Dream team στην «Όπερα της πεντάρας»

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Του Βασίλη Μπουζιώτη

Συναρπαστική υπερπαραγωγή μεγάλων αξιώσεων μα και εξαιρετικών επιδόσεων είναι η «Όπερα της πεντάρας» που επιτυχώς φιλοξενεί το θέατρο Παλλάς.

Οι άσσοι της είναι πολλοί.Άσσος νο1.Η έξοχη μετάφραση του  έμπειρου Γιώργου Δεπάστα είναι ένα μικρό«διαμάντι». Άσσος νο2.

Ο χαρισματικός Γιάννης Χουβαρδάς πετυχαίνει μια από τις πιο άρτιες σκηνοθεσίες του-την καλύτερη κατά την γνώμη μου, την πιο ώριμη,την πιο πλήρη, την πιο ευρηματική «φωτίζοντας» το αριστουργηματικό έργο του Μπρεχτ και την διαχρονικότητά του με μια σύγχρονη, καθαρή ματιά και αναδεικνύοντας την καθαρότητα, την εκρηκτικότητα μα και την ψυχαγωγική δύναμη που συνθέτουν τον κόσμο του γερού αυτού έργου.

Άσσος νο3. Στην υψηλής αισθητικής παράσταση του ο Γιάννης Χουβαρδάς είχε στο πλευρό του τους εξαίρετους Εύα Μανιδάκη [εξαιρετικό το μίνιμαλ λειτουργικό σκηνικό της], Ιωάννα Τσάμη[θαυμάσια τα κοστούμια της], Θοδωρή Οικονόμου [υποδειγματική η ενορχηστρωτική επιμέλειά του, με τον ίδιο να διευθύνει άψογα την ορχήστρα], Δημοσθένη Γρίβα[γερά τα βίντεό του], Λευτέρη Παυλόπουλο [μοναδικοί οι φωτισμοί του], Αμαλία Μπέννετ[αληθινά καίρια η κινησιολογική της επιμέλεια].

Μεγαλύτερος άσσος της δουλειάς- πρότασης είναι η…dream team των ηθοποιών της-την οποία πρώτος είχα αποκαλύψει με δημοσίευμά μου,να μην τα ξεχνάμε αυτά!

Ο Χουβαρδάς έφτιαξε το πιο ξεχωριστό και εντυπωσιακό … παζλ για το ανέβασμα της «Όπεράς»του.

Επέλεξε σημαντικούς ηθοποιούς και τους οδήγησε στο να καταφέρουν όχι μόνο γερές ερμηνείες αλλά και ένα «δεμένο» σύνολο, από τα πιο ζηλευτά που έχουμε δει ποτέ…           

Πλήρης πρωταγωνιστής ο Χρήστος Λούλης «κεντάει» στον Μακχήθ του και «γίνεται»με οίστρο ο…Μακ το μαχαίρι που πατάει επί πτωμάτων για το κέρδος του. Συναρπάζει στην πρόζα του και εντυπωσιάζει με την τραγουδιστική και την κινησιολογική του δεινότητα.Άριστα δέκα-το αξίζει.

Έχω γράψει κι άλλες πόσες φορές πόσο πολύ πιστεύω στο ταλέντο της εξελισσόμενης Νάντιας Κοντογεώργη. Στην Πόλυ της, ο πήχυς…χτυπάει κόκκινο.

Εντυπωσιάζει στην εξέλιξη της ηρωίδας και καθηλώνει το κοινό με την αληθινά έξοχη φωνή της. Πιστεύω ότι την «απογείωσή» της  την οφείλει στον καθοδηγητή της Χουβαρδά.

ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ-διαμάντια επιτυγχάνουν δύο σημαντικότατες κυρίες του θεάτρου μας στην παράσταση αυτή.

Ο λόγος για την Λυδία Φωτοπούλου που ερμηνεύει την …διαφορετικά μοιραία Τζένη που οραματίστηκε ο Χουβαρδάς και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη που έχοντάς μας συνταράξει παλαιότερα ως Τζένη, «μεταμορφώνεται» τώρα  με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα μοναδική την Κυρία Πίτσαμ.Αληθινά μεγάλοι άσσοι!

ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ για την παράσταση είναι ο Νίκος Καραθάνος στον Αφηγητή και τον Αστυνόμο Μπράουν-εύστοχος αλλά και απολαυστικός-και ο πολυσχιδής Άγγελος Παπαδημητρίου στον Κύριο Πίτσαμ του, ενώ θαυμάσια είναι και η Κίκα Γεωργίου στην Λούσυ της-τι έξοχη φωνή που έχει!-

Mαζί τους αρέσουν πολύ και οι Αντίνοος Αλμπάνης, Μιχάλης Αφολαγιάν, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Ελίζα Γεροντάκη, Έφη Γούση, Μαριάννα Καβαλλιεράτου, Βασίλης Κουκαλάνι, Ελένη Μπούκλη , Βασίλης Μυλωνάς, Νέστορας Κοψιδάς, Μαρία Νίκα, Γιώργος Τζαβάρας.Dream team κανονικά!

ΣΠΕΥΣΑΤΕ στο Παλλάς για να δείτε το γερό έργο του Μπρεχτ που ανεβάζει στην σκηνή τη σκοτεινή και  εγκληματική πλευρά της αστικής ζωής των μεγαλουπόλεων: πόλεμος συμφερόντων, λαγνεία, βία και διαφθορά.

Το χρήμα είναι θεός. Ζητιάνοι, πόρνες, ληστές, μικροί και μεγάλοι εγκληματίες, αστυνομικοί, όλοι συμφύρονται σε μια κοινωνία που είναι απεγνωσμένα παραδομένη στην κρίση.  

Σπεύσατε στο «Παλλάς»για να δείτε μια από τις πιο πολυδάπανες και γερές παραγωγές που έχουμε χαρεί τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό θέατρο,με την απόλυτη dream team.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ