Τρίτο «μνημόνιο» στο Mega;

Τρίτο «μνημόνιο» στο Mega;

 

 

Έρχεται και τρίτο «Μνημόνιο» στο Mega; Διαβάσαμε στη στήλη “τυπολογίες” στο ΠΑΡΟΝ, ότι γίνονται συζητήσεις στο κανάλι αν θα καταβληθούν τα 10 εκατ. ευρώ που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του αυτή τη χρονιά ή θα επιλέξουν τη λύση των περικοπών, με νέες μειώσεις αποδοχών και απομάκρυνση περίπου 100 ατόμων, δηλαδή με μείωση των εργαζομένων περίπου στους 400.

Θυμίζουμε πως στο κανάλι έχουν προηγηθεί δύο μεγάλες μειώσεις αποδοχών και συνεχείς απομακρύνσεις εργαζομένων.

Μεταξύ των μετόχων του Mega υπάρχει ισχυρή διαφωνία για το αν θα πρέπει να προχωρήσουν σύντομα και σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή οι ζημιές θα περιοριστούν με νέο κύκλο αιματηρών περικοπών. Κάποιοι μέτοχοι είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να «διασώσουν» το κανάλι από ενδεχόμενη κατάρρευση, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι ήδη έχει υποβαθμιστεί ο ρόλος του.

Σε έναν νέο ενδεχόμενο κύκλο περικοπών είναι πολύ πιθανό το κανάλι να χάσει σημαντικά στελέχη του και να υποστεί συνολικά απαξίωση. Μέχρι και τώρα, παρά τις σκληρές περικοπές, το Mega εξακολουθεί να έχει προβάδισμα στην ενημέρωση και σημαντικό μερίδιο στην ψυχαγωγία, σχεδιάζοντας και νέες παραγωγές σειρών. Στον ειδησεογραφικό τομέα, το Mega παραμένει το κανάλι του εκδοτικού κατεστημένου και ως τέτοιο συμπεριφέρεται, δεχόμενο την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνάμα είναι και κομβική επιχείρηση στα ΜΜΕ, καθώς τα προηγούμενα χρόνια διέθετε σοβαρά μερίσματα στους μετόχους του αλλά και χρήματα στις εταιρίες παραγωγής τους.

Παράλληλα, προσέφερε σημαντική υποστήριξη στα συγκροτήματα των μετόχων του με την προνομιακή διαφήμιση που εξασφάλιζαν. Οι αποφάσεις των μετόχων θα εξαρτηθούν από τους προσωπικούς εγωισμούς τους αλλά και από αντικειμενικές καταστάσεις, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπου θα διεκδικηθεί το «κούρεμα» του υφιστάμενου δανεισμού.

Θυμίζουμε πως στο κανάλι εισέρρευσαν 10 εκατ. ευρώ από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και 98 εκατ. ευρώ με τη μορφή νέου ομολογιακού δανείου. Με τα πρώτα 10 εκατ. ευρώ καλύφθηκαν κυρίως ανάγκες των εταιριών παραγωγής των μετόχων, ενώ από το δάνειο των 98 εκατ. ευρώ, μόλις τα 8,5 μπήκαν στα ταμεία του καναλιού και στη συνέχεια βγήκαν για να πληρωθούν εταιρίες τηλεοπτικών παραγωγών και λοιπές υποχρεώσεις.

Η καλύτερη περίοδος για τον Τηλέτυπο ήταν το 2008, όταν πούλησε τη συμμετοχή του στη Net Med και τη Multichoice με συνολικό τίμημα, προ φόρων, 53 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από την πώληση κρατήθηκαν για να ενισχύσουν και τα οικονομικά των επόμενων χρήσεων.

Από τα στοιχεία πάντως προκύπτει, πως μέσα σε 5 χρόνια ύφεσης το κανάλι έχασε τον μισό του τζίρο (-84 εκατ. ευρώ), πέφτοντας από τα 173 εκατ. ευρώ το 2007 στα 89 εκατ. ευρώ το 2011. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως και η χρήση του 2012 θα είναι αρνητική, με ζημιές που θα φτάνουν τα 16 εκατ. ευρώ.

 

 

 

 

Πηγή: Το Παρόν

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ