Η σημερινή απαγορευμένη ατζέντα του Μπουζ 10/11/2016

Του Βασίλη Μπουζιώτη

 

Διαβάστε τις σημερινές σημειώσεις στην ατζέντα του Μπουζ

 

 

Τις πιο σπαρταριστές και καυτές… πτήσεις μας υπόσχονται οι συντελεστές του «Πετάει-Πετάει» που ανεβαίνει στις 24 Νοεμβρίου στο θέατρο «Χυτήριο». Πάρτε πρόγευση από το εξώφυλλο της «Απαγορευμένης» μου με τις Κορινθίου- Κάβουρα και Δαλάνη να φοράνε τα … καπέλα από τις στολές τους και τις… πετσέτες τους και στο καπάκι δείτε και το υπόλοιπο αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό για να καταλάβετε τι εννοώ! Το έργο του Καμολετί ανεβαίνει σε μετάφραση Βάσιας Παναγοπούλου, διασκευή Στέλιου Παπαδόπουλου & Γιώργου Βάλαρη και σε σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη.

 Στην Ελληνική απόδοση της κλασικής φάρσας του Γάλλου Marc Camoletti «Boeing-Boeing», που μετά το  West End και το Βroadway παρουσιάζεται και στην Ελλάδα, ο Μάνος (Μάνος Ιωάννου) ένας play boy και πετυχημένος αρχιτέκτονας, ασπάζεται το επικίνδυνο χόμπι της πολυγαμίας με 3 όμορφες αεροσυνοδούς, την Τουρκάλα Χούλια (Αγγελική Δαλιάνη), την Ιταλίδα Γκαμπριέλλα (Μαρία Κορινθίου) και την Γερμανίδα Γκρέτχεν (Βίκυ Κάβουρα) που πετάνε σαν μελισσούλες και προσφέρουν απλόχερα το μέλι τους στην ερωτική του ζωή. Όλα ανατρέπονται όμως  τη μέρα που ο παιδικός φίλος του από την Κρήτη, ο σύντεκνος Σήφης (Μάνος Παπαγιάννης) τον επισκέπτεται μετακομίζοντας στην Αθήνα, την ίδια ημέρα που κατά σύμπτωση αλλάζει το πρόγραμμα των τριών αεροσυνοδών, οι πτήσεις τους ακυρώνονται και πρέπει να μείνουν στο ίδιο σπίτι, χωρίς φυσικά να γνωρίζει η μία την ύπαρξη της άλλης… Τότε  η πιστή οικονόμος αλλά και φύλακας άγγελός του Μάνου η δαιμόνια Κούλα (Τζέσυ Παπουτσή) και ο επιστήθιος φίλος του καλούνται να πάρουν στα χέρια τους την ανεξέλεγκτη κατάσταση που οδηγεί σε ξεκαρδιστικές και απρόβλεπτες κωμικές ανατροπές με αποκορύφωμα το απογειωτικό… φινάλε!!

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Μετάφραση: Βάσια Παναγοπούλου

 

Διασκευή: Στέλιος Παπαδόπουλος & Γιώργος Βάλαρης

 

Σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια: Γιώργος Βάλαρης

 

Σκηνικά: Διονύσης Χριστοφιλογιάννης

 

Κοστούμια: Αλέξης Φούκος

 

Βοηθός σκηνοθέτη: Καλλιόπη Κοτζαηλία

 

Φωτογράφιση παράστασης: Ρούλα Ρέβη

 

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:  (με αλφαβητική σειρά)

 

Αγγελική Δαλιάνη, Μάνος Ιωάννου, Βίκυ Κάβουρα, Μαρία Κορινθίου, Μάνος Παπαγιάννης

 

Φιλική συμμετοχή: Τζέση Παπουτσή

 

Παραγωγή: Χυτήριο Σημείο Πολιτισμού – Σκηνή Ανδρέας Βουτσινάς

 

 

 

 

Μπορεί στη σκηνή του θεάτρου «Άλμα» να ζουν… επικίνδυνες σχέσεις και μάλιστα σε δημιουργική ένταση αφού η πρεμιέρα τους πλησιάζει, εκτός αυτής όμως περνάνε… μέλι! Ο λόγος για τον ζηλευτό θίασο που έφτιαξε για το έργο του Λακλό ο σημαντικότατος Γιώργος Κιμούλης. Όπως πρώτος σου έγραψα ο πολυπράγμων δημιουργός ετοιμάζει με τις «Θεατρικές Σκηνές» ένα εξαιρετικά φιλόδοξο ανέβασμα του αριστουργηματικού έργου του Λακλό κι όσοι έχουν πάρει πρόγευσή της από τις πρόβες μιλάνε για έναν από τους πιο δυνατούς άσσους του θεατρικού χειμώνα. Χθες το βράδυ «χτύπησαν» στο in στέκι «Tier» και ο φωτογραφικός φακός του enikos.gr ήταν εκεί και «έκλεψε» μερικές ζεστές πόζες με τον πρωταγωνιστή-σκηνοθέτη, την ομαδάρα του και τον «δαιμόνιους» επιχειρηματίες Γιάννη Κεντ – Πάνο Κατσαρίδη. Δείτε το δυνατό μας υλικό!

 

Οι “Επικίνδυνες Σχέσεις” του Πιερ Σοντερλό ντε Λακλό είναι ένα επιστολικό μυθιστόρημα και δημοσιεύθηκε το 1782. Το επιστολικό μυθιστόρημα κατέχει εξέχουσα θέση στη λογοτεχνική παραγωγή του 18ου αιώνα και είναι ο προάγγελος της ανάπτυξης που θα γνωρίσει η αυτοβιογραφία και το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα. Είναι η ανταλλαγή επιστολών, αρχικά ανάμεσα σε εραστές και εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την εξωστρέφεια την κοινωνικότητα και τον αυθορμητισμό του Διαφωτισμού. Η αλληλογραφία , προσφέρεται για την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων, την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων. Το μυθιστόρημα “Επικίνδυνες Σχέσεις” αποτελείται από τέσσερα μέρη και έχει υπότιτλο «Επιστολές που συλλέγονται από μία κοινωνία και δημοσιεύονται για την διδασκαλία κάποιων άλλων κοινωνιών.”

 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

 

Δύο πρώην εραστές, η μαρκησία Μερτέιγ και  ο υποκόμης Βαλμόν, για να διασκεδάσουν τη βαρετή ζωή τους, ξεκινούν ένα επικίνδυνο και ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο ερωτικό παιχνίδι με στόχο τη χειραγώγηση και την αποπλάνηση των ανθρώπων. Η Μερτέιγ προκαλεί τον Βαλμόν να αποπλανήσει ένα πολύ νεαρό κορίτσι, ενώ αυτός παράλληλα ασχολείται με την κατάκτηση μίας παντρεμένης κυρίας. Στο τέλος τα επιλεγμένα ανθρώπινα πιόνια τους δυστυχώς ανταποκρίνονται, αλλά οι συνέπειες αποδεικνύονται πιο σοβαρές – και θανατηφόρες – από ό,τι οι ίδιοι οι παίκτες είχαν προβλέψει.

 

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

 

Η παράσταση τοποθετείται το 1933 την περίοδο της ανόδου του ναζισμού και πιο συγκεκριμένα στις 27 Φεβρουαρίου 1933, ημερομηνία του εμπρησμού της Γερμανικής Βουλής, σχεδιασμένος από τον Χίτλερ. Μέσα σ’ ένα ασφυκτικό και ιδιαίτερα επικίνδυνο κοινωνικοπολιτικό κλίμα, μία ολόκληρη ομάδα ανθρώπων της αστικής τάξης, με προεξάρχον ένα σχεδόν διαβολικό ζευγάρι, τον Βαλμόν και την Μερτέιγ, αδιαφορώντας εντελώς για τις πολιτικές συνθήκες, ζει με τον πιο απελεύθερο εγωτικό και κυνικό τρόπο τη ζωή της.

 

Η παράσταση ανεβαίνει σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη, σκηνικά και φωτισμούς του Pawel Dobrzycki και κοστούμια της Σοφίας Νικολαϊδη.

 

Παίζουν:

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ

 

ΕΒΕΛΙΝΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

 

ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

 

ΜΑΡΑ ΔΑΡΜΟΥΣΛΗ

 

ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ

 

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΤΕΝΑΒΟΣ

 

ΝΑΝΣΥ ΜΠΟΥΚΛΗ                                   

 

ΧΡΥΣΑ ΚΛΟΥΒΑ

 

και η ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ

 

 

 

 

 

Ακάματος καλλιτεχνικά ο Αλέξανδρος Ρήγας δεν…μασάει κι ας τρέχει «μαραθώνιους» που               …δεν υπάρχουν! Τον καιρό αυτό μοιράζεται ανάμεσα στις πρόβες για την πολυπρόσωπη και πολυδάπανη παραγωγή των Θεατρικών Σκηνών «Πυγμαλίων-Ωραία μου κυρία» που θα ανέβει στο Pantheon στις αρχές Δεκέμβρη και σε αυτές για το ανανεωμένο «Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή»που θα παιχτεί το «Ριάλτο-Αλεξανδράκης»επίσης από τις αρχές Δεκέμβρη.Τι θα κάνει μετά; Τα «μαγειρέματά» του είναι πολλά και για το καλοκαίρι και για του χρόνου αλλά το πιο άμεσο «χτύπημά»του αφορά κάτι που δεν έχει ξανακάνει ως σήμερα. Τι είναι αυτό; Δίμηνο σεμινάριο θεατρικής πράξης! Θέμα του; «Το ανέβασμα μιας παράστασης».

ΠΑΜΕ να στα πω αναλυτικά! Ο Αλέξανδρος Ρήγας ξεκινάει έναν κύκλο σεμιναρίων που θα απευθύνεται κυρίως σε νέους επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς. Σε μαθητές δραματικών σχολών, όπως επίσης και σε καθέναν, ανεξαρτήτως ηλικίας και επαγγελματικής ενασχόλησης, που επιθυμεί να «βιώσει» τη θεατρική πράξη μέσα από το ανέβασμα ενός θεατρικού έργου.Στα σεμινάρια, που θα έχουν κατεξοχήν πρακτικό και σκηνικό χαρακτήρα και λιγότερο θεωρητικό, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλη τη διαδικασία της  προετοιμασίας, των προβών, της επιμέλειας του επιλεγμένου κειμένου, της κατασκευής των σκηνικών, της διανομής και της διδασκαλίας και εκμάθησης των ρόλων, της λειτουργίας τους ως ηθοποιών επάνω στη σκηνή, μέχρι το τελικό ανέβασμα της παράστασης. Και όλα αυτά μέσα σε μία κλασική θεατρική αίθουσα με την ανάλογη σκηνή.

ΣΤΟΧΟΣ του σεμιναρίου είναι να παρουσιαστεί ένα πολυπρόσωπο κλασικό κείμενο μεγάλου δραματουργού από τους ίδιους τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο.Μετά τη λήξη του δίμηνου σεμιναρίου, το «θεατρικό αποτέλεσμα» θα παρουσιαστεί στο θεατρικό κοινό σε κεντρική αθηναϊκή σκηνή για 10 παραστάσεις. Τα έσοδα από τις 10 αυτές παραστάσεις θα διανεμηθούν στους συμμετέχοντες  στην παράσταση.Εκτός του Αλέξανδρου Ρήγα, ως βασικού σκηνοθέτη και καθοδηγητή του σεμιναρίου, θα πραγματοποιηθούν μέσα στη διάρκεια του διμήνου, «θεατρικές συναντήσεις» των συμμετεχόντων με γνωστούς και  έμπειρους στο θέατρο καλλιτέχνες όλων των ειδικοτήτων (ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, συγγραφείς, μουσικοί, ενδυματολόγοι, υπεύθυνοι επικοινωνίας, διευθυντές φωτογραφίας, θεατρικοί παραγωγοί, δημοσιογράφοι-καλλιτεχνικοί συντάκτες).

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων:40 άτομα.Έναρξη Σεμιναρίου Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017.Δήλωση Συμμετοχών / Εγγραφές έως 21 Δεκεμβρίου 2016.Πληροφορίες στα τηλέφωνα 211 4107764, 6974063551, 6972916414. Όσοι πιστοί σπεύσατε!

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ