Το «δέντρο» των φρεγατών – το «δάσος» των εξοπλιστικών

Η κυβερνητική αστειότητα όπως αυτή εκδηλώθηκε στο θέμα με τις γαλλικές φρεγάτες ανέδειξε το «δέντρο». Πίσω, όμως, από το «δέντρο» υπάρχει το «δάσος» των εξοπλισμών.   Παρατήρηση 1η: Οι εξοπλισμοί σε ό,τι αφορά μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα είναι ενταγμένοι στους συνολικούς ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Το ΝΑΤΟ – θυμίζουμε – είναι αυτό που πήρε «ίσες αποστάσεις» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κατά τον εμβολισμό του ελληνικού πλοίου στα Ιμια και που η συμβολή του όσον αφορά την κράτηση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών από τον στρατό μιας συμμάχου χώρας, της Τουρκίας, ήταν η ακόλουθη δήλωση του γενικού γραμματέα του, του κ.Στόλτεμπεργκ: «Βρείτε τα»…   Παρατήρηση 2η: Οι εξοπλισμοί αποτελούν πεδίο ισχυρού ανταγωνισμού ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη που διεκδικούν για τους μονοπωλιακούς τους ομίλους το μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα της αγοράς και ανάλογα ασκούν πιέσεις στη διαμόρφωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων από τα κράτη – αγοραστές. Η Ελλάδα κάθε άλλο παρά κινείται έξω από τους οξύτατους ανταγωνισμούς μεταξύ των φίλων, εταίρων και συμμάχων μας που όταν μας δανείζουν (τοκογλυφικά πάντα) το κάνουν και για να αγοράζουμε τα όπλα τους.   Ορισμένες πλευρές αυτού του εξοπλιστικού «δάσους», για μια χώρα που υποτίθεται ότι οι συμμαχίες της (ΝΑΤΟ, ΕΕ) διασφαλίζουν τα σύνορά της, είναι οι παρακάτω:

Με άλλα λόγια, οι ελληνικές κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης:

  3) Σύμφωνα με τα δεκαετή εξοπλιστικά προγράμματα, όπως είχαν αποφασιστεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις στο Συμβούλιο Άμυνας, προκύπτουν οι εξής δαπάνες:

  4) Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη που εδρεύει στη Στοκχόλμη

Σημείωση: Την εποχή της ισχυρής Ελλάδας του Κ. Σημίτη η Ελλάδα ήταν πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη στις εισαγωγές όπλων από τις ΗΠΑ και δέκατη στις εισαγωγές όπλων από όλες τις χώρες του κόσμου!   5) Την περίοδο των Μνημονίων δεδομένου ότι η Ελλάδα πληρώνει σταθερά πάνω από το 2% του ΑΕΠ της (σύμφωνα με τα συγχαρητήρια του ΝΑΤΟ) για εξοπλισμούς. Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, μόνο μέσα στην μνημονιακή περίοδο της χρεοκοπίας και της κοινωνικής αποτελμάτωσης η Ελλάδα έχει καταβάλλει για όπλα πάνω από 30 δισ. ευρώ…  

Exit mobile version