Προκλητικό «Πορτοκάλι» που κόβει την ανάσα!

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ.

Του Βασίλη Μπουζιώτη 

Με Κακλέα «άνοιξα» την σημερινή Ατζέντα, με Κακλέα θα συνεχίσω γιατί είδα-ξανά-το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του που με συνάρπασε στο πρώτο του ανέβασμα με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη.

Πως θα δω τη νέα βερσιόν χωρίς τον Άρη, σκεφτόμουν,αλλά ποτέ κανείς μας δεν πρέπει να είναι απόλυτος σε τίποτα, γιατί ο άξιος Κωνσταντίνος Ασπιώτης που ανέλαβε τον ρόλο του στο καινούργιο ανέβασμα κάνει ζηλευτή ερμηνευτική δουλειά. Όχι,δεν το ξεχνάς τον Άρη-και να θες,     δεν μπορείς- αλλά απολαμβάνεις έναν ικανότατο ηθοποιό να την … ιδρώνει την φανέλα με εξαιρετικό αποτέλεσμα, πετυχαίνοντας μια από τις πληρέστερες «νίκες»του στο σανίδι.

Ο Ασπιώτης έχει δεινότητα, ακρίβεια,άψογη σκηνική παρουσία,θαυμάσια κίνηση και αλήθεια και «γίνεται» ο βασικός ήρωας του ανατρεπτικού-προκλητικού έργου του Anthony Burgess.

Ποιος είναι ο Άλεξ; Ο αρχηγός  μιας συμμορίας συνομηλίκων του, που διασκεδάζουν σκορπίζοντας βία: κλοπές, βιασμοί και βανδαλισμοί είναι η καθημερινότητά τους. Οι μεγάλες αγάπες του Άλεξ είναι τα ναρκωτικά, οι βιασμοί και η Ενάτη συμφωνία του Μπετόβεν. Μετά από μια δολοφονία, ο Άλεξ συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Για να αποκτήσει την ελευθερία του, δέχεται να συμμετέχει σαν «πειραματόζωο» σε ένα πρωτοποριακό σύστημα σωφρονισμού που μελετά η κυβέρνηση.Το έργο,που μετέφρασε με δεινότητα και καίριο τρόπο ο Θοδωρής Πετρόπουλος, θέτει το πρόβλημα της αντιμετώπισης της νεανικής βίας αλλά και το θέμα της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου για να επιλέξει το καλό ή το κακό και «ακουμπά»πολύ και στο σήμερα!

11.30 Στο πλευρό του Κωνσταντίνου Ασπιώτη καίριες ερμηνευτικές δουλειές πετυχαίνουν οι  Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος-ευθύβολος- Λάμπρος Κτεναβός-εύστοχος- Μένη Κωνσταντινιδου-εντυπωσιακή- Γιώργος Στάμος-καίριος-,Φάνης Παυλόπουλος-ακριβής-, Αγγελική Τρομπούκη-μέτρο- και ο Βαγγέλης Χατζηνικολάου, που αποτελεί … άσσο για κάθε παράσταση που συμπράττει.

Στην σκηνή που πέφτει θύμα βίας αλλά κι αργότερα που βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι είναι εξαιρετικός και φέρνει δάκρια στα μάτια.Μην τους χάσετε, γιατί το «Κουρδιστό» θα παίζεται στο Κιβωτός μέχρι τα μέσα Γενάρη!        

Ο Κακλέας έχει «κεντήσει» και πάλι, έχει φτιάξει μια παράσταση- πρόταση εξαιρετικής αισθητικής,πρωτοποριακή, εμπνευσμένη.  Μια παράσταση που κόβει την ανάσα λόγω της βίας η οποία… πρωταγωνιστεί  στο έργο και που προβληματίζεται για το δίπολο καλού-κακού.

Τρέχουμε λέμε-εγώ θα την ξαναδώ, δεν το συζητώ!

Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας

Μετάφραση: Θοδωρής Πετρόπουλος

Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης

Κοστούμια: Μαρία Καραπούλιου

Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας

Κινησιολογία: Αγγελική Τρομπούκη

Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Μιχαλόπουλος

Φωτογραφίες παράστασης: Πάτροκλος Σκαφιδάς

Βίντεο: Άκης Πολύζος 

Βοηθός σκηνοθέτη: Νουρμάλα Ήστυ 

Βοηθοί σκηνογράφου: Ελίνα Δράκου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ