• Έτοιμος για… τάβλι ο Φάουστ!

  12:22 μμ, Τετάρτη 13 Ιάν 2016 12:22 μμ, Τετάρτη 13 Ιάν 2016

  ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  Του Βασίλη Μπουζιώτη

  Μπορεί τον καιρό αυτό να «τα σπάει» ως Φάουστ στην εξαιρετική παράσταση της Κατερίνας Ευαγγελάτου ο άξιος Νίκος Κουρής,απ’τον Μάρτιο όμως θα παίζει… τάβλι στην πλατεία Καρύτση.

  Μετά από την πολύ μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το «Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαϊδη στο Θέατρο της Κυκλάδων την άνοιξη του 2014 με πρωταγωνιστές τους Νίκο Κουρή-Μάκη Παπαδημητρίου, πρόκειται να παρουσιαστεί πια στο «Μουσούρη» απ’τις 2 Μαρτίου!Το έργο,που έχουν σκηνοθετήσει οι ίδιοι οι ηθοποιοί, πρωτοανέβηκε στο Θέατρο Τέχνης τον Φεβρουάριο του 1972, μεσούσης της δικτατορίας, σε σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν, με πρωταγωνιστές τον Νικήτα Τσακίρογλου ως Φώντα και τον Γιάννη Μόρτζο ως Κόλια. Από τότε, το μονόπρακτο ανεβαίνει συχνά στις θεατρικές σκηνές, γεγονός που καταδεικνύει την οξυδερκή ματιά του συγγραφέα στη νεοελληνική νοοτροπία. «Το τάβλι» πραγματεύεται την πορεία των κοινωνικών πραγμάτων της Ελλάδας, αλλά και την αλλαγή των ίδιων των Ελλήνων.

  Η υπόθεση εκτυλίσσεται με φόντο μια λαϊκή αυλή ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα. Ο Φώντας και ο Κόλιας, φίλοι και συγγενείς, διαφορετικοί χαρακτήρες μεταξύ τους, παίζουν τάβλι στην αυλή του σπιτιού τους και συζητούν τους τρόπους για να πιάσουν «την καλή». Ο Φώντας, άνθρωπος της πιάτσας, προσπαθεί να πείσει τον Κόλια, πρώην αντιστασιακό και νυν λαχειοπώλη, να στήσουν μαζί μια κομπίνα, η οποία θα τους αναβαθμίσει κοινωνικά.Μια κωμωδία χαρακτήρων μέσα από την οποία αποδίδεται γλαφυρά η νεοελληνική πραγματικότητα και το ενδόμυχο όνειρο του νεοέλληνα «να τη βγάλει καθαρή».

  «Και για τους δύο “Το τάβλι” ήταν από τα πρώτα έργα που διαβάσαμε και αγαπήσαμε ως μαθητές στη δραματική σχολή, και από τότε υπήρχε η επιθυμία κάποια στιγμή να το κάνουμε παράσταση. Θεωρούμε ότι είναι από τα πιο ολοκληρωμένα και καλογραμμένα νεοελληνικά έργα και το ανεβάζουμε με αγάπη και σεβασμό, χωρίς εντυπωσιασμούς, εστιάζοντας στο κείμενο και τους χαρακτήρες και προσπαθώντας να αποφύγουμε τις επικαιροποιήσεις και τον υπέρμετρο ρεαλισμό», σημειώνουν οι δυο σκηνοθέτες και πρωταγωνιστές της παράστασης.

  Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι το «Τάβλι» θα πάρει…σκυτάλη από τις εξαιρετικές «Δάφνες και πικροδάφνες»που θα παίζονται στο «Μουσούρη» ως τις 28 Φεβρουαρίου,με το θεϊκό κουαρτέτο Κιμούλη-Φιλιππίδη-Παπαγεωργίου-Δαδακαρίδη.

  Μην χάσετε την παράσταση που σκηνοθέτησε ο ευφάνταστος Πέτρος Φιλιππίδης με δεινότητα!

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα