει»η Ζωή του!Πάντα οδηγούσε τους ηθοποιούς του στο καλύτερο αποτέλεσμα-με κορυφαίο παράδειγμα την Ηλέκτρα ψυχής της Λυδίας Κονιόρδου-κι αυτό κάνει και με την ικανή ηθοποιό του αυτή τη φορά. Την κάνει δυνατή και σκληρή, την κάνει εύθραυστη και πονεμένη,την κομματιάζει, την δυναμώνει ξανά,την κάνει σαρκαστική και αυτοσαρκαστική,την κάνει ερωτική,την κάνει σπαρτακτική.Μια ηθοποιός στην πλήρη ωριμότητά της και αναμφισβήτητα στην πληρέστερη «νίκη»της καριέρας της. Τρέξτε να την δείτε.Κάθε Δευτέρα-Τρίτη παίζει στο «Προσκήνιο»και,πιστέψτε με, θα σας«πλουτίσει»!  

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ