Δραματικές ώρες για το Mega

Της Ναταλίας Ανδρικοπούλου

 

Αντίστροφη μέτρηση για ύστατη λύση ή χρεοκοπία στο Mega, η τύχη του οποίου κρέμεται από μία κλωστή. Σε μια τελευταία προσπάθεια οι μέτoχοι -όπως ενημέρωσε ο υπό παραίτηση διευθύνων σύμβουλος του Mega Νικόλας Πεφάνης ομάδα εργαζομένων που εισήλθε στο γραφείο του στον 2ο όροφο του Mega- βρίσκονται σε νέο κύκλο επαφών για να συμφωνηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 17,5 εκατομμύρια ευρώ με την ελπίδα να το δεχτούν οι τράπεζες και να κρατηθεί το κανάλι ζωντανό.

Στην περίπτωση αυτή, θα προτείνουν να δώσουν άμεσα προκαταβολή τρία με πέντε εκατομμύρια ευρώ ώστε να αρθεί η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της Τηλέτυπος Α.Ε. και να μπορέσει το κανάλι να λειτουργήσει και να καλύψει τις άμεσες υποχρεώσεις του. Γίνονται, μάλιστα, προσπάθειες η νέα πρόταση των μετόχων να σταλεί στις τράπεζες τις επόμενες ώρες γραπτώς και με τη μορφή πρακτικού.

Είναι άγνωστο αν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των μετόχων. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις και για το αν θα δεχθούν οι τράπεζες τη συγκεκριμένη πρόταση. Ο χρόνος είναι λίγος και το στοίχημα σύνθετο. Κάποιοι μιλούν ακόμα και για «ολονυχτία» απόψε καθώς καταβάλλεται αγώνας δρόμου για άμεση λύση ακόμα και μέσα στη νύχτα καθώς το πρωί έχει προγραμματιστεί νέα γενική συνέλευση εργαζομένων, που ετοιμάζονται για απεργία διαρκείας.

Νωρίτερα σήμερα, το ΔΣ κατέληξε σε αδιέξοδο καθώς ο Θεοχάρης Φιλιπόππουλος, πρόεδρος των Αττικών εκδόσεων -που καταβάλλει προσπάθειες τις τελευταίες εβδομάδες ώστε να βρεθεί χρυσή τομή – φέρεται να διεμήνυσε πως δεν μπορεί μόνος του να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο διάσωσης του καναλιού, αν δεν καταφέρουν να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν οι σημερινοί μετοχοι της Τηλέτυπος Α.Ε..

Κατόπιν πληθώρας δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο που έκαναν λόγο για απόσυρση Φιλιπόππουλου και για επικείμενη πτώχευση του Mega, ο πρόεδρος των Αττικών Εκδόσεων διευκρίνισε ότι δεν έχει αποσύρει το ενδιαφέρον του για το Mega το οποίο παραμένει ενεργό, δήλωση η οποία έδωσε το έναυσμα για τον νέο κύκλο επαφών.

Αν δεν ευοδωθεί η ύστατη προσπάθεια, οι μέτοχοι θα κηρύξουν πτώχευση την Παρασκευή και η εταιρεία Τηλέτυπος Α.Ε. θα περάσει στις τράπεζες που έχουν δύο λύσεις. Η πρώτη λύση είναι να εκκαθαρίσουν την εταιρεία η οποία αν δεν υπάρξει άλλη εξέλιξη, θα κλείσει με πιθανό ενδεχόμενο να σταματήσει να εκπέμπει ο ιστορικός σταθμός.

Η δεύτερη λύση είναι οι τράπεζες να ορίσουν προσωρινή διοίκηση και να λειτουργήσουν το κανάλι για μεταβατικό στάδιο αναζητώντας επενδυτή. Και μόνο αν δεν βρουν, να το εκκαθαρίσουν, εκποιώντας τα περιουσιακά του στοιχεία (σήμα, ταινιοθήκη, μηχανήματα, εξοπλισμό). Η αξία των περιουσιακών στοιχείων του Mega αποτιμάται σε 30-50 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για να καλυφθεί μέρος των υποχρεώσεων του καναλιού στις τράπεζες.

Την ίδια στιγμή, κορυφώνεται η αγωνία για τους 500 εργαζόμενους του Mega. Πολλοί τις τελευταίες ώρες ξέσπασαν σε λυγμούς, ενώ κάποιοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης καθώς τους οφείλονται χρήματα από το δεύτερο 15ημερο του Μαρτίου. Αλλά και διότι δεν γνωρίζουν όχι μόνο αν θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους αλλά και αν σε περίπτωση λουκέτου, θα δοθούν αποζημιώσεις.

Ήδη αποφάσισαν στάση εργασίας έως τα μεσάνυχτα ενώ η αποψινή εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη ματαιώθηκε λόγω του ότι δεν έχει πληρωθεί το συνεργαζόμενο στούντιο, από το οποίο βγαίνει η «Ανατροπή» στον αέρα. Η πρόταση να βγει η εκπομπή από τα στούντιο του Mega απερρίφθη.

Παράγοντες της αγοράς επεσήμαιναν ότι σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων ενδέχεται να υπάρξουν επιπτώσεις και στα εκδοτικά συγκροτήματα που είναι βασικοί μέτοχοι στην Τηλέτυπος Α.Ε. δηλαδή στην Πήγασος Α.Ε. και στο ΔΟΛ. Εξ αυτού του λόγου, πληροφορίες δεν απέκλειαν μία εκ των δύο εταιρειών να εξαντλήσει και τα τελευταία περιθώρια για τη διάσωση του Mega με κάθε πιθανό τρόπο.

Τέλος, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή του, δηλώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, απαιτεί την άμεση εξόφλησή των δεδουλευμένων τους και καλεί τους ιδιοκτήτες της Τηλέτυπος να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να αγοραστούν τηλεοπτικές άδειες με χρήματα που οφείλονται σε εργαζομένους.

 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ