Εντυπωσιακό «Έγκλημα»

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του Βασίλη Μπουζιώτη

 

ΕΥΤΥΧΕΙ το «Έγκλημα και Τιμωρία»στην παράσταση-πρόταση του αναμορφωτή του Γεωργιανού θεάτρου μα και καλλιτεχνικού διευθυντή του Kote Marjanishvili theatre, Λεβάν Τσουλάτζε στο θέατρο «Άνεσις».Με είχε κεντρίσει-κερδίσει το «Λεωφορείο ο πόθος» που έκανε πέρσι στο ίδιο θέατρο         και φέτος με συνάρπασε με την εξαιρετική ανάγνωση του αριστουργηματικού έργου του Ντοστογιέφσκι που αφορά στην ηθική, το νόμο και τον άνθρωπο. Ατμοσφαιρική, εύρυθμη, εμπνευσμένη η παράστασή του «φωτίζει»με δεξιοτεχνικό τρόπο το έξοχο κείμενο και τους ήρωές του. Πατάει στο κλασικό και ακουμπά στο σήμερα με ένα ζηλευτό τρόπο.Τρεις ώρες διαρκεί η νέα   του δουλειά και όμως στιγμή δεν κουράζει- τελειώνει και θέλεις κι άλλο,να μη φύγεις…

ΤΟ θαυμαστό είναι ότι πέρα από το ότι έχει στήσει μια έξοχη παράσταση, έχει διδάξει- οδηγήσει τους πρωταγωνιστές τους στις πιο γερές τους επιδόσεις.Με τον Τάσο Ιορδανίδη δούλεψε σκληρά από πέρσι με αποτέλεσμα ο Στάνλει του να είναι εντυπωσιακός.Φέτος ο πήχυς ανεβαίνει με τον Ρασκόλνικοφ,φοιτητή της Νομικής στην Πετρούπολη που διέπραξε ένα διπλό φόνο με κίνητρο την ληστεία,αλλά με βασική επιδίωξή του να υπερβεί τα ηθικά κοινωνικά όρια.Ο Ιορδανίδης «βουτά»στην ψυχή του ήρωα, «κατακλύζεται»ο ίδιος από τα αισθήματα ενοχής και παράνοιας που «κατακλύζουν»τον ήρωα,ακολουθεί με τρόπο ζηλευτό την πορεία του προς την λύτρωση…     Άμεσος,εσωτερικός,ακριβής,εντυπωσιακός.

ΚΥΡΟΣ διαθέτει τον Πορφύρη Πετρόβιτς ο έμπειρος Ιεροκλής Μιχαηλίδης και φτιάχνει μια από τις καλύτερες θεατρικές δουλειές του-πολύτιμη υπήρξε και σε αυτό η αρωγή   του Τσουλάτζε. Δεξιοτεχνική δουλειά κάνει η Θάλεια Ματίκα στην Σόνια της-«άνθισε» υποκριτικά με το άγγιγμα του σκηνοθέτη! Ποτέ δεν την έχω δει καλύτερη στη σκηνή, κυρίαρχη των μέσων της και τόσο ευθύβολη.

ΜΕΓΑΛΟΣ άσσος της παράστασης που… σπάει ταμεία και θα επαναληφθεί και του χρόνου είναι ο Θοδωρής Κατσαφάδος που «κεντά»στον ρόλο Μαρμελάντωφ.Έξοχος στις σκηνές του μεθυσιού του,υπέροχος στην «έκρηξη»του ήρωα,καταπληκτικός στις χαμηλές σκηνές με την Ματίκα…

ΣΤΗΝ παράσταση-πρόταση που υπογράφει ο Τσουλάτζε-γερήδιασκευή,καίρια σκηνοθεσία, ατμοσφαιρικοί φωτισμο και έξοχες μουσικές επιλογές-εύστοχες ερμηνείες επιτυγχάνουν και οι Δημήτρης Καπετανάκος, Δημήτρης Καπετανάκος,Σοφία Πανάγου. Σπεύσατε!

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ