• Συναρπαστικές οι …Επικίνδυνες σχέσεις!

  2:10 μμ, Τετάρτη 14 Δεκ 2016 2:10 μμ, Τετάρτη 14 Δεκ 2016

  ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ.

  Όταν χαρακτηρίζω King George τον Γιώργο Κιμούλη, διόλου δεν υπερβάλλω. Πρόκειται για ένα ιδιοφυές πλάσμα του θεάτρου μας, για έναν από τους πιο σημαντικούς μας δημιουργούς που μας «πλουτίζουν» με τις παραστάσεις-προτάσεις τους και με τις συγκλονιστικές ερμηνευτικές δουλειές τους.

  Κάθε φορά που προσέρχομαι να απολαύσω παραστάσεις του ξέρω ότι ο πήχης ανεβαίνει όλο και ψηλότερα, μέσα από την περίφημη τελειομανία του αλλά και πάλι ομολογώ πως μένω εκστασιασμένος στον τρόπο που με καθηλώνει-συναρπάζει! Ο ευφάνταστος τρόπος που «διαβάζει» τα θεατρικά έργα με τα οποία αναμετριέται είναι ζηλευτός και πολλές φορές οι παραστάσεις του δεν τα αναδεικνύουν απλά, αλλά τα απογειώνουν.

  ΕΠΙΚΔΥΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ-το νέο «χτύπημά» του. Το δυνατό έργο του Σοντερλό ντε Λακλό ευτυχεί στην εμπνευσμένη διασκευή του Κιμούλη. Έξοχη η επιλογή του να τοποθετήσει την πλοκή στο 1933, στην περίοδο της ανόδου του ναζισμού και πιο συγκεκριμένα στις 27 Φεβρουαρίου 1933, ημερομηνία του εμπρησμού της Γερμανικής Βουλής, που σχεδιάστηκε από τον Χίτλερ…Μέσα σ’ ένα ασφυκτικό και ιδιαίτερα επικίνδυνο κοινωνικοπολιτικό κλίμα-που «ακουμπά» και σε εμάς και μας προβληματίζει σε σχέση με όσα μπορεί να έρθουν- μία ομάδα ανθρώπων της αστικής τάξης, με προεξάρχον ένα σχεδόν διαβολικό ζευγάρι, τον Βαλμόν και την Μερτέιγ, αδιαφορώντας εντελώς για τις πολιτικές συνθήκες, ζει με τον πιο απελεύθερο ερωτικό και κυνικό τρόπο τη ζωή της.

  Η παράστασή του είναι ένα αξιοζήλευτο «κέντημα» έξοχων ρυθμών, μοναδικής ατμόσφαιρας, που φωτίζει την δραματικότητα του έργου, τονίζοντας όμως και τις κωμικές «νότες» του, στις οποίες φυσικά μεγαλουργεί ο ίδιος ο Κιμούλης. Τι «σαρωτικό» πλάσμα είναι αυτό-πως περνά δεξιοτεχνικά απ’ το παιγνιώδες του Βαλμόν που «ντύνεται» στον «διαβολικό» και τελικά αυτοκαταστροφικό του χαρακτήρα, με τις δραματικές κορυφώσεις να… κόβουν την ανάσα. Συναρπαστική ερμηνεία- πως «βουτάει» στον ήρωα και «γίνεται» αυτός; Μια μεγάλη διπλή «νίκη» του… King George!

  ΔΑΙΜΟΝΙΟΣ καθώς είναι ο Κιμούλης δεν αρκείται στο δικό του «κέντημα» αλλά οδηγεί και όλους τους άλλους συνεργάτες του να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η Εβελίνα Παπούλια καταφέρνει κατά την γνώμη μου την πληρέστερη ερμηνεία της στην μαρκησία Μερτέιγ της. Γίνεται όσο ραδιούργα, βιτριολική, παράφορα ζητά ο ρόλος και η «χημεία» της με τον Βαλμόν - Κιμούλη, καθηλώνει. Στην κορύφωση του ρόλου της «κλέβει» και τον πιο απαιτητικό και δύσκολο θεατή. Μια πλήρης ερμηνεία! Δεν έχω δει ποτέ τόσο ευθύβολη και καίρια την Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους. Έξοχη στην παντρεμένη γυναίκα που αντιστέκεται στον μεγαλύτερο πειρασμό, για να ενδώσει σ’ αυτόν και να «κομματιαστεί» από αυτόν. Με συγκίνηση ιδιαίτερα στην σκηνή που μένει μόνη-προδομένη κι απελπισμένη. Εξαιρετική δουλειά πετυχαίνουν στο πλάι τους ο έμπειρος Σπύρος Σαραφιανός, η ανερχόμενη Νάνσυ Μπούκλη, ο καλός Λάμπρος Κτεναβός και η εκθαμβωτική Μάρα Δαρμουσλή

  ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ να αναφέρω την Κυρία Μάρω Κοντού που επιτυγχάνει μια θαυμάσια, έξοχη ερμηνεία, διαθέτοντας κύρος, αμεσότητα και ακρίβεια, μέτρο. Αχ αυτές οι μεγάλες θεατρίνες μας πως ξέρουν να «γεμίζουν» τη σκηνή και να μην σε αφήνουν να πάρεις τα μάτια σου από πάνω τους. Πάντα πολύτιμη και πάντα «ακριβή»

  ΜΑΖΙ τους οι ικανοί Χρύσα Κλούβα, Στάθης Παναγιωτίδης, Αστέρης Κρικώνης,Θεοδωρής Μπουζικάκος, Σπύρος Πετούσης, Μυρτώ Σαρρή. ΣΠΕΥΣΑΤΕ στο θέατρο «Άλμα». Σας περιμένει μια εντυπωσιακότατη παραγωγή των Θεατρικών Σκηνών, ένα μεγάλο «δώρο» του Γιώργου Κιμούλη.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα