«Σ’ εσάς που μας ακούτε», Λούλα!

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Του Βασίλη Μπουζιώτη

Ο βραβευμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάνος Καρατζογιάννης έχει την χαρά και την τιμή να ανήκει στον στενό φιλικό κύκλο της μοναδικής Λούλας Αναγνωστάκη. Τον στηρίζει και τον αγαπάει εξού και του εμπιστεύεται ανεβάσματα έργων  της όπως είναι το υπέροχο «Σ’ εσάς που με ακούτε»  που σκηνοθετεί και που πρόκειται να φιλοξενηθεί στο «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» από τις 10 Δεκεμβρίου. 

Σπάνια δίνει έργα της-σπανιότατα, αλλά τον ικανό Μάνο τον πιστεύει κι είναι δίπλα του με τρυφερότητα. Στην φιλόδοξη παράσταση θα δούμε τους Όλια Λαζαρίδου, Mαρία Ζορμπά,  Άντριαν Φρίλινγκ, Αντρέα Κοντόπουλο, Δανάη Επιθυμιάδη, Γιάννη Καραούλη, Μάνο Στεφανάκη, Κλεοπάτρα Μάρκου και Γιώργο Σαββίδη.

Τι τονίζει για την παράστασή του ο Καρατζογιάννης; « Στο Βερολίνο λαμβάνει χώρα ένα φιλειρηνικό φόρουμ, όμως στους δρόμους επικρατεί αναταραχή. Σε ένα σπίτι που ανήκει στον Χανς και στην ελληνίδα σύζυγό του, Μαρία, και υπενοικιάζεται, κατοικούν επίσης ένα νεαρό ζευγάρι Ελλήνων, ο Άγης και η Σοφία, καθώς και ο Ιβάν.

Ο Άγης είναι μεταπτυχιακός φοιτητής και συγγραφέας. Στο βιβλίο του φέρνει την επαναστάτρια Ρόζα Λούξεμπουργκ στον 21ο αιώνα και της δίνει τα χαρακτηριστικά και τις συνήθειες της Σοφίας. Ο Άγης προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα, οπότε θα μιλήσει για το βιβλίο του και θα παρουσιάσει τη Σοφία ως την ενσαρκωμένη ηρωίδα του, σε φιλειρηνικό φόρουμ που διοργανώνεται στο Πανεπιστήμιο.

Γι’ αυτό τον σκοπό έχει φέρει στο σπίτι μαγνητόφωνα, μικρόφωνα, μεγάφωνα, πανό .. Οι ήρωες του Σ’ Εσάς που με Ακούτε, ως επί το πλείστο διαφορετικής εθνικότητας και γλώσσας, συναντιούνται σε μια πολυπολιτισμική πόλη – transito, που βάλλεται από τη βιαιότητα της αστυνομίας. Με τα μικρόφωνα ανά χείρας μιλούν σε μια νοητή διαδήλωση, «σ’ αυτούς που τους ακούνε».

Η ουσία δεν είναι τι καταθέτουν, αλλά ότι αναπαριστούν μια στιγμή επανάστασης αγωνιζόμενοι να αρθρώσουν δημόσια λόγο και να επικοινωνήσουν. Στόχος είναι να ζητήσουν από όσους τους ακούν -τους φανταστικούς συμμετέχοντες μιας διαδήλωσης αλλά και τους ίδιους τους πραγματικούς θεατές – να αναλάβουν την ευθύνη τους, ως πρόσωπα δρώντα και χειραφετημένα».

Η παράσταση ανεβαίνει στα πλαίσια ενός αφιερώματος-ψυχής στη σπουδαία Λούλα Αναγνωστάκη και το έργο της. Πενήντα χρόνια μετά από την πρώτη εμφάνισή της στη σκηνή, συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, δραματολόγοι και κριτικοί θεάτρου μιλούν για τη δραματουγία της Αναγνωστάκη και συζητούν με το κοινό για το έργο της.Κατά τη διάρκεια του αφιέρωματος που θα πραγματοποιηθεί σε όλους τους χώρους του Ιδρύματος Κακογιάννη, θα λάβουν χώρα δύο τετράωρες ημερίδες, ενώ θα προβληθούν οι παραστάσεις των έργων της από το Θέατρο Τέχνης αλλά και το Εθνικό Θέατρο αντίστοιχα: Ο Ήχος του Όπλου, στη μνήμη του σκηνοθέτη της παράστασης Καρόλου Κουν και Ουρανός Κατακόκκινος, στη μνήμη της Βέρας Ζαβιτσιάνου, που ερμήνευσε για πρώτη φορά την κεντρική ηρωίδα στο συγκεκριμένο μονόλογο.   

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ