Η σημερινή απαγορευμένη ατζέντα του Μπουζ 26/05/2016

Του Βασίλη Μπουζιώτη

 

Διαβάστε τις σημερινές σημειώσεις στην ατζέντα του Μπουζ.

 

Θυμάσαι που σου έλεγα ότι προχωρούν με γοργούς ρυθμούς στον ΑΝΤ1 για την ελληνοποίηση της σειράς «She’s with me»;

Ξέχνα το, τουλάχιστον για την ώρα, μια και δεν βρέθηκε το ιδανικό ζευγάρι για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους και στο κανάλι του Αμαρουσίου αποφάσισε να μην ρισκάρει με… χλωμή διανομή.

Η Ζέτα Μακρυπούλια είπε όχι, η Δούκισσα Νομικού δεν «ψήθηκε», η Έλλη Τρίκα που έπαιξε ως φαβορί δεν…τρέλανε  τους υπευθύνους και έτσι έβαλαν στον…πάγο την εν λόγω σειρά και θεωρείται σιγουράκι ότι… δίνουν πράσινο φως στο Ταμάμ!

Ναι, ναι, η σκέψη τους είναι είναι να προχωρήσουν όπως προχώρησαν και με τους «Συμμαθητές», που αφού τέλειωσαν τα ξένα επεισόδια,μπήκαν τα νέα, τα ελληνικά τα οποία…τα σπάνε.

Αφού μας έκατσε με τους Συμμαθητές, θα μας κάτσει και με το Ταμάμ σκέφτηκαν κι έτσι προχωράνε με βήμα γοργό για αυτό!

Έτσι κι αλλιώς το τελευταίο επεισόδιο της εν λόγω σειράς άφηνε… ανοιχτά παραθυράκια και απ’αυτά θα παιχτεί το νέο «πακέτο»!

Έξυπνη σκέψη την βρίσκω!

 

 

 

 

 

Εξαιρετικά ελκυστικό και δυνατό είναι το μενού του Φεστιβάλ Αθηνών που θα ανοίξει στις 10 Ιουνίου, στο Ηρώδειο με την μοναδική «Αϊντα»του Τζουζέππε Βέρντι που θα ανεβάσει η Εθνική Λυρική Σκηνή μας!

Η δημοφιλής όπερα παρουσιάζεται για τέσσερις παραστάσεις 10, 11, 12, και 15 Ιουνίου σε νέα παραγωγή της ΕΛΣ, από το φημισμένο Φεστιβάλ Όπερας της Ταορμίνας, σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και Ηλία Βουδούρη, και σκηνοθεσία Ενρίκο Καστιλιόνε.

Η Αϊντα, ένα έργο ορόσημο της ιταλικής μουσικής, ισορροπεί ανάμεσα στo ρομαντισμό και τη γαλλική μεγαλοπρέπεια. Το θριαμβικό της εμβατήριο, αποτελεί μία εντυπωσιακή σελίδα εξωτικής μουσικής καθώς η δράση ξετυλίγεται στη φαραωνική Αίγυπτο σε μυθική εποχή. Στον πυρήνα του έργου βρίσκεται η Αΐντα, πριγκίπισσα της Αιθιοπίας και αιχμάλωτη στην αυλή των φαραώ, παγιδευμένη ανάμεσα στον έρωτα της για τον Αιγύπτιο στρατηγό Ρανταμές, -ο οποίος ανταποδίδει τα αισθήματά της δυσαρεστώντας την Αμνέριδα, κόρη του φαραώ, η οποία είναι επίσης ερωτευμένη μαζί του- και στο καθήκον απέναντι στον πατέρα και την πατρίδα της.

Οι σκηνές πλήθους, όπως αυτή του θριάμβου στη 2η Σκηνή της Β’ Πράξης, έρχονται σε αντίθεση με τα ιδιωτικά συναισθήματα των τριών βασικών χαρακτήρων του έργου. Μια από τις μεγάλες κατακτήσεις του Βέρντι στο έργο αυτό ήταν ότι κατάφερε να ισορροπήσει τα μεγέθη: αφενός στη σκηνή του θριάμβου παίρνει το μέρος των ηττημένων, αφετέρου ολοκληρώνει το έργο με υποβλητικό και χαμηλόφωνο τρόπο προκαλώντας την αβίαστη συγκίνηση με τα λιτά μέσα που επιλέγει. Δεν είναι τυχαίος ο τρόπος που χτίζει την αξιοπρεπή στάση του βασικού του χαρακτήρα του έργου, της Αΐντας, θέλοντας να μιλήσει για τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των λιγότερο προνομιούχων, κάτι που ο σπουδαίος συνθέτης υπερασπίστηκε με πάθος σε όλη του τη ζωή.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΪΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Για την ΕΛΣ, η Αΐντα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της καθώς πρωτοπαρουσιάστηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1958, την καλλιτεχνική περίοδο που εγκαινιάστηκε το νέο Θέατρο Ολύμπια.”Και φέτος, δεν έρχεται απλώς στο τέλος άλλης μιας καλλιτεχνικής σεζόν -2015-16-, αλλά και στο γύρισμα μιας λαμπρής σελίδας στην ιστορία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, εν όψει της επικείμενης μεταστέγασής της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος” σημειώνει ο καλιτεχνικός διευθυντής και πρώτος αρχιμουσικός της παραγωγής.

Την σκηνοθεσία της Αϊντας, τα σκηνικά, τους φωτισμούς και τις βιντεοπροβολές στην συγκεκριμένη παραγωγή υπογράφει ο διευθυντής του Φεστιβάλ Όπερας της Ταορμίνας, Ενρίκο Καστιλιόνε.

“Ελπίζω να βιώσουμε και στο Ηρώδειο, τα ίδια συναισθήματα, με αυτά που βιώσαμε στο ελληνορωμαϊκό θέατρο της Ταορμίνας κι ακόμα πιο έντονα και δυνατά. Η πλατιά πυραμίδα στην οποία ξετυλίγεται η δράση και οι υψηλής ανάλυσης προβολές θα ‘μεταμορφώσουν’ το Ωδείο σε αιγυπτιακό περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα σε αυτό της Αΐντας του Βέρντι, προσφέροντας στον θεατή εφέ που θα τον εντυπωσιάσουν και θα εντυπωθούν στη μνήμη του” είπε ο ίδιος.

Τα κοστούμια της παράστασης υπογράφει η διακεκριμένη Ιταλίδα ενδυματολόγος Σόνια Καμμαράτα, τη χορογραφία ο κορυφαίος του Μπαλέτου της ΕΛΣ Φώτης Διαμαντόπουλος και την Χορωδία διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Τη μουσική διεύθυνση της παραγωγής μοιράζονται ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Μύρων Μιχαηλίδης και ο αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πρωταγωνιστούν σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι μονωδοί, όπως οι Τσέλια Κοστέα, ‘Αντα Λουίζε Μπόγκτζα, Ντάριο ντι Βιέτρι, Σεμπαστιάν Φεράντα, Έλενα Γκαμπούρι, Ελένα Κασσιάν, Κίριλ Μανόλοφ, ‘Αρης Αργύρης, Τάσος Αποστόλου, Δημήτρης Κασιούμης κ.α.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ Εισιτηρίων Ταμεία τoυ ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ, Ακαδημίας 59-61, Αθήνα Τρίτη με Κυριακή 09.00-21.00 & Δευτέρα 09.00-16.00

 

 

 

Πρώτος σου αποκάλυψα ότι η ικανή Κίρκη Καραλή θα μεταφέρει στο σανίδι το εξαιρετικό βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή «Αυτή η νύχτα μένει» και ότι έκλεισε την τάχιστα ανερχόμενη Λίλα Μπακλέση για την διανομή της και τώρα… επιστρέφω για να αποκαλύψω έναν ακόμα άσσο για την φιλόδοξη δουλειά.

Σε πρώτο ρόλο θα δούμε σ’αυτήν, την έμπειρη και εξαίρετη Παρθενόπη Μπουζούρη,που έχει …κάψει πολλά χιλιόμετρα στο σανίδι και έχει «κλέψει παράσταση» σε δουλειές της Άντζελας Μπρούσκου.Το παζλ προχωρά δυναμικά-να θυμίσω ότι σε αυτό ανήκουν και οι γεροί Σήφης Πολυζωίδης, Μυρτώ Γκόνη. Θα επανέλθω με νεότερα άμεσα…

 

 

Έναν ακόμα άσο απέκτησε η διανομή του «Από την σιωπή ως την άνοιξη»που όπως πρώτος σου αποκάλυψα θα παρουσιαστεί στο θέατρο«Δημήτρης Χορν»! Δίπλα στους ισχυρούς Νικήτα Τσακίρογλου και Γιάννη Φέρτη θα δούμε όπως έμαθα από έγκυρη πηγή την εξαίρετη Κατερίνα Λέχου!Η άξια Λίλη Μελεμέ που ανέλαβε την σκηνοθεσία της δουλειάς «έκλεισε»πρόσφατα την καλή ηθοποιό για το εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο του Λεωνίδα Προυσαλίδη και έτσι έγινε ακόμα πιο ελκυστική η διανομή! Σούπερ!

ΑΞΙΖΕΙ εδώ να σημειώσουμε ότι εν λόγω υποσχόμενη παραγωγή θα ανοίξει τη σεζόν στον «Χορν»για να πάρει…σκυτάλη από αυτή ο επίσης φιλόδοξος «Αύγουστος»που  θα σκηνοθετήσει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης με πρωταγωνιστές τους Θέμιδα Μπαζάκα, Μαρίνα Ασλάνογλου, Μαρία Πρωτόπαππα,   Βίκυ Βολιώτη, Αλέξανδρο Μυλωνά, Μάνο Βακούση κλπ.    

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ