• Το enikos.gr φωτογραφίζει το...Τάβλι

  10:12 μμ, Παρασκευή 11 Μάρ 2016 10:12 μμ, Παρασκευή 11 Μάρ 2016

  ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

  Του Βασίλη Μπουζιώτη

  Λίγο πριν ανοίξει η αυλαία για το «Τάβλι» στο θέατρου Μουσούρη -δες 16 Μάρτη- το enikos.gr απαθανάτισε τους εξαίρετους πρωταγωνιστές του, Νίκο Κουρή και Μάκη Παπαδημητρίου στο σκηνικό της γερής παράστασης που ...επιστρέφει δριμύτερη, αφού κέρδισε κοινό και κριτικούς το 2014 στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων. Το έργο ΤΟΥ Δημήτρη Κεχαίδη πρωτοανέβηκε στο Θέατρο Τέχνης τον Φεβρουάριο του 1972, μεσούσης της δικτατορίας, σε σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν, με πρωταγωνιστές τον Νικήτα Τσακίρογλου ως Φώντα και τον Γιάννη Μόρτζο ως Κόλια. Από τότε, το μονόπρακτο ανεβαίνει συχνά στις θεατρικές σκηνές, γεγονός που καταδεικνύει την οξυδερκή ματιά του συγγραφέα στη νεοελληνική νοοτροπία. «Το τάβλι» πραγματεύεται την πορεία των κοινωνικών πραγμάτων της Ελλάδας, αλλά και την αλλαγή των ίδιων των Ελλήνων.

  Η υπόθεση εκτυλίσσεται με φόντο μια λαϊκή αυλή ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα. Ο Φώντας και ο Κόλιας, φίλοι και συγγενείς, διαφορετικοί χαρακτήρες μεταξύ τους, παίζουν τάβλι στην αυλή του σπιτιού τους και συζητούν τους τρόπους για να πιάσουν «την καλή». Ο Φώντας, άνθρωπος της πιάτσας, προσπαθεί να πείσει τον Κόλια, πρώην αντιστασιακό και νυν λαχειοπώλη, να στήσουν μαζί μια κομπίνα, η οποία θα τους αναβαθμίσει κοινωνικά.

  Μια κωμωδία χαρακτήρων μέσα από την οποία αποδίδεται γλαφυρά η νεοελληνική πραγματικότητα και το ενδόμυχο όνειρο του νεοέλληνα «να τη βγάλει καθαρή».

  «Και για τους δύο "Το τάβλι" ήταν από τα πρώτα έργα που διαβάσαμε και αγαπήσαμε ως μαθητές στη δραματική σχολή, και από τότε υπήρχε η επιθυμία κάποια στιγμή να το κάνουμε παράσταση. Θεωρούμε ότι είναι από τα πιο ολοκληρωμένα και καλογραμμένα νεοελληνικά έργα και το ανεβάζουμε με αγάπη και σεβασμό, χωρίς εντυπωσιασμούς, εστιάζοντας στο κείμενο και τους χαρακτήρες και προσπαθώντας να αποφύγουμε τις επικαιροποιήσεις και τον υπέρμετρο ρεαλισμό», σημειώνουν οι δυο σκηνοθέτες και πρωταγωνιστές της παράστασης.

  ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

  Σκηνοθεσία: Νίκος Κουρής, Μάκης Παπαδημητρίου

  Σκηνικά - Κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς

  Μουσική επιμέλεια: Μίνως Μάτσας

  Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Κάρολος Παυλάκης

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα