Η σημερινή απαγορευμένη ατζέντα του Μπουζ 29/11/2016

Του Βασίλη Μπουζιώτη

Διαβάστε τις σημερινές σημειώσεις στην ατζέντα του Μπουζ…

 

Όταν έγραφα πρώτος ότι οι νεοσύστατες Θεατρικές Σκηνές ετοιμάζονται να μας «πλουτίσουν» θεατρικά με το έργο του Σο «Πυγμαλίων-Ωραία μου κυρία» σε απόδοση-σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ρήγα και με ισχυρή πολυμελή ομάδα πρωταγωνιστών, δεν είχα την ακριβή εικόνα του πόσο εντυπωσιακά μεγάλη είναι! Χθες όμως στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την επικείμενη πρεμιέρα στο Pantheon [δες 9/12], την απέκτησα βλέποντάς την …παρατεταγμένη στο φουαγιέ-καφέ του θεάτρου! Η ατάκα που μου ήρθε στο νου; Ένας στίχος τραγουδιού: «Εθνική Ελλάδος γεια σου». Η λεζάντα του νεόκοπου θεατρικού επιχειρηματία Πάνου Κατσαρίδη «Με αυτή την ομάδα δεν φοβάμαι τίποτα! Ωραίοι μου συνεργάτες, καλή μας επιτυχία» που «ανέβασε» στα social media συνοδεύοντας μια φωτογραφία με τον πολυμελή θίασό του «λέει» πολλά από  μόνη της. Έλαμπε ανάμεσά τους στη συνέντευξη τύπου δηλώνοντας ιδιαίτερα «περήφανος για τον λαμπερό θίασο» που έφτιαξε ο Αλέξανδρος Ρήγας. «Με το που συναντηθήκαμε και μου μίλησε για το όνειρό του να ανεβάσει το έργο αυτό, με έπεισε στα δέκα πρώτα λεπτά!». Ο ίδιος τόνισε πως σε τόσο δύσκολους καιρούς αποφάσισαν να προσφέρουν πενήντα εισιτήρια δωρεάν σε ανέργους, ΑΜΕΑ κλπ για κάθε παράσταση της «Ωραίας Κυρίας» τους. Το παρών του έδωσε στην συνέντευξη Τύπου και ο «δαιμόνιος» Γιάννης Κεντ-ψυχή των Θεατρικών Σκηνών, που καμάρωνε για την… dream team που φτιάχτηκε.

ΟΛΟΙ μίλησαν για την υπερπαραγωγή αξιώσεων που φτιάχτηκε προκειμένου να προσφέρει ένα …ταξίδι-απόδρασης στους θεατές. «Πρόκειται για ένα δυνατό ρομάντζο εποχής, μια ρομαντική κομεντί που έχει …γράψει ιστορία κι έχει αγαπηθεί τόσο κινηματογραφικά όσο και θεατρικά». Ξεχωριστά αναφέρθηκε στην Αλίκη Βουγιουκλάκη που είχε παίξει στο έργο τρεις φορές δηλώνοντας πως της αφιερώνει την παράσταση με πολύ αγάπη…». Για το δυνατό κείμενο του Ρήγα μίλησε ο Κώστας Κόκλας που «ντύνεται» τον Πυγμαλίωνα και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις Θεατρικές Σκηνές που σε τόσο δύσκολους καιρούς πήραν ένα τόσο μεγάλο ρίσκο, όπως άλλωστε έκανε και η…Ωραία μου Κυρία Δήμητρα Ματσούκα, η οποία μίλησε και την υψηλή σκηνοθετική ενέργεια του Ρήγα που εκτιμά και θαυμάζει. «Η παραγωγή δεν έχει να … ζηλέψει τίποτα από λονδρέζικη παράσταση και σέβεται απόλυτα τους θεατές. Είναι μια οικογενειακή παράσταση, χωρίς βωμολοχίες και προσφέρει ανάταση!». Ετοιμαστείτε να «ταξιδέψουμε» με την πολυδάπανη και πολυπρόσωπη αυτή παράσταση. «Πιστεύω στο παραμύθι και το έχω ανάγκη όπως όλοι μας» τόνισε ο Ρήγας που στήνοντας την παράσταση μας προσφέρει τη δυνατότητα να…βουτήξουμε στο πιο όμορφο «παραμύθι».

Οι “Θεατρικές Σκηνές” παρουσιάζουν στο Θέατρο Pantheon το έργο του Μπέρναρ Σω «Πυγμαλίων», που έγινε γνωστό στην Ελλάδα με τον τίτλο «Ωραία Μου Κυρία» το 1959, από την παράσταση της Αλίκης Βουγιουκλάκη στον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο στο θέατρο, αλλά και από το ομότιτλο μιούζικαλ του Τζωρτζ Κιούκορ το 1964 με την Ώντρευ Χέμπορν και τον Ρεξ Χάρισον. Αποτελεί το πιο δημοφιλές έργο του μεγάλου Άγγλου δραματουργού και έχει παρουσιαστεί με τεράστια πάντα επιτυχία σε όλες τις σκηνές του κόσμου….

Πρόκειται για μια αριστουργηματική κομεντί – ένα ρομάντζο με χιούμορ και συναίσθημα που εστιάζει στην προσπάθεια ενός διανοούμενου καθηγητή Γλωσσολογίας στο Λονδίνο του 1912 να μεταμορφώσει μια άξεστη ανθοπώλισσα από το Κόβεντ Γκάρντεν σε μια κυρία της υψηλής κοινωνίας… Ο καθηγητής Ουίλιαμ Χίγγινς βάζει στοίχημα ότι μπορεί να μετατρέψει ένα λαϊκό αμόρφωτο κορίτσι, την Ελίζα Ντούλιτλ, σε πραγματική αριστοκράτισσα έτσι που κανείς να μην καταλάβει την καταγωγή της… Η εκπαίδευση της Ελίζας αρχίζει φυσικά με πολλά προβλήματα και αναποδιές μιας και δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να φτιάξεις έναν καινούργιο άνθρωπο μέσα σε έξι μήνες… Σε αυτήν την “κωμική” διαδικασία της μεταμόρφωσης επιστρατεύονται και άλλοι, όπως ο φίλος του καθηγητή Χίγγινς , η μητέρα του και πολλοί ακόμα….

 

Κάποια στιγμή η Ελίζα είναι έτοιμη να κάνει την πρώτη της δημόσια εμφάνιση στη μεγάλη δεξίωση της Αγγλικής Πρεσβείας…. Θα καταφέρει αυτό το “χαμίνι” του Κόβεντ Γκάρντεν να πείσει για νεαρή αριστοκράτισσα εκ Παρισίων, όπως την παρουσιάζουν; Και πώς περιπλέκονται ακόμα περισσότερο τα πράγματα όταν ο αλαζονικός και σνομπ καθηγητής Χίγγινς αρχίζει να ερωτεύεται το δημιούργημά του;

Το “Ωραία μου Κυρία” είναι μια τρυφερή κομεντί εποχής που ξεχειλίζει από χιούμορ, συναίσθημα, τρυφερότητα αλλά και καυστικά σχόλια του συγγραφέα για την αστική τάξη της εποχής του….

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ : Κώστας Κόκλας, Δήμητρα Ματσούκα, Παύλος Χαϊκάλης, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Ορέστης Τζιόβας, Ησαϊας Ματιάμπα, Περικλής Αλμπάνης, Γαλήνη Τσεβά, Θωμάς Παλιούρας, Ιάσων Παπαματθαίου και ο Αντώνης Καφετζόπουλος. Στον ρόλο της κυρίας Χίγγινς η Μπέτυ Λιβανού. Μαζί τους οι Γαλήνη Τσεβά – Θωμάς Παλιούρας – Περικλής Αλμπάνης αλλά και οι Γ. Μπανταδάκης, Δ.Γαλάνης, Ελ.Παρασκευά, Ελ.Μετζέλου ,Δ.Τσιώκος, Γ.Γκολφινόπουλος, Κ.Λουλούδη, Γ.Αγγελή και Κ.Φασίλης.

 

Μετάφραση – σκηνοθεσία : Αλέξανδρος Ρήγας

 

Σκηνικά : Μανόλης Παντελιδάκης

 

Κοστούμια: Απόλλων Παπαθεοχάρης

 

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

 

Μουσική Επιμέλεια: Αλέξανδρος Ρήγας, Ησαΐας Ματιάμπα

 

Φωτογραφίες παράστασης: Βαγγελής Κυρής, Μιχάλης Τερζάκης

 

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Σταμάτης Πατρώνης, Μαρία Οικονομίδη

 

 

 

 

Ο εξαιρετικός ηθοποιός Αλέξανδρος Σταύρου «χτυπά» και σκηνοθετικά φέτος ανεβάζοντας στο Vault για πρώτη φορά στην Ελλάδα,το βραβευμένο με  Critics’ Circle ως το πιο υποσχόμενο θεατρικό έργο  της Rebecca Prichard, Yard Gal .Η πρεμιέρα θα γίνει την Παρασκευή 2  Δεκεμβρίου 2016 και η παράσταση θα παίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 23:30 και κάθε Δευτέρα  στις 20:00.

 

 

ΤΟ Υard Gal ανήκει στο In your face theatre,  το οποίο ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 και ονομάστηκε new brutalism, (νέα βαρβαρότητα) επίσης. Είναι είδος θεάτρου που έχει ως σκοπό να προκαλέσει και να επιτεθεί στο κοινό  για να χτυπήσει συναγερμό στις συνειδήσεις του. Χρησιμοποιεί σοκαριστικό και ωμό τρόπο για να μιλήσει, καταστρέφοντας ταμπού και προκαταλήψεις δημιουργώντας στο κοινό μια αίσθηση ότι χάνει το σταθερό έδαφος κάτω απ’ τα πόδια του. Στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να λέει την αλήθεια πέρα από ο,τιδήποτε στημένο και ψεύτικο ωθώντάς  σε  στα άκρα με σκοπό την αναθεώρηση των αξιών της κοινωνίας μας. Άλλα βασικά του  στοιχεία είναι το  άκομψο λεξιλόγιο, οι  κυνικοί χαρακτήρες, η βία επί σκηνής και οι  συνήθως «ύποπτοι» νεολαίοι. Σε αυτό το είδος θεάτρου δεν έχεις το χρόνο να αναλύσεις αυτό που βλέπεις, δεν είσαι δηλαδή αποστασιοποιημένος από αυτό όπως με τα έργα του Μπρεχτ π.χ. τα οποία απευθύνονται στο λογικό κομμάτι του εαυτού μας, εδώ έχουμε να κάνουμε με το συναισθηματικό κομμάτι μας και σε προτεραιότητα μπαίνει αυτό που νιώθουμε. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του in your face theatre είναι  η Σαρα Κειν που εμφανίστηκε γύρω στη δεκαετία του 90.

ΤΟ Yard Gal  γράφτηκε από την 26άχρονη τότε Ρεμπέκα Πρίτσαρντ. Πρωτοπαίχτηκε το 1998 στο Royal Court Theatre με την παραγωγή του θιάσου Clean Break που δουλεύει με ανθρώπους που έχουν εκτίσει την ποινή τους στη φυλακή.

 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

 

Δυο ανήλικα κορίτσια με προβληματικό οικογενειακό ιστορικό ( η μία ζει σε ορφανοτροφείο από όπου και το σκάει συνέχεια και η άλλη μένει με τον πατέρα της ο οποίος την κακοποιεί) πίνουν, παίρνουν ναρκωτικά,  μπλέκονται σε καυγάδες και εκδίδονται για να εξασφαλίσουν τη δόση τους. Σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι που παίζουν, μία φίλη τους βρίσκει τραγικό θάνατο και από τότε όλα αλλάζουν. Αυτά τα δύο αλητάκια αναγκάζονται να πάρουν θέση και έρχονται να κλονίσουν το σύστημα αξιών μας. Μας δείχνουν ότι το αν θα φτάσει κανείς τελικά σε μια πράξη ηθικής ή αυταπάρνησης ή ίσως και ηρωισμού δεν καθορίζεται από την καταγωγή του, την οικονομική του κατάσταση, την κοινωνική του θέση, ή ακόμα από την ηθική που έχει επιλέξει να προβάλλει , αλλά από το αν η ψυχή του είναι ακόμα ζωντανή…!

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Συγγραφέας: Rebecca Prichard

 

Μετάφραση: Στίλβη Ψιλοπούλου

 

Σκηνοθεσία : Αλέξανδρος Σταύρου

 

Διανομή:

 

Μαίρη Καρφάκη

 

Στίλβη Ψιλοπούλου

 

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

 

Σκηνικά:Ντέιβιντ Νεγρίν

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Στέφανος Αδάμης

 

Κινησιολογία: Μαρία Στεφανίδoυ

 

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Σταύρου- Απόστολος Μανουράς

 

 Αφίσα: Νίκος Σιαμπανόπουλος

 

Κινηματογράφηση Video: Απόστολος Μανουράς

Studio Ηχογράφησης: SN’S

 

2 Δεκεμβρίου 2016 – 30 Ιανουαρίου 2017

 

 

 

 

Άλλο πάλι κι αυτό! Ο εξαίρετος Παύλος Χαϊκάλης θα «ντυθεί» παπάς! Θυμάστε που τα         είχε…σπάσει ως τέτοιος στο «Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή» του Αλέξανδρου Ρήγα;Τώρα ετοιμάζεται να φορέσει εκ νέου ράσα, για χάρη του Ρήγα και πάλι! Σύμφωνα με έγκυρες πηγές μου ο άξιος ηθοποιός θα ερμηνεύει ένα παπά στο βιντεάκι που θα  προβάλλεται στην παράσταση «Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή», η οποία θα ανέβει στο θέατρο Ριάλτο από τις 13 Δεκεμβρίου με γερό θίασο.

ΑΞΙΖΕΙ εδώ να σημειώσουμε ότι ο «πολύς» Χαϊκάλης πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Πυγμαλίων-Ωραία μου κυρία»που επίσης ετοιμάζει ο Ρήγας[πρεμιέρα 9/12,  μην το ξεχνάς!].Έχουν δουλέψει πολλές φορές μαζί στο σανίδι και το γυαλί και υπάρχει έντονη αλληλοεκτίμηση μεταξύ τους.Αναμένουμε!

 

 

 

Λείπει στην Ιταλία για γυρίσματα τοπ σειράς εποχής ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και … χορεύει η Μπέσυ Μάλφα του «παίζοντας» με τον Ησαΐα Ματιάμπα; Μην πάει ο νους σας στο πονηρό, διότι πιο πιστό ζευγάρι δεν υπάρχει στον χώρο,ούτε ο Ματιάμπα … εισβάλλει σε σχέσεις! Πρώην εραστής της υπέροχης Μάλφα θα γίνει μόνο για τις ανάγκες του βίντεο που θα παίζεται στο «Μπαμπά,μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή»!

 

Τον «έκλεψε»ο Ρήγας από τις πρόβες της παράστασης «Πυγμαλίων-Ωραία μου κυρία» και τον έβαλε να παίξει τον πρώην εραστή της ηρωίδας που «ντύνεται»η Μάλφα.Μα όλα εγώ; Όλα εγώ!

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ