Η σημερινή απαγορευμένη ατζέντα του Μπουζ 22/11/2016

Του Βασίλη Μπουζιώτη

Διαβάστε τις σημερινές σημειώσεις στην ατζέντα του Μπουζ.

 

Πρώτος σου είχα αποκαλύψει πριν από μήνες ότι οι θεατρικοί επιχειρηματίες Μάρκος και Θύμιος Τάγαρης «έκλεισαν» τα δικαιώματα του σημαντικού «Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη, προκειμένου να τον παρουσιάσουν το καλοκαίρι ανά τα φεστιβάλ Μετά βγήκε η είδηση ότι την σκηνοθεσία της δουλειάς θα υπογράφει ο «πολύς» Σταμάτης Φασουλής έχοντας τεράστιο άσο την έξοχη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και πως τον Ζορμπά θα «ντυθεί» ο έμπειρος Γρηγόρης Βαλτινός.

Οι πληροφορίες μου λένε πως ο Φασουλής βρίσκεται σε θετικές συζητήσεις με τον ικανό Μέμο Μπεγνή προκειμένου να αναλάβει τον βασικότατο ρόλο του Μπαζίλ, του άγγλου συγγραφέα, που καταφτάνει σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης με απώτερο σκοπό να ανοίξει και να ξαναλειτουργήσει τα από πολλών ετών εγκαταλειμμένα ορυχεία λιγνίτη που κληρονόμησε από τον Έλληνα πατέρα του. Σαλπάροντας από τον Πειραιά για την Κρήτη, γνωρίζεται πάνω στο πλοίο με έναν ζωηρό και πληθωρικό τύπο, τον Αλέξη Ζορμπά, τον οποίον προσλαμβάνει ως οδηγό αλλά και ως επιστάτη για τα ορυχεία. Οι εργασίες ξεκινούν κάτω από δύσκολες συνθήκες και οδηγούν στην πλήρη αποτυχία και την καταστροφή, ενώ ο δεσμός του Μπάζιλ με μια όμορφη χήρα καταλήγει σε τραγωδία –με τη σφαγή της χήρας απ’ τους χωριάτες για λόγους τιμής. Παρά ταύτα, ο Μπάζιλ ανακαλύπτει, μέσω του Αλέξη Ζορμπά, το βαθύτερο νόημα της ζωής καθώς και τη μοναδική συμπεριφορά των νεοελλήνων. Ο Μπεγνής φέρεται να είναι ενθουσιασμένος για το απαιτητικό αυτό «στοίχημα» και ο Φασουλής που διασκευάζει το μυθιστόρημα του Καζαντζάκη με τον Γιώργο Λύρα, κάνει συζητήσεις για να προχωρήσει και την υπόλοιπη διανομή.                      

ΑΞΙΖΕΙ εδώ να σημειώσουμε ότι ο «Ζορμπάς» λατρεύτηκε ανά τον κόσμο όχι μόνο από το σπουδαίο μυθιστόρημα του Καζαντζάκη αλλά και από την κινηματογραφική βερσιόν του που έφτιαξε με μεράκι το ’64 ο Μιχάλης Κακογιάννης έχοντας πρωταγωνιστές του τους σημαντικούς Άντονι Κουίν, Άλαν Μπέιτς, Λίλα Κέντροβα, Ειρήνη Παππά, Σωτήρη Μουστάκα κλπ. Η εν λόγω ταινία σάρωσε στα Όσκαρ, ενώ η μουσική του μοναδικού μας Μίκη Θεοδωράκη έγραψε τη δική του ιστορία.

 

 

 

Ξεκινούν αύριο Τετάρτη οι παραστάσεις της άκρως φιλόδοξης παράστασης “Φιλιώ Χαϊδεμένου” στο ιστορικό θέατρο Βεάκη και το enikos.gr εξασφάλισε… ολόφρεσκες φωτογραφίες από αυτήν! Η μεγάλη κυρία του θεάτρου μας Δέσποινα Μπεμπεδέλη πρωταγωνιστεί στην δουλειά και υπόσχεται να μας… κλέψει με την γερή ομάδα που έχει πλάι της. Φιλιώ Χαιδεμένου- Αυτά που είδαν τα μάτια της στη μακρόχρονη πορεία της ζωής της μία θεατρική παράσταση με την μοναδική Δέσποινα Μπεμπεδέλη και πέντε εξαίρετους ηθοποιούς. Δέκα χρόνια μετά η κορυφαία ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη, επιστρέφει στη θεατρική σκηνή της Αθήνας υποδυόμενη την Φιλιώ Χαϊδεμένου, μία εμβληματική προσωπικότητα της Μικράς Ασίας.

 

Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη και οι πέντε εξαίρετοι ηθοποιοί που την πλαισιώνουν, αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου στην προσωπικότητα της Φιλιώς Χαϊδεμένου, η οποία με τον δυναμικό χαρακτήρα, την τόλμη και την αποφασιστικότητα που τη διέκριναν, αγωνίστηκε για να μην εξαλειφθεί ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στη Μικρά Ασία.

 

«Είναι μεγάλη μου τιμή που υποδύομαι την Φιλιώ Χαϊδεμένου» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η κυρία Δέσποινα Μπεμπεδέλη, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη παράσταση ως «μία από τις σπουδαιότερες στιγμές στην καλλιτεχνική της πορεία».

 

Ο Ζαχαρίας Καρούνης, ο οποίος είχε και την ιδέα για τη μεταφορά στο θέατρο του βιβλίου που αναφέρεται στη ζωή της Φιλιώς Χαϊδεμένου, αναφέρθηκε στο θεατρικό έργο, το οποίο ανεβαίνει από το Ίδρυμα Πολιτισμού «Ιωνία», της Μητρόπολης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας. «Μετά τις εξαιρετικές παραστάσεις που ανέβασε το Ίδρυμα Ιωνία, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ηρώδειο και ήταν αφιερωμένα στον πολιτισμό της Μικρασίας, αποφασίσαμε να γνωρίσουμε στο κοινό, μέσω του θεάτρου, αυτή τη σημαντική προσωπικότητα, χρησιμοποιώντας έντονα στοιχεία πολιτισμού από ολόκληρη την πορεία της ζωής της, επί της ουσίας δηλαδή του ελληνικού πολιτισμού του τελευταίου αιώνα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρούνης.

 

Η Φιλιώ Χαϊδεμένου γεννήθηκε 28 Οκτωβρίου 1899 έφυγε από τη ζωή, λίγο πριν κλείσει τα 108 χρόνια της. Η θεατρική παράσταση περιλαμβάνει μουσικές και τραγούδια που συντρόφευαν τη Φιλιώ σε όλες τις περιόδους της ζωής της.

 

Η σημαντική πορεία της γυναίκας με το όνομα Φιλιώ, έγινε η αφορμή να γεννηθεί μια ιδέα για την εξιστόρηση της ζωής της, βασισμένη στις προσωπικές της μαρτυρίες. Πέρα από την προσωπική ιστορία αυτής της σημαντικής προσωπικότητας, η δύναμη της θέλησης και ο αγώνας της για επιβίωση μέσα σε ένα ολόκληρο αιώνα συνιστά ένα φωτεινό παράδειγμα αντίστασης.

Από τις 23 Νοεμβρίου στο Θέατρο Βεάκη για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

 

 

 

 

Τέλος το… θρίλερ της «Νίκης» για την οποία πολλά ακούστηκαν και γράφηκαν για το αν θα ανέβει τελικά στον «Ελληνικό Κόσμο» ή όχι. Μέχρι και προ ολίγων ημερών έπαιζε έντονα το σενάριο ότι ο Σταμάτης Φασουλής που υπογράφει τη διασκευή-μαζί με τον Γιώργο Λύρα-και την σκηνοθεσία της δουλειάς ενημέρωνε τηλεφωνικά τους ηθοποιούς του ότι μπορεί να… μετακομίσουν σε άλλη θεατρική στέγη ή να… ναυαγήσει η παραγωγή.

Όλα αυτά αποδείχτηκαν… ράδιο- αρβύλες μια και οι πρόβες για τη «Νίκη» που βασίζεται στο υπέροχο μυθιστόρημα του Χρήστου Χωμενίδη ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα …άνευ εμποδίων. Έγκυρη πηγή μου με ενημέρωσε ότι υπήρξαν κάποιες οικονομικές διαφορές με ηθοποιούς που άφησαν… εκτός κάποιους από την αρχική διανομή. Πάντως από βδομάδα οι μηχανές μπαίνουν στο φουλ με τον Φασουλή στο… τιμόνι και με πρωταγωνιστές τους άξιους Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιο Μάινα, Ευγενία Δημητροπούλου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Ευαγγελία Μουμούρη, Μάξιμο Μουμούρη, Σοφία Φαραζή, Κώστα Φαλελάκη, Γωγώ Μπρέμπου και Αλέξανδρο Λογοθέτη (για τον τελευταίο υπάρχει ένα… ερωτηματικό ακόμα μου λένε, γιατί δεν έχει πει το τελικό ok και οικονομικά!). Καλοτάξιδη, Νίκη…

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ