Μια ερωτική παραμυθένια… απόδραση!

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του Βασίλη Μπουζιώτη 

Είδα για τέταρτη φορά τον «Συρανό ντε Μπερζεράκ» που έφτιαξε με μαεστρία και πάθος ο αιρετικός σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας κι ένιωσα για άλλη μια φορά να ριγώ, σαν να ήταν η πρώτη φορά…

Στη σκιά των Βράχων, στο Βύρωνα που γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει αυτό το χαρισματικό πλάσμα που ακούει στο όνομα Βασίλης Χαραλαμπόπουλος «μέθυσα» από την ποίηση του έργου, αυτού του συναρπαστικού ύμνου στον μεγαλειώδη έρωτα που είναι πάνω από όλα και από όλους και απόλαυσα το έξοχο ανέβασμά του.

Ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα και ήθελα να «αποδράσω», να το…  σκάσω,να αφήσω πίσω μου την πραγματικότητα και να χαρώ ένα μοναδικό «ταξίδι»…

Είχα δει το ανέβασμα με την υπέροχη Σμαράγδα Καρύδη και έπειτα με την Τάνια Τρύπη και έσπευσα να δω την νέα εκδοχή με την Δήμητρα Ματσούκα.

Καταφέρνει μια από τις πιο άρτιες και εντυπωσιακές «νίκες» της στο θέατρο η ηθοποιός στη δουλειά αυτή.Με την πολύτιμη αρωγή-καθοδήγηση του Κακλέα «έγινε» η Ρωξάνη με αποτελεσματικότητα και δεινότητα.         

Σαγηνευτική,εκθαμβωτικά όμορφη,πυρπολήθηκε από έρωτα,μέθυσε με την ποίηση της αγάπης και φώτισε καίρια τις διακυμάνσεις της ηρωίδας απ’ την χαρά στην οδύνη, από το ψέμα στην αλήθεια…

Κάθε φορά που βλέπω τον Χαραλαμπόπουλο ως Συρανό κατανοώ απόλυτα γιατί ήταν όνειρο ζωής του να «ντυθεί»τον ήρωα του Ροστάν.

«Βουτάει» στον ήρωα που έχει… ερωτευθεί με πάθος-ανάλογο του μεγάλου έρωτα του Συρανό για την Ρωξάνη!- και «κεντά» με οίστρο και δεινότητα αξιοζήλευτη.           

Ένας άθλος υποκριτικός,για τον οποίο θα μιλάμε για χρόνια. Ένας εξαίρετος ηθοποιός-ο καλύτερος της γενιάς του-σε μια σπουδαία ερμηνεία του… Και πως «δένει» με την Ματσούκα.Εντυπωσιακά!

Πλάι τους είναι καίριος και ακριβέστατος Γιώργος Παπαγεωργίου στον Κριστιάν του, ευθύβολος  και άμεσος ο Κώστας Μπερικόπουλος και εύστοχοι οι Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Λάμπρος Κτεναβός, Στρατος Τρογκανης, Αγγελική Τρομπούκη, Θάνος Κοντογιώργης, Θάνος Μπίρκος, Στέλιος Ξανθουδάκης, Κωστής Μπουντας, Αλέξης Φουσέκης.

Χορεύουν εξαιρετικά οι Τρομπούκη και Φουσέκης, ενώ έξοχα παίζει βιολί επί σκηνής η Βασιλική Μαζαράκη. Μην χάσετε τον «Συρανό» στην περιοδεία που κάνει ανά την Ελλάδα. Είναι μια παράσταση-πρόταση που θα σας συναρπάσει.

Ο ΚΑΚΛΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΑΝΟ

Ο «Συρανό», η έμμετρη ηρωική κωμωδία του Εντμόντ Ροστάν, γραμμένη το 1897, είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά και δημοφιλή έργα του παγκόσμιου δραματολογίου. Ο συγγραφέας με τον «Συρανό» προτείνει μια ερωτική παραμυθένια απόδραση από ένα κόσμο κουρασμένο, αντι-ποιητικό και σοβαροφανή. Ο ήρωας του αντισυμβατικός, ονειροπόλος και ριψοκίνδυνος, με πνεύμα ελεύθερο και σπινθηροβόλο μας ταξιδεύει με χιούμορ και ρομαντική διάθεση σε ένα ταξίδι ερωτικό. 

Ο ήρωας του έργου ο Συρανό είναι ένας ποιητής αλλά και σπουδαίος ηθοποιός. Μοναδικός στην τέχνη της ποίησης και της υπόκρισης γοητεύει με την ποιητική του μαεστρία που αναβλύζει αβίαστα από μέσα του, γεμάτος  πάθος για ζωή και έρωτα.Η εμπειρία του ανεβάσματος του «Συρανό» είναι συναρπαστική.

Από την πρώτη πρόβα μέχρι και σήμερα αυτό το έργο έχει την μαγική δύναμη να μας συγκινεί, να μας χαροποιεί, να μας οδηγεί βαθιά στον πυρήνα του ποιητικού μας εαυτού και τελικά να μας αναστατώνει.

Το ίδιο διαπιστώσαμε να συμβαίνει στις παραστάσεις με τους  θεατές που παρακολουθώντας τον εξαίσιο έμμετρο λόγο του έργου και την αφήγηση της περιπέτειας  του Συρανό γοητεύονται, διασκεδάζουν και συγκινούνται βαθιά.

Ο «Συρανό» είναι ένα έργο γενναιόδωρο, που με την συγγραφική του δεξιοτεχνία αναζωογονεί την επιθυμία για ζωή, για περιπέτεια και για έρωτα, κάτι που πάντα θα έχουμε ανάγκη για να υπάρξουμε αληθινά»

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ