Ο Βάσος Βαρίκας για τα «Ματωμένα Χώματα» που κυκλοφορούν σήμερα με τη Realnews

Ο Βάσος Βαρίκας για τα «Ματωμένα Χώματα» που κυκλοφορούν σήμερα με τη Realnews

“Για τη Διδώ Σωτηρίου δεν υπάρχουν Έλληνες και Τούρκοι. Υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν το ίδιο”, έγραψε ο κριτικός λογοτεχνίας, Βάσος Βαρίκας για τα “Ματωμένα Χώματα” που προσφέρει η Realnews στους αναγνώστες σήμερα.

Ο γνωστός κριτικός λογοτεχνίας έγραψε χαρακτηριστικά το 1962: «Για τη Διδώ Σωτηρίου δεν υπάρχουν Έλληνες και Τούρκοι. Υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν το ίδιο, που αντιδρούν στα γεγονότα κατά τον ίδιο, πανομοιότυπο σχεδόν τρόπο, γίνονται θύματα των ίδιων ψυχώσεων και ζούνε με το ιδανικό της απλής, ήρεμης και ειρηνικής ζωής. Και όμως, οι άνθρωποι αυτοί, κάτω από συνθήκες που δημιουργεί ο πόλεμος, χάνουν τον ανθρωπισμό τους, μεταβάλλονται, χωρίς να το αντιληφθούν οι ίδιοι, σε πραγματικά κτήνη. Ο μεγάλος υπεύθυνος για την τραγωδία του Μικρασιατικού λαού, για τη συγγραφέα, είναι ο πόλεμος και τα συμφέροντα που τον υποκινούν. Και εναντίον του στρέφεται. Τα «Ματωμένα χώματα» είναι ένα έντιμο βιβλίο».

Το αριστούργημα της ελληνικής πεζογραφίας, που χαρακτηρίστηκε  «σύγχρονη βίβλος της εξόδου του Μικρασιατικού Ελληνισμού», προσφέρει σήμερα αποκλειστικά η Realnews στους αναγνώστες.

 

Δείτε το βίντεο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ