Κωνσταντίνος Μουσούλης: Ετοιμάζει ταινία για τον μοναδικό επιζώντα της μάχης των Θερμοπυλών

Η ιστορία του Αριστόδημου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Μουσούλη που τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αμερική. Πρόκειται για τον γιο της Αγγελικής Νικολούλη, ο οποίος αποφάσισε να κάνει μια ταινία για τον Αριστόδημο, τον μοναδικό επιζώντα της μάχης των Θερμοπυλών. Το σενάριο έχει ήδη γραφτεί και σύντομα θα ξεκινήσει η παραγωγή της ταινίας.

Σχεδόν όλα τα ιστορικά γεγονότα εκτός από ήρωες εμπεριέχουν και δειλούς των οποίων το όνομα επίσης γράφεται στην ιστορία. Στην μάχη των Θερμοπυλών ο Λεωνίδας με τους γενναίους 300 ήταν οι ήρωες. Ο βασιλιάς της Σπάρτης έγινε πρότυπο ανδρείας. Ωστόσο, στην ιστορία δεν έμεινε μόνο το δικό του όνομα αλλά και του Εφιάλτη ως προδότη. Υπήρξε όμως ακόμη ένας άνδρας ο οποίος έχασε την μάχη και θεωρήθηκε δειλός. Έμεινε στη ιστορία ως ο μοναδικός επιζών της ιστορικής μάχης.

Στις Θερμοπύλες ο Αριστόδημος και ένας άλλος Σπαρτιάτης, ο Εύρυτος, προσβλήθηκαν από μία σοβαρή οφθαλμική μόλυνση. Καθώς δεν έβλεπαν, ο βασιλιάς της Σπάρτης τους απομάκρυνε από τη μάχη. Ο Εύρυτος διέταξε τον είλωτα να τον οδηγήσει στο πεδίον της μάχης όπου μαχόμενος τυφλός, σκοτώθηκε μαζί τον βασιλέα του. Ο Αριστόδημος επέστρεψε στην Σπάρτη όπου θεωρήθηκε δειλός και φυγόμαχος. Καρτερικά περίμενε την ευκαιρία να αποκαταστήσει την τιμή του και η ευκαιρία του δόθηκε στην μάχη των Πλαταιών πολέμησε γενναιότερα απ’ όλους και φονεύθηκε. Οι Σπαρτιάτες δεν του απέδωσαν τις προβλεπόμενες τιμές για τον θάνατο του, με την αιτιολογία ότι το κίνητρο της θυσίας του ήταν η αποκατάσταση της τιμής του και όχι η υπεράσπιση της πατρίδος του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ