Οι χώρες που έκαναν αριστερά στροφή στις ευρωεκλογές

Οι χώρες που έκαναν αριστερά στροφή στις ευρωεκλογές

Στις χώρες που επέλεξαν να κάνουν στροφή προς τα αριστερά στις ευρωεκλογές συγκαταλέγει την Ελλάδα άρθρο του Guardian, στο οποίο γίνεται αναφορά στην επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως κερδισμένοι των ευρωεκλογών ήταν οι ακροδεξιοί και οι ευρωσκεπτικιστές, με μεγάλους πρωταγωνιστές τον Νάιτζελ Φάρατζ στην Μεγάλη Βρετανία και την Μαρίν Λεπέν στην Γαλλία, ωστόσο τονίζεται ότι σε πολλές χώρες οι πολίτες της γηραιάς ηπείρου πήγαν κόντρα στο ρεύμα επιλέγοντας κόμματα της αριστεράς.

Ο Guardian αναφέρει πως το κακό νέο για την Ελλάδα είναι η αύξηση του ποσοστού της Χρυσής Αυγής, η οποία με 9,37% στέλνει τρείς υποψηφίους της στην ευρωβουλή. Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο το προβάδισμα του αριστερού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ που βασίστηκε στην αντιμνημονιακή του ρητορική.

Στην Ισπανία σημαντική άνοδο κατέγραψαν τα αριστερά κόμματα των Ποντέμος, ένα κόμμα διαμαρτυρίας που εξέλεξε πέντε ευρωβουλευτές και ιδρύθηκε πρόσφατα με βάση το κίνημα της πλατείας Ντελ Σολ του 2011, αλλά και της Ενωμένης Αριστεράς, η οποία εξέλεξε 4 ευρωβουλευτές.

Στην Ιταλία το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αναδεικνύει θριαμβευτή τον κεντροαριστερό, Ματέο Ρέντσι, ενώ στην Πορτογαλία η σκληρή λιτότητα έφερε στην πρώτη θέση το Σοσιαλιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης με ποσοστό 31,5%.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στο σοσιαλιστικό κόμμα, Σμερ, το οποίο παρά την μεγάλη αποχή των Σλοβάκων ψηφοφόρων (87%)  σημείωσε σημαντική άνοδο. Στην Ρουμανία ο Σοσιαλδημοκράτης Πρωθυπουργός, Βίκτορ Πόντα, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τους Ρουμάνους ψηφοφόρους με ποσοστό 37,3%.

 

Διαβάστε επίσης:

 

ΒΙΝΤΕΟ-Κόντρα Πάπα-Νετανιάχου για τη γλώσσα του Χριστού

Αμερικανικά ΜΜΕ: Συνταγή για εξτρεμισμό η λιτότητα

Μέρκελ: Έμφαση στην ανάπτυξη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ