Συνέντευξη Τύπου για την ΕΡΤ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΕΡΤ Α.Ε.Θέματα που αφορούν στη λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε. κ. Λάμπης Ταγματάρχης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στο Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ταγματάρχης αναφέρθηκε στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ να δημιουργηθεί Οπτικοακουστικό Μουσείο Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου στις εγκαταστάσεις της Κατεχάκη, στο οποίο θα αξιοποιηθεί υλικό από τη Διεύθυνση Μουσείου – Αρχείου της ΕΡΤ, καθώς και από το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ), που ενσωματώθηκε στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις υπηρεσίες πρόσβασης για ΑμεΑ, που παρέχονται στην ψηφιακή μετάδοση της ΕΡΤ, μετά και την ενσωμάτωση στην ΕΤ1 του ψηφιακού καναλιού πρίσμα+. Όπως είπε ο κ. Ταγματάρχης, ήδη έχει δημιουργηθεί ειδική υποδομή για ΑμεΑ στην ιστοσελίδα του Αρχείου της ΕΡΤ και θα αρχίσουν να προβάλλονται ελληνικές ταινίες στην ΕΤ1 με υπότιτλους για άτομα με προβλήματα ακοής. Ανάλογες υπηρεσίες πρόσβασης εντάσσονται σε ολοένα και περισσότερα προγράμματα της ΕΡΤ, ενώ υπάρχει και ανοικτός διάλογος επί του θέματος με οργανώσεις ΑμεΑ.

Στον τομέα των νέων τεχνολογιών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ τόνισε ότι προχωρά η ανάπτυξη των εφαρμογών για τις συσκευές με λειτουργικό σύστημα ios (I-phone & I-pad). Αυτές οι εφαρμογές βρίσκονται στο τελικό στάδιο τεχνικής αξιολόγησης. Στο στάδιο ανάπτυξης βρίσκονται και οι εφαρμογές για τις «έξυπνες συσκευές» με το λειτουργικό σύστημα android. Σύντομα, θα δημιουργηθεί ειδικός ιστότοπος με όλο το αθλητικό πρόγραμμα της Δημόσιας Τηλεόρασης, καθώς και webchannel, από το οποίο θα μεταδίδονται αθλητικά γεγονότα, τα δικαιώματα των οποίων έχει η ΕΡΤ και δεν καθίσταται δυνατή η προβολή τους (λόγω πληθώρας προγράμματος) από τα κανάλια της. Παράλληλα, μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΡΤ θα λειτουργήσει πλήρης τουριστικός οδηγός, με χρηστικές πληροφορίες και ρεπορτάζ ανά προορισμό, αξιοποιώντας υλικό της εκπομπής ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.

Ο κ. Ταγματάρχης ανέφερε ότι με τη μεταφορά υπηρεσιακών μονάδων της ΕΡΤ στο Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής, επιτυγχάνεται περαιτέρω εξορθολογισμός λειτουργικού κόστους, καθώς και αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού και μέσων, ενώ διατηρούνται τα στούντιο στα κτήρια της Ρηγίλλης και της Κατεχάκη. Τόνισε επίσης, ότι η στελέχωση της επιτροπής για το «1,5%» από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το χώρο του ελληνικού κινηματογράφου, είχε ως αποτέλεσμα τη διαφανή και αποδοτική χρηματοδότηση της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία (βλ. συνημμένους πίνακες) για τη μείωση του κόστους των εξωτερικών παραγωγών το 2011 σε σχέση με προηγούμενες διαχειριστικές περιόδους. Ειδικότερα, οι δαπάνες στον συγκεκριμένο τομέα μειώθηκαν συνολικά το 2011 κατά 59% σε σχέση με το 2008, ενώ ο μέσος όρος κόστους των εξωτερικών παραγωγών ανά λεπτό, μειώθηκε κατά 39% για την ίδια περίοδο. Παράλληλα, το πραγματοποιηθέν κόστος των εσωτερικών παραγωγών σε σχέση με το προϋπολογισθέν μειώθηκε μέχρι και 56%, ενώ η περιστολή των δαπανών για τις αμοιβές των παρουσιαστών σε σχέση με το 2008 άγγιξε και το 90%.

Όσον αφορά στην ανάθεση των παραγωγών, ο κ. Ταγματάρχης υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά κοστολογήθηκαν λεπτομερώς οι παρεχόμενες υπηρεσίες της – από τα συνεργεία, τα στούντιο, τα μοντάζ, τα κυκλώματα κ.λ.π, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τιμές της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΡΤ αποφάσισε να θέσει ως όρο στους εκτελεστές εξωτερικών παραγωγών, τη χρησιμοποίηση των στούντιό της, με κοστολόγιο που έχει ήδη αποφασισθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της, εκτός και αν ο εκτελεστής παραγωγής εντοπίσει ευνοϊκότερους όρους στην αγορά ή οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δεν είναι άμεσα διαθέσιμες, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων της Δημόσιας Τηλεόρασης. Ακόμα, ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά η αποπληρωμή των αναδόχων σε εξωτερικές παραγωγές, θα γίνεται από την ΕΡΤ μόνο αφού προηγηθεί έλεγχος από Ορκωτούς Λογιστές, οι οποίοι θα εξακριβώνουν την τήρηση των οικονομικών όρων κάθε σύμβασης, πέρα από τις πολλαπλές εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες της εταιρείας. Όσον αφορά στις εξωτερικές παραγωγές που βρίσκονται σε εξέλιξη, το κόστος της πιστοποίησης από Ορκωτούς Λογιστές θα βαρύνει την ΕΡΤ.

Αναφορικά με τις επικείμενες εκλογές, ο κ. Ταγματάρχης υπογράμμισε ότι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση εκπονεί και θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην αρμόδια διακομματική επιτροπή, οι οποίες – για πρώτη φορά – προβλέπουν «τυποποίηση» στην κάλυψη των δραστηριοτήτων των κομμάτων, ώστε να ελεγχθεί το κόστος και η διάθεση ανθρώπινου δυναμικού και μέσων, ανάλογα με τις απαιτήσεις της προεκλογικής περιόδου.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής μίας ελληνικής σειράς μυθοπλασίας από τις αρμόδιες επιτροπές, καθώς και ότι η ΕΡΤ θα διαθέσει επ’ αμοιβή και κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού στις δύο πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης, τηλεοπτικό υλικό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες Λονδίνο 2012, το οποίο δεν θα επιλεγεί για μετάδοση από τα κανάλια της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ