Σεισμός: Ένα «πολιτικό» φαινόμενο

 

   Για μια ακόμα φορά ένας σεισμός ξεγυμνώνει την διαρκή ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού. Επιβεβαιώθηκε και πάλι με δραματικό τρόπο ότι η Ελλάδα είναι μια αθωράκιστη χώρα από άποψη αντισεισμικής προστασίας. Πιστοποιήθηκε εκ νέου ότι η Ελλάδα έχει αφεθεί από τους ταγούς της στο έλεος των συνεπειών του εκάστοτε φυσικού φαινομένου.

 

   Αλλά, σε αντίθεση με τους σεισμούς, η ανεπάρκεια, η ανετοιμότητα και τελικά η αδιαφορία, δεν είναι «φυσικό» φαινόμενο. Η Ελλάδα των εγκλημάτων της «Ρικομέξ» και της «Φαράν» δεν έχει προκύψει από κάποιο «φυσικό» φαινόμενο. Αυτή η Ελλάδα είναι προϊόν ενός κατεξοχήν πολιτικού φαινομένου. Για το οποίο υπάρχουν διαχρονικές πολιτικές ευθύνες.

   Τι άλλο από απόδειξη αυτών των διαχρονικών πολιτικών ευθυνών είναι ότι (αν και στη χώρα μας εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης) η πολιτική του ελληνικού κράτους, και μάλιστα  σε μια υπόθεση που τελικά τίθεται ως ζήτημα ζωής και θανάτου, μεταφράζεται ως εξής:

   Ο σεισμός, λοιπόν, είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Οι συνέπειές του, όμως, δεν είναι. Οι συνέπειες ενός σεισμού είναι φαινόμενο πολιτικό και οικονομικό. Το «πώς» και το «αν» αντιμετωπίζει ένα κράτος τις συνέπειες ενός σεισμού, το «πώς» και το «αν» παίρνει μέτρα πρόληψης αυτών των συνεπειών, είναι ζήτημα πολιτικών προτεραιοτήτων και ιεραρχήσεων.

   Στην Κεφαλονιά αυτό που βλέπουμε 10 μέρες τώρα ως ιεράρχηση της κυβέρνησης είναι οι περατζάδες των υπουργών. Καλά κάνουν οι υπουργοί και πάνε στην Κεφαλονιά. Καλά έκανε και ο πρωθυπουργός που την επισκέφτηκε. Θα ήταν καλύτερα, όμως, εκτός από χτυπήματα συμπάθειας στην πλάτη, οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς να είχαν και νερό. Να είχαν και φαγητό. Να είχαν και βενζίνη. Να είχαν και ένα κρατικό μηχανισμό που δεν θα τους είχε δείξει από την πρώτη στιγμή τα αιχμηρά δόντια της αλλοπρόσαλλης και αντιλαϊκής γραφειοκρατίας που τον διαπερνάει.

   Η Κεφαλονιά ζει δύσκολες ώρες, που γίνονται ακόμα δυσκολότερες λόγω του χιονιά. Οι πολίτες της δεν έχουν ανάγκη από εξαγγελίες, ούτε από… δάνεια!  Έχουν ανάγκη από μέτρα:  

   Όσο για τα υπόλοιπα, που έχουν να κάνουν με την ανύπαρκτη αντισεισμική θωράκιση και τη διαφθορά που συνοδεύει τα δημόσια έργα (και μάλιστα σε μια περιοχή σαν τη Κεφαλονιά με τέτοια «σχέση» με τους σεισμούς) αποτελεούν, επίσης, κεφαλαιώδες ζήτημα.

   Τώρα, όμως, ας γίνει το αυτονόητο. Τα μέτρα αυτά είναι τόσο αυτονόητα και τόσο αναγκαία που μπορεί και πρέπει να παρθούν άμεσα. Τώρα! Ας μην έχουμε όμως αυταπάτες.  Όλα αυτά τα αυτονόητα δεν είναι αυτονόητα για ένα κράτος που συλλαμβάνεται για πολλοστή φορά «απροπαράσκευο». Και είναι «απροπαράσκευο» επειδή φτιάχτηκε και λειτουργεί με μόνιμη πυξίδα τη μεγιστοποίηση του κέρδους και όχι την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

   Επομένως οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, εκτός από τον πόνο τους, έχουν κι αυτό το βάρος: Να πρέπει να πιέσουν προς την κατεύθυνση του αυτονόητου. Το ίδιο και ακόμα περισσότερο έχουμε να κάνουμε και όλοι οι υπόλοιποι. Ως υποχρέωση, ως καθήκον και ως έκφραση στοιχειώδους αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους ανθρώπους μας στο νησί.

 

email: mpog@enikos.gr

Exit mobile version