Le Monde-Η 1η γυναίκα διευθύντρια;

Le Monde-Η 1η γυναίκα διευθύντρια;

 

 

Η Ναταλί Νουγκερέντ, διπλωματική συντάκτρια της εφημερίδας “Le Monde”, μπορεί να γίνει σύντομα η πρώτη γυναίκα που θα διευθύνει αυτή τη γαλλική εφημερίδα αναφοράς, καθώς επελέγη αυτή την εβδομάδα από τους μετόχους της εφημερίδας, σε μια απόφαση που θα πρέπει να επικυρωθεί από τους συντάκτες.

Η έμπειρη αυτή 46χρονη δημοσιογράφος, πρώην ανταποκρίτρια στη Μόσχα και ειδικός για την πρώην ΕΣΣΔ, τιμημένη με το βραβείο Αλμπέρ-Λοντρ, ανήκει στο δυναμικό της “Le Monde” από το 1996.

Η Νουγκερέντ έχει τώρα στη διάθεσή της δύο εβδομάδες για να πείσει τη σύνταξη για την ορθότητα της επιλογής των μετόχων και να πάρει την έγκρισή τους με την ψηφοφορία της Εταιρείας Συντακτών της Μοντ (SRM) που θα διεξαχθεί την 1η Μαρτίου. Για να επικυρωθεί ο διορισμός της ως διευθύντριας της εφημερίδας, πρέπει να συγκεντρώσει το 60% των ψήφων των συντακτών.

Οι Πιερ Μπερζέ, Ξαβιέ Νιελ και Ματιέ Πιγκάς, το τρίδυμο των επιχειρηματιών που είναι οι βασικοί μέτοχοι του ομίλου, την προτίμησαν χθες, Τετάρτη, από τρεις άλλους υποψηφίους, τους Αλέν Φοζά, Αρνό Λεπαρμαντιέ και Φρανκ Νουσί, που είναι όλοι μέλη της σύνταξης.

Η Νουγκερέντ χαίρει εκτίμησης τόσο εντός όσο και εκτός της εφημερίδας για τον επαγγελματισμό της και αναμένεται ότι θα γίνει πράγματι η πρώτη γυναίκα που θα διευθύνει την εφημερίδα, την οποία ίδρυσε το 1944 ο Ιμπέρ Μπεβ-Μερί. Έχει φήμη “ανεξάρτητης”, διαβεβαιώνει μια συνάδελφός της.

Ωστόσο ο διορισμός της δεν είναι ακόμη βέβαιος, επειδή ορισμένοι υποστηρίζουν πως η σταδιοδρομία της ήταν αποκλειστικά στραμμένη στο εξωτερικό, δεν έχει πείρα σε διευθυντικά ζητήματα και οι γνώσεις της για την ιντερνετική σύνταξη της εφημερίδας είναι περιορισμένες.

Ο προηγούμενος διευθυντής της “Le Monde”, ο Ερίκ Ιζραελεβίτς, ο οποίος είχε οριστεί το Φεβρουάριο του 2011, απεβίωσε το Δεκέμβριο στο γραφείο του από καρδιακή προσβολή.

Πτυχιούχος του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών του Στρασβούργου το 1988 και του Κέντρου Εκπαίδευσης Δημοσιογράφων στο Παρίσι, η Ναταλί Νουγκερέντ άρχισε τη σταδιοδρομία της το 1990 από τα Διεθνή της “Λιμπερασιόν”, ενώ εργάσθηκε επίσης για το BBC. Το 1996 εντάχθηκε στη “Le Monde”, για την οποία κάλυψε κατά τη δεκαετία του 1990 τις αλλαγές στην κεντρική Ευρώπη και την πρώην ΕΣΣΔ.

Μόνιμη ανταποκρίτρια στη Μόσχα από το 2001 ως το 2005, η Νουγκερέντ τιμήθηκε με το βραβείο Αλμπέρ-Λοντρ για την κάλυψη της φονικής σύλληψης ομήρων στο Σεπτέμβριο του 2004 στο σχολείο του Μπεσλάν, στη Βόρεια Οσετία.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ